Het West-Vlaamse ABC van het WK
Van zondag 23 tot en met zondag 30 september vinden in het Oostenrijkse Innsbruck de wereldkampioenschappen wielrennen op de weg plaats. Negen West-Vlamingen zullen dit jaar het beste van zichzelf proberen te geven, maar ook in het verleden lieten we al heel mooie dingen zien. Een terugblik in alfabetische volgorde.
Armstrong
Op 16 juli 1989 reed de Brugse junior Michel Vanhaecke op het WK in Moskou op 2,5 km van de finish naar een koptrio met ook ene Lance Armstrong, toen een nobele onbekende maar door zijn tomeloze aanvalsdrang dé man van de koers. Vanhaecke kon echter niet meer overnemen, waardoor ook Armstrong niet meer wilde rijden. Het peloton kwam terug en PatrickVetsch won. Vanhaecke werd tiende, Armstrong 73ste op ruim vier minuten.
Balletjes
Twee keer werd Freddy Maertens wereldkampioen op de weg bij de profs: op 5 september 1976 in Ostuni en op 30 augustus 1981 in Praag, die tweede met dank aan de balletjes van kalfsgehakt die echtgenote Carine Brouckaert vanuit België had meegebracht.
Casper
Op 23 september 2014 werd Ann-Sophie Duyck verrassend vijfde op het WK tijdrijden voor dames elite in Ponferrada. Duyck was zo door het dolle heen dat ze haar vriend, de Nederlandse ex-profrenner Caspervan der Meer, voor de camera’s van Sporza een innige kus gaf. “Voor een tijdrit moet je perfectionistisch zijn. Wel, Casper is mijn perfectionist.”
Degreve
De 18-jarige Martijn Degreve zorgde op 24 september 2011 in Kopenhagen met zijn tweede plek (achter de Fransman Pierre-Henri Lecuisinier) voor de strafste West-Vlaamse prestatie ooit op een WK op de weg voor juniores. Door een kwakkelende gezondheid en een eindeloze reeks valpartijen brak de Bruggeling echter nooit door. Op 21 juli 2016 beëindigde hij in de Ronde van Luik zijn carrière op symbolische wijze: na een val.
Nog drie West-Vlaamse juniores haalden ooit de top tien in een WK-wegrit: Bernard Huyghe (6de, Gooik 1976), Didier Priem (6de, Bergamo 1987) en Kevin Deltombe (6de, Valkenburg 2012).
Evans
Op 23 juli 1995 veroverde Cadel Evans op het WK tijdrijden voor juniores in San Marino brons na de Australiër Joshua Collingwood en de Italiaan Mirko Lauria. Lange tijd zag het ernaar uit dat Leif Hoste derde zou worden, maar in een bocht van 180 graden schoot zijn tube eraf. De Bavikhovenaar werd nog tiende. Jaren later hielp hij Evans bij Lotto twee keer aan een tweede plaats in de Tour.
Felice
Op 16 augustus 1970 werd Jean-Pierre Monseré in Leicester wereldkampioen op de weg bij de profs. In de finale had FeliceGimondi de 21-jarige Roeselarenaar nochtans een half miljoen Belgische frank (12.500 euro) geboden om te mogen winnen. Op 15 maart 1971 kwam Jempi om het leven toen hij tijdens een koers in Retie op een auto botste. Hij stierf in de regenboogtrui die hij een half jaar eerder had veroverd.
Gullegem
Op het WK in Ronse op 28 augustus 1988 bracht Steve Bauer, een Canadees die in Gullegem woonde, topfavoriet Claude Criquielion in de sprint ten val. Maurizio Fondriest was de lachende derde. Bauer keerde na zijn carrière terug naar Canada. Zijn ex-vrouw en zoon Dean, een 13-jarige aspirant bij Meubelen Gaverzicht-Glascentra, wonen in Harelbeke.
Greg LeMond, die in Marke woonde, slaagde er wel in om twee keer wereldkampioen te worden: in Altenrhein 1983 en in Chambéry 1989. Na zijn derde Tourzege in 1990 werd de Amerikaan zelfs officieel gehuldigd op het Kortrijkse stadhuis.
Het Verraad
11 augustus 1963 staat synoniem voor Het Verraad van Ronse. Rik Van Looy was topfavoriet, maar werd op de streep verslagen door zijn 22-jarige landgenoot BenoniBeheyt, een Oost-Vlaming die sinds 1965 in Roeselare woont. Het was het meest controversiële WK ooit. Beheyt: “Als Rik won, kregen de andere Belgen allemaal 50.000 frank (1.250 euro, red.). Maar de avond voor het WK vroeg Gilbert wat wij kregen als Rik niet won. Niets, zo bleek. Dus beslisten Gilbert Desmet en ik die avond om voor onszelf te rijden.”
