Oostende viert vijftig jaar recreatief volleybal met bekerfinales

Het huidige RVO-bestuur: van links naar rechts Patrick Huwel, Philippe Develter, Filip Cazaux, Hilde Blomme Hilde en Redgy Dewulf. © GF
Peter Rossel
Peter Rossel Medewerker KW

Al vijftig jaar heeft Oostende een tornooi voor recreatief volleybal. Eerst heette het Dekotap-tornooi, later Tornooi Delanghe, vandaag RVO-tornooi. Die halve eeuw wordt dit jaar gevierd, om te beginnen met de bekerfinales van volgend weekend. Maar er zijn ook zorgen: de interesse voor recreatief volleybal daalt gestaag.

In 1973 werd een nieuw volleytornooi ingericht. Mensen die zin hadden om na het werk hun geliefkoosde sport te beoefenen, vormden vier teams. Al snel werd duidelijk dat heel wat ex-volleybalspelers interesse hadden om deel te nemen aan zo’n recreatief tornooi. Johnny Potié zette er zijn schouders onder, en het tornooi werd ieder jaar wat groter. Een belangrijke schakel was Eddy Vergeylen, die als hoofdsponsor de naam van zijn zaak aan de organisatie gaf. Men sprak voortaan van het Dekotap-tornooi.

Een heus banket

“Na vijf jaar, in 1978, waren er al veertien ploegen, zowel mannen- als vrouwenteams. Eind de jaren 80 kende het recreatief volleybal zijn hoogtepunt: toen waren er maar liefst 58 ploegen en 869 leden ingeschreven voor het intussen meest gekende liefhebberstornooi in West-Vlaanderen”, herinnert huidig bestuurslid Redgy Dewulf zich. “En sporters en feestjes, dat gaat altijd samen, en dus was er al na één jaar een fuif: in de ThierBrau op de Oostendse luchthaven. De twintigste verjaardag van het Dekotap-tornooi werd met glans gevierd in het hotel Thermae Palace. Honderden genodigden schoven aan een heus banket aan.”

Eddy Vergeylen stopte in 1999, en gemeenteraadslid Alain Delanghe nam het tornooi over. De naam werd gewijzigd in Tornooi Delanghe. De mediabelangstelling voor het tornooi nam nog toe. “Uiteraard was het voor Johnny Potié onmogelijk om alleen verder te werken. Er kwam bijkomende verjonging in het bestuur”, zegt Dewulf. “Dat leidde tot enige discussie met de tornooiverantwoordelijke.”

Twintig jaar RVO

Nadien namen enkele andere mensen de organisatie van het tornooi over. Voorzitter Alain Delanghe werkte samen met Maurice Jonckheere, Ivan Debusschere, Redgy Dewulf, Herman Simoen en Monique Vervloet. Ze kozen een nieuwe naam voor het tornooi: RVO, een afkorting die staat voor Recrea Volley Oostende. Onder die naam bestaat het tornooi nu al twintig jaar.

“Er is weinig opvolging. Ooit waren we met 58 teams, nu nog met 15”

“Voorzitter Alain Delanghe kreeg het met zijn bedrijf te druk om zich nog voor honderd procent voor dit tornooi in te zetten en gaf na een paar jaar de fakkel door aan Philippe Develter, de voorzitter van Hermes Volley Oostende”, zegt Dewulf.

“Na al die jaren stellen we vast dat de spelers geleidelijk afhaken door blessures of de leeftijd, en dat de toestroom van nieuwe of jonge mensen afneemt. Het sportaanbod is tegenwoordig zo groot. En voor jonge mensen is het moeilijk om zich voor een heel seizoen te engageren bij een club. Er is weinig opvolging. Het tornooi is ondertussen afgeslankt tot vijftien ploegen. Maar die zijn vragende partij om het tornooi zeker niet te stoppen. Dus starten we volgend jaar weer met vijftien ploegen.”

Finales op 2 juni

Maar eerst is er dat jubileumjaar. Dat wordt alvast gevierd met de bekerfinales. Die beginnen op vrijdag 2 juni om 19.30 uur in de Mr. V-Arena. Bij de vrouwen gaat het tussen VC-GO Dames Recrea en Garage Devisch, bij de mannen tussen Volley CM Oostende en VC-GO Recrea Heren.

“Twee uur later volgt een uitgebreide receptie in de cafetaria van de Mr. V-Arena”, geeft Dewulf nog mee. “Spelers, ex-spelers en geïnteresseerden zijn welkom. Later volgt een uitgebreider feest naar aanleiding van het vijftigjarig bestaan. Het programma is nog in bespreking.”

Volg het tornooi via www.recreavolley.net, en neem bij interesse om te spelen contact op met info@recreavolley.net.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier