En of ze in Dikkebus content waren…

Winst voor Jelle Declerck bij de juniores in Dikkebus. © foto Coghe
Tom Vandenbussche

Halleluja! Er wordt weer gekoerst. Sinds 1 juli is competitie in ons land weer toegelaten en daar heeft Ertevoedekoers handig gebruik van gemaakt. Hun wedstrijden voor nieuwelingen en juniores, voorzien op woensdag 1 juli, werden prompt de seizoensopener van het nieuwe Belgische koersseizoen. Iedereen content. En niet alleen de renners.

De speaker: “Ik ben tijdens de coronacrisis niet al te actief geweest en kwam vijf kilo bij”

“Ik ben heel blij”, trapt Gilbert Vandromme (71) een open deur in. Sinds 1971 (!) is de Poperingenaar immers als speaker op West-Vlaamse wielerwedstrijden aan de slag. “Ik heb sindsdien nog nooit zo’n lange periode zonder koers meegemaakt. Hoe ik me heb beziggehouden? (grijnst) Ik ben vijf kilo bijgekomen. Een teken dat ik dus niet al te actief ben geweest. Ik heb kranten gelezen. Boeken ook. Naar televisie gekeken. Een beetje gewandeld, maar niet gefietst. En ik heb gegeten. Een beetje te veel zelfs.”

En of ze in Dikkebus content waren...
© Foto Coghe

“Het was voor mij wennen om na al die maanden weer commentaar bij een koers te geven”, vervolgt Vandromme. “Het viel mij ook op dat de conditie van veel renners nog niet is wat ze zou moeten zijn. Nochtans hebben ze veel tijd gehad om te trainen. Of hebben ze te veel moeten studeren? Ik had verwacht dat er een veel grotere groep zou samenblijven.”

“Dat er veel belangstelling zou zijn, was te verwachten. Zelfs de pers is in grote getalen naar Dikkebus afgezakt. Zelf kijk ik vooral uit naar 11 juli. Dan is er de koers voor beloften en elite zonder contract in Langemark en bij die categorie geef ik nog altijd het liefst commentaar. Wel jammer dat we ons jaarlijks criterium in Poperinge, dat normaal begin juli plaatsvindt, niet kunnen organiseren. Ik heb het nog overwogen, maar de volgende editie zal voor juli 2021 zijn.”

De organisator: “Normaal is hier enkel een fotograaf van De Krant van West-Vlaanderen aanwezig”

Danny Suffys (64) is al jaren de man achter de jeugdwedstrijden in Dikkebus. Sinds dit jaar gebeurt dat in samenwerking met Ertevoedekoers, een overkoepelende organisatie die het jeugdwielrennen in de Westhoek een duwtje in de rug wil geven en intussen vier koersen in de streek organiseert: de junioreskoers in Vlamertinge, de eerste editie van een testtijdrit in Poperinge en de nieuwelingen- en junioreswedstrijd in Dikkkebus. Ertevoedekoers steunt op de inspanningen van zeven vrijwilligers: Ivo Lins, Koen Dewulf, Freddy Deberdt, Sylviane Desodt, peter Stan Dewulf, Geert Thoré, Danny Suffys en Filip Denys.

DIKKEBUS / INRICHTER DANNY (foto Coghe)
DIKKEBUS / INRICHTER DANNY (foto Coghe)© Foto Coghe

“Financieel waren we voor onze vier wedstrijden al rond toen de coronacrisis uitbrak en uiteindelijk is alleen de testtijdrit in Poperinge geannuleerd”, aldus Suffys, die na afloop van de wedstrijd voor eerstejaarsnieuwelingen een eerste balans opmaakte. “Dit is een speciale editie. Het is heel kort dag geweest, want de maatregelen veranderden van week tot week. Het moeilijke is dat iedereen op deze dag op ons zit te kijken. Ik heb hier in Dikkebus nog nooit zoveel pers gezien. Normaal is hier enkel een fotograaf van De Krant van West-Vlaanderen aanwezig. (grijnst) Nu heb ik al Sporza, Focus-WTV, Het Nieuwsblad, Het Laatste Nieuws en De Standaard te woord moeten staan. Ik zal vanavond tevreden zijn als er geen ongelukken zijn gebeurd.”