Igor
Op 24 september 2013 werd de 17-jarige Igor Decraene in Firenze de eerste West-Vlaamse wereldkampioen tijdrijden bij de juniores ooit. Een grote toekomst leek hem te wachten, maar op 30 augustus 2014 kwam Igor om het leven toen hij ‘s nachts in Zulte door een trein werd aangereden.
Jaja
Op 13 oktober 1996 werd Johan Museeuw in Lugano wereldkampioen op de weg bij de profs voor Mauro Gianetti, een week nadat hij na afloop van Parijs-Tours zijn afscheid had aangekondigd. Museeuw wist echter wel beter. Hij vertrok eerder naar Zwitserland en kwam er op woensdag tijdens het losrijden Laurent Jalabert tegen. “Ik vroeg hem of ik mocht meerijden. Dat mocht, maar wat ik niet wist, was dat hij aan een stevig tempo naar Sankt-Moritz trok, 265 km verder op 2.000 meter hoogte gelegen. En ook al was Jaja de betere klimmer en had hij de Vuelta in de benen, ik kon hem moeiteloos volgen. Toen wist ik: ik zal zondag top zijn.”
Koerskoppel
Op 1 oktober 2004 om 11.46 uur eindigde de 17-jarige Ine Beyen uit Oostende als 40ste op het WK op de weg voor dames juniores in Verona, op 9’25” van Marianne Vos. Diezelfde dag, om 17.06 uur, behaalde de 20-jarige Serge Pauwels uit Edegem een 24ste plaats op het WK voor beloften. Het was de eerste keer dat Ine en Serge elkaar ontmoetten. Sinds juni 2009 zijn ze een koppel. “Ik was vanaf het begin gebiologeerd door Serge. Die kon wel iets meer vertellen dan de doorsnee coureur”, liet Ine ooit optekenen.
Landgenoot
Vier West-Vlaamse renners hielpen deze eeuw een landgenoot aan een wereldtitel: Stijn Devolder (Tom Boonen, profs, Madrid 2005), Guillaume Van Keirsbulck en ZicoWaeytens (Jasper Stuyven, juniores, Moskou 2009), en Gianni Meersman (Philippe Gilbert, profs, Valkenburg 2012).
Moorslede
Op 20 augustus 1950 vond in Moorslede het eerste WK op de weg ooit in West-Vlaanderen plaats. Briek Schotte, die ‘s ochtends al de 30 km van woonplaats Waregem naar Moorslede per fiets had afgelegd, behaalde in de Breulstraat zijn tweede wereldtitel in drie jaar tijd.
Nooit
15 van de 40 huidige West-Vlaamse profs werden nog nooit geselecteerd voor een WK op de weg: Tom Devriendt, Mathias De Witte, Timothy Dupont, Arjen Livyns, Alexander Maes, Gianni Marchand, BaptistePlanckaert, Edward Planckaert, Jonas Rickaert, Lander Seynaeve, Stijn Steels, Harm Vanhoucke, Bert Van Lerberghe, Maxime Vantomme en Emiel Vermeulen. De 25 anderen verzamelden samen al 67 selecties. Stijn Devolder spant de kroon met zeven deelnames – één als junior en zes als prof – en doet daarmee nipt beter dan Nikolas Maes en Julien Vermote.
Oudenburg
Op 23 augustus 1994 behaalde de 22-jarige Patsy Maegerman uit Herzele zilver op het WK op de weg voor dames elite in Agrigento, Sicilië. Enkele jaren later liep Patsy in Oudenburg de man van haar leven tegen het lijf: profvoetballer ChristopheLauwers, met wie ze nu in Ichtegem woont.
Ploegentijdrijden
Eén keer behaalde een West-Vlaming een medaille op het WK ploegentijdrijden over 100 km voor amateurs: Roland Van de Ryse uit Oostkamp. Op 3 september 1964 pakte hij in Albertville brons met René Heuvelmans, Roland De Neve en Albert Van Vlierberghe. “Als ik over vier Van de Ryses had beschikt, hadden we zelfs de Italianen kunnen verslaan”, zei bondscoach Lucien Acou na afloop tegen de verzamelde pers.
