Belofte Henri Vandenabeele mikt op de top tien in Giro d’Italia U23

Henri Vandenabeele. © foto Wouter Meeus
Stijn Moerman

Terwijl dit weekend alle ogen gericht zijn op de start van de Tour de France bij de profs beginnen de beloften aan hun Ronde van Italië. Een van de deelnemers is Henri Vandenabeele uit Dentergem. De 20-jarige belofte staat met ambitie aan de start nadat hij vorig seizoen als eerstejaars knap 19de werd in de eindstand.

Als voorbereiding op deze Giro nam Henri Vandenabeele (20) deel aan de Tour de Savoie Mont Blanc, waar ook profs aan de start stonden. “Ik hield er een tevreden gevoel aan over”, blikt de Dentergemnaar van Lotto Soudal U23 terug. “In de eerste twee ritten liep het wel voor geen meter. Geen idee hoe dat kwam, waarschijnlijk had ik wat tijd nodig om in mijn ritme te komen na die maanden zonder koers. Maar daarna kwam ik erdoor en stond ik mijn mannetje tussen de profs met onder meer een elfde plaats in de derde rit en een zevende stek in de vierde etappe. In die laatste rit trok ik zelfs nog in de aanval, maar op 3 km van de meet werd ik jammer genoeg teruggepakt. De eindzege was voor prof Pierre Rolland, maar met de ploeg kwamen we sterk voor de dag met een derde plaats in de eindstand voor Maxim Van Gils en een ritzege voor Viktor Verschaeve.”

Na deze rittenkoers vertoefde Henri samen met ploegmaat Maxim Van Gils nog een weekje in de Alpen om helemaal klaar te zijn tegen de start van de Giro. “Als klimmer is het heel belangrijk om regelmatig de bergen op te zoeken. Dat heb ik vorig jaar al ondervonden. Ik hoop alvast met dezelfde benen als in de laatste ritten van de Tour de Savoie Mont Blanc in Italië rond te fietsen. Het zwaartepunt ligt in de laatste ritten met onder meer de beklimming van de Mortirolo, maar ook de eerste ‘vlakkere’ etappes mogen zeker niet onderschat worden. Vorig jaar werden daar al enkele favorieten uitgeschakeld. We zullen dus op onze hoede moeten zijn. De Mortirolo zat vorig jaar ook al in het parcours, al moeten we die nu maar een keer beklimmen in plaats van twee keer. Al weet ik niet of dat een voordeel is, want nu zal er meteen gevlamd worden. Hopelijk ligt die klim me beter dan vorig jaar, want toen kende ik een mindere dag.”

Met ambitie

“Maar ik start met vertrouwen. Vorig seizoen werd ik als eerstejaarsbelofte 19de in de eindstand en voelde ik me op het einde van die tien dagen nog steeds goed. Dit keer start ik dus met ambitie en mik ik op een toptienplaats. Al is het natuurlijk moeilijk om de concurrentie in te schatten. Ik heb zelfs nog geen deelnemerslijst gezien. Maar ik verwacht dat iedereen met zijn sterkste selectie aan de start zal staan, met vooral de Colombianen als sterkste blok. We zien wel hoe het loopt, maar ik heb er ontzettend veel zin in. In tegenstelling tot heel wat van mijn leeftijdsgenoten kan ik wel nog koersen”, besluit Henri, die daarna deelneemt aan de Ronde de l’Isard en de Ronde van Lombardije. “En als het WK plaatsvindt én over een zware omloop beschikt, hoop ik op een selectie.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.