De commissaris van de Wielerbond: “Een dikke proficiat aan de organisatoren. Ze hebben heel goed hun best gedaan”

Eric Vanrobaeys (62) was woensdag een tevreden commissaris van Wielerbond Vlaanderen. “Een dikke proficiat aan de organisatoren. Ze hebben heel goed hun best gedaan. Je ziet het aan de inschrijvingen, waar iedereen op veilige afstand wordt gehouden. Ook de start, met een aparte startbox, was heel goed. Maar uiteindelijk is het nog altijd aan de supporters zelf. Daar kunnen wij weinig aan doen. Hopelijk gebruikt iedereen zijn verstand.”

DIKKEBUS / Eric Vanrobaeys (foto Coghe)
DIKKEBUS / Eric Vanrobaeys (foto Coghe)© Foto Coghe

“Ook voor mij was dit wennen. Ik ben sinds 1997 commissaris, maar kende nog nooit zo’n lange periode zonder koers. Ik heb een beetje gewandeld en gefietst met mijn echtgenote. En er bleef ook wel veel werk op de planken liggen. Ik ben het aanspreekpunt van de wielerbond in West-Vlaanderen. Er kwamen veel vragen op mij af. Vooral in juni was het druk.”

“Ik stel vast dat heel wat organisatoren voor dit jaar afhaken, de meesten door sponsorproblemen. Ik zit er mee in voor 2021. Ik vrees dat corona voor sommigen de aanleiding zal zijn om te stoppen. Hopelijk niet, maar ik vrees ervoor.”

“Ik ben blij dat de federatie een serieuze inspanning heeft gedaan om de oefenkoersen in juli te laten plaatsvinden. Organisatoren moeten geen inschrijvingsgeld en organisatievergunningen betalen en de commissarissen worden door de federatie vergoed. Chapeau. Dat mag ook wel eens gezegd worden.”

De supporter: “In juli is het rustig, maar in augustus heb ik weer 20 koersen op mijn programma staan”

Danny Verschetze (56) uit Izegem was één van de vele aanwezige wielerliefhebbers langs het parcours van de jeugdwedstrijden in Dikkebus. “Ik ben al twintig jaar invalide en zocht in die periode een hobby om mijn tijd mee te vullen. Ik ben al altijd een wielerfanaat geweest, ook al ging ik zelf niet vaak kijken. Maar de keuze voor de koers lag dus wel voor de hand. Ik ga naar alle soorten koersen kijken. Van aspiranten over juniores en elite zonder contract tot profs. Vooral in West- en Oost-Vlaanderen, maar het gebeurt dat ik de trein naar Leuven neem en daar ook eens een koers meepik. Bij de jeugd volg ik momenteel de prestaties van Alec Segaert uit Lendelede op de voet. Bij de profs is Baptiste Planckaert mijn favoriete renner.”

En of ze in Dikkebus content waren...
© Foto Coghe

“De voorbije maanden was het ook voor mij wennen. In plaats van zelf naar de koers te gaan, heb ik op Eurosport naar oude wedstrijden gekeken. Erg vond ik dat niet, want de winnaars was ik al lang vergeten. Straks zullen we ook weer op tv naar de profs kunnen kijken, maar dat wil niet zeggen dat ik niet meer naar wedstrijden in de streek zal gaan. De koers op tv neem ik dan wel op en bekijk ik ‘s avonds als ik thuis ben”, besluit Verschetze, die dit weekend ook naar de wedstrijden in Bellegem en Outrijve zal gaan kijken. “In juli is het nog rustig, maar in augustus heb ik toch alweer 20 koersen op mijn programma staan.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.