Céleste Belpalme amuseert zich

Céleste Belpalme reed afgelopen weekend zijn derde veldrit van het seizoen in Bornem en finishte op een verdiende 14de plaats. De jonge Ieperling is best tevreden over zijn wedstrijden, al miste hij wel het grootste deel van het wegseizoen door een sleutelbeenbreuk.

Céleste werd dit seizoen al vijfde in Diksmuide. (foto Gino Coghe) © Foto Coghe

Intussen is de Ieperling aan zijn tweede veldritcampagne toe, nadat hij ook al twee seizoenen op de weg reed. Deze zomer was het echter een stuk minder. Door een sleutelbeenbreuk betwistte hij uiteindelijk maar een zestal wedstrijden. “Op mountainbiketraining in het Heuvelland ging ik over de kop en kwam op mijn schouder terecht. Heel jammer, maar ik laat me er zeker niet door ontmoedigen. Ik probeer nu zoveel mogelijk te crossen en probeer het natuurlijk zo goed mogelijk te doen. Crossen doe ik tot begin februari, daarna neem ik een maandje rust om dan stilaan weer op te bouwen naar het wegseizoen, dat begin april start.”

Voor mij is een wedstrijd geslaagd als ik me geamuseerd heb en blij over de aankomst kan rijden.

“Voor mij is een wedstrijd geslaagd als ik me geamuseerd heb en blij over de aankomst kan rijden. Als dat met een mooie uitslag kan, zoals een toptienplaats, is dat natuurlijk nog wat leuker. Zo begon ik dit veldritseizoen met een vijfde plaats in Diksmuide, dat was zeker een goede start. Dat motiveerde voor de volgende crossen, maar ik besefte tegelijk dat het ook wel eens kan tegenvallen.” Daarnaast werd de renner van Wielerteam Ieper ook al negende in Kontich en afgelopen zondag 14de in Bornem.

Céleste koerst zowat even graag op de weg als in het veld en kan ook in beide disciplines zijn mannetje staan. Deze zomer reed hij in Frankrijk naar een mooie tweede stek. In Pollare en Wortegem finishte hij als vijfde en op het West-Vlaams kampioenschap in Wevelgem behaalde hij een verdiende zesde plaats. Bergop rijden doet hij het liefst, dat bewees hij met zijn mooie resultaten in Pollare en Wortegem. “In het veld rijd ik het liefst in de modder. Dan is het lastig en echt stampen om vooruit te geraken. Het poetswerk aan de fiets is toch voor papa… (lacht) Maar hij doet dat met plezier, hoor.”

Céleste loopt school aan het Lyceum in Ieper en zit er in het eerste jaar moderne talen-wetenschappen. Via Mathis Joslet, een vriend die al bij Wielerteam Ieper koerste, kwam hij in het wielrennen terecht. Die vertelde hem dat er een training werd georganiseerd voor nieuwkomers. Céleste ging een keertje mee en was meteen verkocht. Of hoe je de wielermicrobe in een mum van tijd te pakken hebt.

Cross in Beernem

Zaterdag staat de 13-jarige aspirant (hij is 12, maar in het veldrijden rijdt men in de categorie van het volgende wegseizoen, red.) aan de start in Beernem. Vorig jaar finishte hij er als vierde en hoopt nu uiteraard opnieuw op een mooi resultaat. “Ik heb me wel laten vertellen dat het parcours veranderd is, dus ik ben benieuwd.” (RRK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.