Alaphilippe opnieuw favoriet

Julian Alaphilippe (Deceuninck - Quick-Step) finisht als eerste tijdens de eerste etappe van de Tour de France.©PETE GODING BELGA
Julian Alaphilippe (Deceuninck - Quick-Step) finisht als eerste tijdens de eerste etappe van de Tour de France.©PETE GODING BELGA

De tweede etappe in de Tour de France brengt de renners zondag van Perros-Guirec naar de Mûr-de-Bretagne, die twee keer wordt beklommen. Favorieten voor de dagzege zijn dezelfde namen als zaterdag, al stelde gele trui Julian Alaphilippe (Deceuninck – Quick-Step) wel dat de helling hem “nog niet veel geluk heeft gebracht”.

De Nederlander Ide Schelling start met de bolletjestrui, Alaphilippe mag de gele trui showen in deze tweede etappe. Michael Matthews start als tweede in het puntenklassement in het groen. Tadej Pogacar heeft het wit van het jongerenklassement. Vier renners komen al zeker niet meer aan de start na het festival der valpartijen op zaterdag: Jasha Sütterlin, Ignatas Konovalovas, Cyril Lemoine en Marc Soler. De kans dat die lijst nog wordt aangevuld in de loop van de dag is groot, omdat nog zo’n twintig andere renners verwondingen opliepen.

Twee keer

Alaphilippe krijgt een tweede aankomst op maat met de Mûr-de-Bretagne, waar in het recente verleden Cadel Evans, Alexis Vuillermoz en Dan Martin aan het feest waren. De Muur is 2 kilometer lang aan gemiddeld 6,9 procent , het steilste stuk ligt in de eerste kilometer, zo’n 9,7 procent, daarna vlakt de helling een beetje af richting de finish.

In deze editie van de Tour wordt de Mûr-de-Bretagne twee keer beklommen en liggen er bonificatieseconden bij de eerste passage op 15 kilometer: 8, 5 en 2 seconden voor het geel. Klassementsrenners kunnen zich daar al eens roeren en misschien proberen een kloofje te slaan. Want daarna is er geen tijd meer om op adem te komen. Het gaat immers niet via een afdaling naar de slotklim, maar wel wordt via een stuk vals plat de Mur een tweede keer aangedaan.

“Ritzege”

De slothelling van zaterdag was 3 kilometer lang. Alaphilippe viel aan op het steilste stuk, op 2,3 kilometer. Op de vraag of hij opnieuw de grote favoriet is zondag en hij zijn voorsprong in het klassement wil uitbreiden, bleef Alaphilippe tijdens de persconferentie zaterdag op de vlakte. “Het is een mooie aankomst, ze past bij mijn capaciteiten, maar mijn doel is niet om tijd te winnen. Ik kwam naar hier voor een ritzege in de Tour, niet voor het geel .”

Overigens heb ik niet zo heel goede herinneringen aan deze Mûr , in principe moet die aankomst me liggen, maar op één of andere manier is het niet mijn favoriete finish. Vorige keer (in 2018) eindigde ik als vierde. Ik ga mijn best doen, maar in de eerste plaats wil ik toch vooral genieten van dat geel.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier