Recrea Volley viert 50-jarig bestaan: “Zolang de teams het willen, doen wij voort”

Burgemeester Bart Tommelein, sportschepen Bart Plasschaert en schepen Hina Bhati, geflankeerd door voorzitter Philippe Develter samen met de bestuursleden, spelers, ex-spelers en ex-bestuursleden. Ook erevoorzitter Alain Delange was aanwezig. Erevoorzitter Vergeylen en sponsor Jim Raes lieten zich verontschuldigen. (foto DD)
Redactie KW

Recrea Volley Oostende of R. V. O. zorgt al 51 jaar voor recreatief volleybal in de badstad, met wedstrijden voor dames-, heren-, en gemengde ploegen en een bekertornooi. Zaterdag kreeg het halve eeuwfeest de nodige glans met een ontvangst op het Oostendse stadhuis.

Na de huldiging was er voor de genodigden een receptie en werd het boek Van Dekotap tot Recrea Volley Oostende voorgesteld. Redgy Dewulf startte in 2003 met digitale fotografie en heeft op die manier heel wat foto’s kunnen verzamelen. “Dankzij de hulp van veel spelers en ex-leden kwamen daar nog heel wat oude foto’s, krantenknipsels, weetjes en verhalen bij”, opent de auteur.

Snelle groei

Het volleybaltornooi zelf kende een oorsprong in 1973, voor mensen die zin hadden om na het werk hun geliefkoosde sport te beoefenen. Er kwamen vier teams in actie en al vlug was er bijkomende interesse van heel wat gewezen volleybalspelers, al dan niet in competitie. Johnny Potié zette zijn schouders onder het recreatieve tornooi.

En het werd alsmaar groter. “Het eerste jaar was iedereen enthousiast, met het gevolg dat er zich het volgende jaar twaalf ploegen hadden ingeschreven, om verder bestendig uit te breiden tot ruim veertig teams in drie heren- en één damesreeks”, weet Redgy Dewulf als bestuurslid. Door vooral de medewerking van voormalig schepen Alfons Laridon verkreeg de recreatieve volleybalcompetitie het gebruik van de turnzalen van nagenoeg alle stadsscholen. Later bouwde Oostende verschillende sporthallen waar men terecht kon.

Eind de jaren tachtig kende het recreatief volleybal zijn hoogtepunt, met maar liefst 58 ploegen en 869 leden. Een belangrijke schakel toen was Eddy Vergeylen, die als hoofdsponsor de naam van zijn zaak aan de organisatie gaf: het Dekotap-tornooi. Vergeylen stopte in 1999 en gemeenteraadslid Alain Delanghe nam het tornooi over. De naam werd gewijzigd in Tornooi Delanghe. “Uiteraard was het voor Johnny Potié onmogelijk om alleen verder te werken. Er kwam bijkomende verjonging in het bestuur en in 2000 nam Delanghe de fakkel over. Hij eiste meer inspraak, wat tot het ontslag van de stichter Potié leidde”, weet Dewulf.

Zo ontstond het huidige Recrea Volley Oostende. Naast voorzitter Alain Delanghe en de bestuursleden Ivan Debusschere en Maurice Jonckheere zetelden ook Redgy Dewulf en Herman Simoen. Voorzitter Delanghe kreeg het echter te druk met zijn bedrijf om zich nog voor honderd procent voor het tornooi in te zetten, en gaf omstreeks 2008 de fakkel door aan Philippe Develter, de huidige voorzitter en tevens de preses van Hermes damesvolley Oostende.

Ondertussen is de interesse in het recreatieve volleybal in Oostende gestaag gedaald. Na al die jaren stelt het bestuur vast dat de spelers geleidelijk afhaken door blessures of de leeftijd, en dat de toestroom van nieuwe of jonge mensen afneemt. “Het sportaanbod is tegenwoordig zo groot. En voor jonge mensen is het moeilijk om zich voor een heel seizoen te engageren bij een club”, stelt Dewulf vast.

Coronapandemie

Het nijpend tekort aan teams doet zich ook voor bij BREVO in de regio Brugge. “De pandemie heeft er bij ons ferm ingehakt. Ook wij ontsnapten daar niet aan. Twee en een half jaar werd er niet aan competitie gedaan en velen kozen voor een individuele sport zoals padel”, weet Dewulf. “We melden elk jaar aan alle ploegen dat er naast hun competitie nog een mogelijkheid is om de sport te beoefenen of om met een groep vrienden te volleyballen. Zolang de teams het willen, doen wij met de R. V. O voort. Langs deze weg wil ik ook een oproep doen aan recreatieve volleybalteams om zich bij ons aan te sluiten.”

(Alain Creytens)

Gewezen spelers, jongeren, ouderen of bijkomende ploegen die interesse hebben kunnen steeds contact opnemen met het secretariaat van de R. V. O. via info@recreavolley.net.

Recrea Volley

Bestuur: Philippe Develter (voorzitter), Filip Cazaux (secretaris), Hilde Blomme (verzekeringen en ongevallen), Redgy Dewulf (penningmeester, webmaster en tornooileider), Patrick Huwel (klachten en reglementen, hoofdscheidsrechter).

Het boek ‘Van Dekotap tot Recrea Volley Oostende, 50 jaar recreatief volleybal’:

Auteur Redgy Dewulf dook in de geschiedenis van de club en schetst een mooi beeld van de glorieperiode tot nu. Geïnteresseerden in het boek (40 euro) kunnen contact opnemen via info@recreavolley.net of het boek bestellen via het rekeningnummer van R. V. O: BE70 9731 0497 2525.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier