Gemeenteraad Avelgem keurt oprichting vereniging ‘De Ronde van Vlaanderen Cyclo’ goed

De renners rijden tijdens Ronde van Vlaanderen door Avelgem. © Flanders Classics
Lara Merlevede
Lara Merlevede Reporter

Tijdens de gemeenteraad van Avelgem op 11 maart werd de oprichting van de interlokale vereniging ‘De Ronde van Vlaanderen Cyclo’ goedgekeurd. Die vereniging staat in voor het milieu en de veiligheid tijdens het gelijknamige wielerevenement.

Het wielerevenement ‘De Ronde van Vlaanderen Cylco’ gaat dit jaar door op 30 maart 2024. Naar aanleiding van de Ronde van Vlaanderen die de dag erna plaatsvindt, kunnen amauteurs zich voor één dag als prof wanen, door dezelfde Ronde te rijden als de profrenners.

Hinder

Dit brengt traditioneel veel hinder voor de plaatselijke bevolking met zich mee. Daarom wordt er elk jaar een interlokale vereniging ‘De Ronde van Vlaanderen Cyclo’ opgericht. Daarbij wordt er een convenant afgesloten tussen de deelnemende gemeentebesturen en Peleton. De leden van deze vereniging zijn leden die deel uitmaken van het beheerscomité en wisselende leden. Die wisselende leden zijn afhankelijk van het parcours van de Ronde.

Elk jaar zijn er veel deelnemers die de wegcode niet respecteren en daardoor andere weggebruikers in gevaar brengen. Het is daarom belangrijk dat er duidelijke afspraken gemaakt worden over veiligheid, milieu en hulpverlening. Deze afspraken zijn het best afdwingbaar door een waarborg te eisen van de organisator. Het is vrij onmogelijk om deze waarborg voor elke gemeente individueel te regelen. Daarom wordt er elk jaar een interlokale vereniging opgericht.

Unaniem akkoord

Burgemeester van Avelgem Lut Deseyn (gbA-Gemeentebelangen) stelde tijdens de gemeenteraad van 11 maart 2024 voor om deel te nemen aan dit convenant. “Kerkhove maakt dit jaar deel uit van het parcours. Het lijkt mij daarom aangewezen om met de gemeente Avelgem aan te sluiten bij de vereniging ‘Ronde van Vlaanderen Cyclo’ dit jaar”, stelt Deseyn. Alle partijen in de gemeenteraad, N-VA, CD&V, Tandem en gbA-Gemeentebelangen, gingen hier unaniem mee akkoord.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier