Heel wat streekrensters nemen deel aan EK wielrennen: “Ilken maakt haar ambities waar”

Ilken Seynave werd in januari Belgisch kampioene veldrijden bij de junioren. Volgende week rijdt ze de tijdrit, mixed relay en wegrit op het EK. (foto Belga) © BELGA
Tom Vandenbussche

Vanaf komende woensdag vindt in Limburg het Europees kampioenschap wielrennen plaats. Zowel de profs, heren jeugd en dames jeugd komen vijf dagen lang in actie. Daarbij ook heel wat streekgenoten. Een analyse door de bondscoaches.

Ludwig Willems, in de jaren negentig ploegmaat van Johan Museeuw bij Mapei-GB, is bij Belgian Cycling al decennialang bondscoach van de dames elite en jeugd. Sinds begin 2024 krijgt de 58-jarige Kempenaar ondersteuning van ex-profrenster Kim de Baat, de Belgische kampioene op de weg van 2022 die eind vorig jaar haar carrière beëindigde. Als assistent-bondscoach bekommert De Baat zich vooral om de dames junioren, maar de eindverantwoordelijkheid bij de selecties voor kampioenschappen ligt bij Willems.

Twee tijdrijdsters

Ilken Seynave (17) uit Geluwe en Luca Vierstraete (18) uit Kortrijk openen volgende week woensdag om 9 uur het Europees kampioenschap tijdrijden met de individuele tijdrit voor dames junioren over 13,3 km tussen Heusden-Zolder en Hasselt. “Een medaille is te hoog gegrepen”, benadrukt Ludwig Willems. “Een plaats in de top acht zou al heel mooi zijn en top vijf zou zelfs fantastisch zijn.” Seynave werd in januari verrassend Belgisch kampioene veldrijden bij de dames junioren. Na afloop sprak de Geluwse vooral haar ambities voor het wegseizoen uit. “En Ilken heeft zich wel degelijk gemanifesteerd”, aldus Willems. “Ze werd Belgisch kampioene tijdrijden en reed vorig weekend in de Watersley Ladies Challenge een degelijke tijdrit op Nations’ Cup-niveau. Het ging bovendien om een korte tijdrit over amper zes kilometer, terwijl het langere werk haar beter ligt.”

Vierstraete heeft een moeilijk seizoen achter de rug. Willems: “Luca vond door gezondheidsproblemen vooral in het voorjaar haar draai niet. Nu gaat het weer de goede kant op. Luca heeft deze selectie verdiend, zeker op basis van wat ze vorig jaar in het tijdrijden bewezen heeft.” De Baat voegt eraan toe dat Vierstraete ook wel wat pech kende. “Maar met Ilken, Luca, Julie Vlyminck en de drie heren junioren hopen we op een medaille in de Mixed Team Relay.” Die discipline vindt plaats op donderdag 12 september vanaf 11.30 uur.

Anna Bruneel reserve

Voor de EK-wegrit voor dames beloften, die op vrijdag 13 september om 9 uur (101,4 km) wordt verreden, viel Anna Bruneel als reserve uit de boot. Bijzonder jammer, want de Zwevegemse viert net die dag haar 19de verjaardag. “Anna heeft mij dit seizoen al een paar keer in aangename zin verrast, vooral bergop”, merkt Willems op. “Ik nam haar voor de eerste keer in de nationale selectie op ter gelegenheid van de Tour de Feminin in Tsjechië. Haar grootste probleem op dit moment is haar positionering. Ofwel rijdt Anna op kop, ofwel rijdt ze helemaal achterin. Maar als ze op kop rijdt, gaat het wel vooruit. Dankzij die kwaliteiten won ze dit seizoen al drie wedstrijden op nationaal niveau. Hopelijk kan ze de komende jaren ook nog wat evolueren op vlak van positionering.”

Vandenbulcke in dienst

Jesse Vandenbulcke (28) uit Geluwe en Margot Vanpachtenbeke (25) uit Lauwe rijden de wegrit bij de dames elite, die plaatsvindt op zaterdag 14 september om 13.30 uur (162 km). Willems: “Jesse doet het dit jaar opnieuw goed, vooral in de Belgische UCI-wedstrijden van eerste en tweede categorie. Ze is misschien wel de meest verrassende naam in mijn EK-selectie, maar alleen al dankzij haar ervaring zullen we heel veel aan haar hebben. Margot presteert al het volledige jaar 2024 op een hoog niveau. Als zij gezond blijft, zal ze de komende jaren vaak deel uitmaken van de Belgische selecties. Margot kan zowat alle parcours aan. Vorig weekend won ze nog een rittenkoers in Toscane en eerder dit seizoen stond ze in de Thüringen-Rundfahrt heel lang aan de leiding. Margot koerst nog maar pas, zodat ze ook op vlak van ervaring nog enkele procentjes kan winnen. Het is een ontzettend sterke renster.” De Baat: “Vorig jaar is Margot zwaar gevallen en was ze een tijdje buiten strijd. Nu namen we haar mee naar de olympische wegrit, waarin ze door een valpartij heel vroeg wegviel. Heel jammer, maar vorig weekend bewees ze met haar eindzege in die Italiaanse rittenkoers andermaal dat ze in heel goeie doen is. We zullen nog veel plezier aan Margot beleven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier