Cyclocrossploeg maakt eerste balans

Een goed jaar geleden vatten Birger Oreel uit Alveringem en Jelle De Maere uit Roeselare het plan op om een ploeg voor veldrijders op te starten. Ze waren toen met hun drieën: Birger, zoontje Miel en Jelle. Een goed jaar later hebben ze hun ambitie al voor een groot stuk kunnen waarmaken en vorige zaterdag stelden ze enthousiast de 15-koppige ploeg van MJ Wood voor.

Het was een feestelijke voorstelling van cyclocrossploeg MJ Wood vorige zaterdag in Alveringem. Alle renners gingen op de foto samen met Sophie Vanhove en Dagmar De Blaere die respectievelijk het secretariaat en de financiën van de ploeg op zich nemen. (foto AB)

Cyclocrossteam MJ Wood werd zo’n jaar geleden opgericht en heeft al een eerste seizoen achter de rug. Met vijftien zijn de renners. De jongste – Mateo Vandamme uit Houthulst – is pas zeven, de oudste is oprichter en voorzitter van de ploeg Birger Oreel (41). Birger woont met zijn echtgenote Sophie Vanhove en de kinderen Miel en Juul in de Knibbehoek in Alveringem.

Zoals in alles hebben wij punten om aan te werken. Maar vandaag staat hier een trotse voorzitter

“Familiegevoel is een woord dat ik hoog in het vaandel draag”, vertelt Birger. “Het is ook het woord dat ik als uitvalsbasis voor ons team wil gebruiken. Toen ik een goed jaar geleden samen met Jelle de ploeg opstartte, hadden we dezelfde visie. Geen al te grote ploeg, maar wel een hechte bende die voor elkaar klaar staat. Een ploeg met goed uitgewerkte trainingen op maat van ieders niveau, zonder torenhoge druk evenwel! Eén jaar later mag ik zeggen dat we goed gestart zijn. Zoals in alles hebben wij punten om aan te werken. Maar vandaag staat hier toch een heel trotse voorzitter. De kleinsten deden het iets minder, maar de meeste renners reden het voorbije seizoen tussen de 15 en 30 wedstrijden. Daar zat ook één overwinning tussen: die in Kluisbergen van Yoran Ampoorter uit Koekelare. Daarnaast behaalden we meerdere topdrie- en topvijfplaatsen.”

Trainer Laurens Versteele

Birger stelde de 34-jarige Laurens Versteele uit Handzame als trainer aan. Laurens was zelf zeven jaar veldrijder, maar vanaf volgend seizoen wil hij zich hoofdzakelijk toeleggen op het trainen en coachen van deze ploeg. “Mooi dat hier geïnvesteerd wordt in de jeugd”, zegt Laurens.

Wie lid van het cyclocrossteam MJ Wood wil worden, betaalt 150 euro per jaar. In ruil krijgt men van de ploeg voor 300 euro aan kledij en het jaar rond training. Van maart tot augustus is dat op de weg en van september tot eind februari op een specifiek parcours in Houthulst. “Het feit van wekelijks te kunnen trainen, is toch vrij uniek”, zegt Birger. “We zijn richting Houthulst georiënteerd, omdat nogal wat renners van die regio afkomstig zijn. De gemeente Houthulst heeft daarenboven een mooi verlicht trainingsparcours van ongeveer twee kilometer met balken, heuvels en andere hindernissen. Perfect dus om daar te trainen.”

Toen Jelle en ik een goed jaar geleden de ploeg opstartte, hadden we dezelfde visie. Geen al te grote ploeg, maar wel een hechte bende die voor elkaar klaar staat

We vragen aan Birger of de stelling die de ploeg naast het Alveringemse voetbalveld opzette gebruikt wordt. De site oogt immers ietwat verwaarloosd. “Wat we daar aanlegden, is inderdaad eerder beperkt”, bevestigt Birger. “En het gras moet dringend nog eens gemaaid worden. Maar vergis je niet: het is een heel erg geschikte plaats om op techniek te trainen. Veldrijden is dan ook een heel technische sport. In de zomer zullen we dat ook zeker doen.”

Renners

Volgende renners maken deel uit van MJ Wood: Bryan Vispoel (Olsene), Jelle De Maere (Roeselare), Kevin Decavel (Vichte), Jarne De Keyser (Roeselare), Tiger-Lil Harinck (Nieuwpoort), Noah Logghe (Diksmuide), Remco Sansen (Klerken), Robbe Marchand (Houthulst), Yoran Ampoorter (Koekelare), Tiago Van Hecke (Ronse), Maris Erkens (Handzame), Mateo Vandamme (Houthulst), Miel Oreel (Alveringem), Laurens Versteele (Handzame) en Birger Oreel (Alveringem).

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.