Kuurnenaar Jelle Decoene is nieuwe volleybalcoördinator van Stad Kortrijk

Olaf Verhaeghe

Hij mag dan nog ‘maar’ 25 jaar zijn, Jelle Decoene weet waar hij naartoe wil en hoe hij daar wil geraken. Op 1 juli gaat de jonge Kuurnenaar aan de slag als nieuwe coördinator voor het volleybaloverleg in Kortrijk. Een nieuwe functie die de vier volleybalclubs dichter bij elkaar moet brengen. Het doel is duidelijk: eersteklassevolleybal in Kortrijk, en dat op vrij korte termijn. “Dat is absoluut realistisch, maar we moeten stap per stap werken”, aldus Decoene.

Jelle Decoene komt uit een door volleybal gebeten gezin. Zijn broer Gilles en zus Yana spelen al van jongs af aan, vader Marc is al enkele jaren voorzitter van VC Jong Kuurne. Zelf zat hij op de gerenommeerde Volleybalschool in Vilvoorde en doorliep hij de jeugdreeksen bij de nationale ploeg. “Je kan me gerust een volleybalbeest noemen”, glimlacht Jelle. “Ik ben dicht bij huis begonnen, in Kuurne. Daarna speelde ik dus een tijdlang in Vilvoorde, waar ik school liep van het vierde middelbaar tot het eerste jaar hoger. Na drie jaar bij de A-ploeg van Lendelede sta ik nu voor mijn vierde seizoen bij Pervol Ruiselede in eerste nationale.”

Juiste achtergrond

Vandaag werkt hij als teamleader bij Decathlon en is hij vooral verantwoordelijk voor de atletiekafdeling, maar op 1 juli gaat de 25-jarige Kuurnenaar een heel nieuwe uitdaging aan. “Ik las in de krant dat de stad Kortrijk en schepen van Sport Arne Vandendriessche op zoek waren naar een coördinator voor het nieuwe volleybaloverleg in Kortrijk”, keert hij even terug in de tijd. “Eerlijk? Mijn interesse was meteen gewekt. Uiteindelijk heb ik, volgens mij, de juiste achtergrond. Niet alleen als volleyballer, maar ook mijn opleiding LO en bewegingswetenschappen aan de VUB leunt nagenoeg perfect aan bij wat ze zochten.” Een mailtje naar de schepen en twee intense, maar boeiende gesprekken later was het beklonken.

Als coördinator van het volleybaloverleg moet Jelle de vier actieve clubs Marke-Webis, Balti Kortrijk, Bidavo Bissegem en Mardavo Marke dichter bij elkaar brengen. “We hebben het nieuwe overlegorgaan in het leven geroepen om zo de oude en wat stilgevallen vzw te vervangen”, duidt schepen van Sport Arne Vandendriessche (Team Burgemeester). “Als we vooruit willen met het Kortrijkse volleybal en dat wil iedereen is het belangrijk dat we met z’n allen rond de tafel zitten en samen nadenken over de toekomst. In de vorige vzw was dat door omstandigheden niet langer het geval. Door het overleg naar de stad toe te trekken, willen we de volleybalsport doelbewust stimuleren. Ik heb beloofd om de clubs te steunen in hun ambities, de aanstelling van een jeugdvolleycoördinator is de eerste belangrijke stap in dat proces.”

“De eerste weken ligt mijn focus logischerwijze op het leren kennen van de clubs”, duidt Jelle zijn nieuwe rol. “Daarna denk ik aan het organiseren van overkoepelende projectjes zonder daarbij meteen in de specifieke werking van elke club in te grijpen. Denk aan sportkampen, jeugdclinics of specifieke opleidingen voor trainers naar Kortrijk halen. In eerste instantie zal mijn blik vooral op de jeugd gericht zijn. Natuurlijk zijn er grote verschillen tussen de clubs, maar dat is net ook het mooie aan het Kortrijkse volleybal. Door elkaar te beïnvloeden en door van elkaar én van anderen te leren, wordt iedereen sterker.”

“We gaan stap voor stap richting ons doel en dat is Liga A”

De eerste gesprekken met vertegenwoordigers van de vier volleybalclubs zijn al achter de rug. Jelle merkt naar eigen zeggen een enorme goesting bij iedereen om stappen vooruit te zetten. “De clubs staan open voor samenwerking, dat voel je. Ik zie mezelf als de brug tussen iedereen, iemand die ondersteunt, helpt en samenbrengt waar nodig. Het water was in het verleden vrij diep, het komt er volgens mij op aan om stap voor stap te werken. Uiteindelijk wil iedereen die begaan is met het Kortrijkse volleybal hetzelfde: zoveel mogelijk mensen laten genieten van de sport én het niveau zo hoog mogelijk krijgen.”

Dat hij geen linken heeft met een van de clubs ziet Jelle als een voordeel. “Ik ben een beetje een buitenstaander. Maar om mensen met elkaar te verbinden, lijkt me dat net interessant. Ook mijn jonge leeftijd zie ik als iets positiefs.” “Het feit dat Jelle geen link met een van de vier clubs is zeker een pluspunt”, aldus schepen Arne Vandendriessche. “Hij kan onbevangen en met een propere lei beginnen. Bovendien heeft hij veel ervaring in het volleywereldje, zowel als speler als als trainer.”

Fusieverhaal

Het stadsbestuur, met schepen Vandendriessche op kop, heeft grote ambities voor het Kortrijkse volleybal. “Een ploeg op het hoogste niveau, topwedstrijden in de Lange Munte: dat moet het doel zijn”, aldus de schepen. “Maar ik wil me niet vastpinnen op een deadline. Natuurlijk willen we dit zo snel mogelijk, maar het gevaar is dat we stappen zouden overslaan. Wat mij betreft moeten we durven kijken naar een fusieverhaal. Met verenigde krachten naar boven kijken.” Ook Jelle is overtuigd dat het kan. “Zo gek is het niet. Marke-Webis is er het verleden al vrij dicht bij geweest. Vooral op financieel vlak is de stap van Liga B naar Liga A een hele grote. Het is moeilijk te voorspellen, maar als we elkaar vinden en we stap per stap werken, is het absoluut realistisch. Het lijkt mij alvast de max om daar deel van uit te mogen maken.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.