Quick.Step
Vier keer was een West-Vlaming al onderdeel van het winnende geheel op het WK ploegentijdrijden voor merkenteams, telkens bij het Quick.Step van Patrick Lefevere: Kristof Vandewalle in Valkenburg 2012, diezelfde Vandewalle in Firenze 2013 en Yves Lampaert en Julien Vermote in Doha 2016. Leuk weetje: ook Lefevere nam ooit deel aan een WK. Op 30 augustus 1975 werd hij in Mettet 24ste in de wegrit voor amateurs.
Regenboogstadion
Op 18 augustus 1957 vond in Waregem voor de tweede en (voorlopig) laatste keer een WK op de weg in West-Vlaanderen plaats. In het Regenboogstadionveroverde Rik Van Steenbergen zijn derde regenboogtrui. Daarvoor werd in extremis zelfs een brug gebouwd. Tijdelijk, maar ruim 61 jaar na datum doet ze nog altijd dienst.
De kans is overigens heel reëel dat het WK wielrennen in 2021 voor de derde keer naar West-Vlaanderen komt, met tijdritten tussen Knokke en de Brugse binnenstad.
Schoenen
Op 8 oktober 1995 werd Abraham Olano in Duitama na 265 km koers wereldkampioen op de weg bij de profs. 259 km eerder had Nico Mattan uit Sint-Eloois-Winkel al opgegeven. Door een valpartij was zijn schoen kapot. “Normaal heb je in de ploegleiderswagen altijd reserveschoenen mee, maar ik die dag dus niet”, vertelde hij later. “We waren drie weken op hoogtestage geweest naar Colorado Springs en na zeven km was mijn WK voorbij.”
Tachtig
Op 4 september 1938 was het 80 jaar geleden dat Zwevegemnaar Marcel Kint in Valkenburg de eerste West-Vlaamse wereldkampioen ooit op de weg werd, na 27 beklimmingen van de toen nog met kasseien geplaveide Cauberg.
Utsunomiya
De wereldtitel die Rudy Dhaenens op 2 september 1990 in het Japanse Utsunomiya behaalde, was deels van West-Vlaamse makelij. De Nevelenaar was getrouwd met een schoonheidsspecialiste uit Knokke-Heist, Greta De Groote.
Vinkem
Wijlen Lucien Acou, afkomstig uit Vinkem (Veurne) en schoonvader van Eddy Merckx, was in de jaren 60 en 70 bondscoach van de amateurs. Volgden in zijn spoor: DirkBaert (Waregem, amateurs, 1985-1986), Rony Vanmarcke (Lendelede, juniores, dames jeugd, dames elite, amateurs & nieuwelingen, 1987-2017) en Jean-Pierre Dubois (Henegouwer met Rumbeekse echtgenote, beloften, 2006-2017).
Warme choco
Je maakt het maar mee: op enkele minuten van je eerste WK tijdrijden plots te horen krijgen dat je fiets niet conform de UCI-reglementen is. Geoffrey Demeyere had het voor in Valkenburg, op 6 oktober 1998. Het zadelpunt van zijn fiets, dat vijf centimeter achter de trapas moet uitkomen, bleek veel te lang. Mecanicien Gilbert Cattoir schoof het ding vijf centimeter achteruit en kortte het twee centimeter in. De 21-jarige Ledegemse belofte werd toch nog 18de. “Hij heeft nu wel een warme choco verdiend”, gniffelde bondscoach José De Cauwer.
Xandro
Op 30 september 2018 is Xandro Meurisse de enige renner in de Belgische WK-selectie die niet voor een WorldTourteam rijdt. Björn Leukemans (Vacansoleil, Geelong 2010) en Oostrozebekenaar Bert De Waele (Landbouwkrediet-Colnago, Mendrisio 2009) gingen hem vooraf.
Yorkshire
In september 2019 vindt het WK in het Britse Yorkshire plaats. Eén West-Vlaamse prof kijkt er al naar uit: Serge Pauwels, winnaar van de Tour de Yorkshire in 2017.
Zevenennegentig
97 honderdsten van een seconde was het verschil tussen Rohan Dennis en Arthur Vanoverberghe, beiden 17, op het WK tijdrijden voor juniores in Aguascalientes op 9 augustus 2007. Taylor Phinney won voor JohnDegenkolb. Anno 2018 heeft Dennis tijdritten in Tour en Vuelta op zijn palmares staan, terwijl de Menenaar al drie jaar gestopt is.
Beloften
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier