Coach van Joyce Vanderbeken: “Top vijf op BK is mogelijk”

Joyce in actie tijdens de Rapencross in Lokeren. (foto belga) © BELGA
Redactie KW

Exact tien jaar geleden werd Joyce Vanderbeken (34) Belgisch kampioene bij de dames elite in Ruddervoorde. Een herhaling daarvan komende zaterdag in Kruibeke lijkt uitgesloten, al zou een topvijfplaats wel mogelijk moeten kunnen zijn, zo verklaart haar coach Luc Wante.

“Joyce is al het hele seizoen goed bezig, haar prestaties zijn op haar niveau heel regelmatig. Dat is misschien niet die absolute top in het dameswielrennen, maar wel het niveau daar net onder. Ze kan geregeld in de top tien eindigen en hier en daar zelfs eens een podiumplaats meepikken, zoals afgelopen weekend nog in het Franse La Mezière. Dat ligt allemaal in lijn van de prestaties van de vorige seizoenen, ze blijft dus wel een constante in het damesveldrijden.”

Podium al bepaald

Zaterdag staat voor de Zwevegemse het Belgisch kampioenschap in Kruibeke op het programma. “Het podium ligt volgens mij al vast. Naar alle waarschijnlijk zullen Sanne Cant, Loes Sels en Laura Verdonschot de eerste drie plaatsen bezetten, al is de volgorde nog niet zeker. Voor de volgende plaatsen zijn er volgens mij heel wat kandidaten, onder wie ook Joyce. Ik zie haar ergens rond de vijfde plaats eindigen. Het belooft een lastige cross te worden, dus dan komt ze doorgaans vrij goed voor de dag. Een snelle cross met veel draaien en keren, is dan weer minder aan haar besteed”, aldus haar Anzegemse coach.

Het belooft een lastig BK te worden, dus dan komt ze doorgaans vrij goed voor de dag

Maandag staat er alweer een cross op het programma, deze keer in Otegem. “Dat is voor Joyce een thuiswedstrijd. Het is dus logisch dat ze haar uiterste best zal doen. Misschien zit er nog een selectie voor het wereldkampioenschap in het Deense Bogense in, al zijn selecties natuurlijk altijd wat onvoorspelbaar. In de UCI-ranking staat ze momenteel als vijfde Belgische geplaatst. Het is dus mogelijk. Er zijn, door allerhande spijtige omstandigheden, wat rensters uitgevallen. Daardoor schuift Joyce ook stilaan op.”

Coach van Joyce Vanderbeken:
© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

“Wat me vooral opvalt, is de grote nivellering bij de dames. De concurrentie is moordend, heel wat rensters zijn echt aan elkaar gewaagd. Dat zie je al als je de uitslagen van de DVV-crossen bekijkt, de zeven voorbije wedstrijden kregen een verschillende winnares. Als de dames aan de start staan van een internationale cross, hebben 25 van de 50 deelnemers al gewonnen. Bij hen is het ook stukken internationaler: Italiaanse, Zwitserse, Duitse, Engelse, … Ze spelen allemaal mee. Wat een verschil in vergelijking met de situatie bij de heren! Daar durven buitenlandse renners bijna niet meer te komen, omdat ze toch op minuten gereden worden.”

De concurrentie is moordend, heel wat rensters zijn echt aan elkaar gewaagd

“Eigenlijk heeft Joyce twee problemen in het crossen. Ten eerste is ze iets te vriendelijk. De deur eens dichtdoen voor een ander of eens wat weerwerk bieden met haar ellebogen, dat zie ik haar niet doen. Daarnaast denkt ze ook te veel na, waardoor ze in gevaarlijke, technische passages soms wat schrik heeft. Ze zal zich nooit zonder nadenken in een gevaarlijke afdaling storten. Ze zal dat altijd beredeneerd doen. Dat kun je haar natuurlijk niet kwalijk nemen, maar zo kun je natuurlijk gemakkelijk kostbare seconden of plaatsen verliezen.”

Halftijdse job

Heel veel progressie zal de inmiddels 34-jarige Zwevegemse wellicht niet meer maken. “Ze is heel constant op haar niveau, het niveau net onder de top. Maar weer echt voor de overwinning meestrijden, dat zal wellicht niet meer gebeuren. Misschien kunnen we uit een aantal details nog wat verbetering halen, maar dat zal niet zoveel verschil maken. Ze moet het immers ook allemaal zien te combineren met haar halftijdse job bij het Wit-Gele Kruis, al is dat nu wel wat gemakkelijker dan vroeger geworden. Een aantal jaren geleden moest ze nog de baan op, met onvoorspelbare werkuren en stress als gevolg. Sinds ze op de dispatching werkt, heeft ze min of meer kantooruren en is het fysiek toch ook wat minder belastend”, besluit Luc Wante.