Familie Coutteau organiseert zondag het provinciaal kampioenschap voor aspiranten in Veurne

Pedro Coutteau en Nele Boeve met hun dochter Axana en zoon Jelle. (Foto ED)
Redactie KW

Pedro Coutteau staat zondag met zijn vrouw Nele Boeve en een zevenkoppig team in voor de West-Vlaamse titelstrijd voor aspiranten in Veurne. “Het is onze derde organisatie, waardoor we al een pak ervaring hebben. Op termijn sluiten we een Vlaams of nationaal kampioenschap voor aspiranten niet uit”, zegt de Veurnenaar.

Nog een geluk dat de familie Coutteau zich engageert voor het provinciaal titeltreffen, want een overschot aan kandidaat-organisatoren is er niet. Afgelopen zondag moest het Vlaams kampioenschap voor aspiranten plaatsvinden, maar niemand voelde zich geroepen om de organisatie op zich te nemen. “Wij kregen de vraag van veldrijdend Vlaanderen om het provinciaal kampioenschap te organiseren”, neemt Pedro Coutteau het woord. “Intussen zijn we ook wat gegroeid als organisator. We zijn ambitieus en willen hier graag mee doorgaan. Maar anderzijds begrijp ik dat er niet altijd evenveel belangstelling is om zo’n kampioenschap te organiseren, want de prijzen van Cycling Vlaanderen liggen hoog. Dat is ook de reden waarom er dit jaar geen Vlaams kampioenschap op de rol stond.”

Zoektocht

“De categorie van de aspiranten zit momenteel nochtans in de lift. Wel is het vreemd dat de instroom van miniemen stokt. Misschien is die verminderde interesse het gevolg van de opkomst van een sport als hockey? Voor het veldrijden in de Westhoek zou het een goede zaak zijn dat er een vast veldritparcours om te trainen komt. Het is niet evident voor ouders om hun kinderen van 8 tot 14 jaar in de duisternis te laten trainen. ‘s Avonds oefenen blijft gevaarlijk.”

“Een vast parcours om te trainen zou een goede zaak zijn voor het veldrijden in de Westhoek”

“Voorlopig heeft de zoektocht nog niets opgeleverd. Er zijn al veel gemeenten aangesproken geweest, maar het blijkt moeilijk te zijn om grond te vinden. En dan is er ook nog het kostenplaatje. In Hooglede kost het trainingsparcours 30.000 euro. Het is normaal dat er niet over één nacht ijs gegaan wordt als er over zo’n budgetten gesproken wordt.”

Gevarieerde titelstrijd

Hoe dan ook, Veurne blijft zich profileren als veldritstad. De jonge veldrijders en veldrijdsters krijgen zondag een mooie omloop van 1,8 kilometer voorgeschoteld. “Het gaat om een vrij technisch parcours”, stipt Pedro Coutteau aan. “Er zitten heel wat bochten in en er moet over enkele grachten gesprongen worden. Er zijn ook hellingen en schuine kanten opgenomen in ons traject. En een stellingbrug en balken. Misschien zullen we tegen zondag ook nog een strook met zand kunnen voorzien. Voor elk type crosser wat wils dus.”

Woensdag begon Pedro Coutteau met zijn team met het uitzetten van het parcours. Een heuse karwei. “We maken gebruik van 300 nadars, 350 palen en 4 kilometer lint. Gelukkig kan ik terugvallen op zeven gepensioneerde medewerkers die zich vier dagen volop inzetten om alles in orde te krijgen. Vrijdag was het parcours af. Daags voor de wedstrijd moeten we dan nog de tenten en het technische gedeelte opzetten.”

“Een zege van Axana of een van onze renners van Noordzeemeeuw zou de kroon op het werk zijn”

Het gezin Coutteau is zo’n drukke tijden gewend, zo blijkt. “We zijn alle vier gebeten door de veldrit- en wielermicrobe. Onze dochter Axana wilde crossen en sloot zich aan bij Oostende. Ik ben daar dan trainer geworden, terwijl mijn vrouw Nele het secretariaatswerk van de club voor haar rekening neemt. Aan werk geen gebrek. En intussen is Jelle ook actief bij de miniemen, vooral op de weg dan.”

“Zelf heb ik gevoetbald tot mijn 30ste. Daarna werkte ik geregeld een mountainbiketocht af en reed ik ook veldritten bij de LRC (Landelijke Renners en Crossers, red.). Daarnaast behaalde ik het diploma van initiator. We ademen dus wielrennen en veldrijden. Het provinciaal kampioenschap zal een hoogdag worden voor ons. Axana zal proberen te winnen. Als eerstejaarsnieuwelinge komt ze niet in aanmerking voor de provinciale titel, maar om nog wat te groeien, mag ze starten. Ze is heel erg gemotiveerd. Een zege van haar of een van de renners van onze club KVC Noordzeemeeuw Oostende zou helemaal de kroon op het werk zijn”, lacht Pedro Coutteau.

Voor het provinciaal kampioenschap voor aspiranten is er een afwachtingswedstrijd voor miniemen op en rond het Will Tura Sportpark. (MVH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.