Yentl Bille staat bij Decospan VT Menen voor vuurdoop als eerste libero in Liga A

Redactie KW

Het scheelde geen haar of volleyclub Menen stond dit seizoen niet meer aan de opslag in Liga A. Ondanks de financiële perikelen kende de grensclub toch een doorstart op het hoogste niveau maar wel met een beperkt budget. Dat opent de poort voor een paar jonge talenten. Zo ook voor Yentl Bille die als 20-jarige prompt tot eerste libero gebombardeerd wordt.

Helemaal nieuw is het niet voor Yentl Bille die vorig jaar ook al deel uitmaakte van de A-ploeg maar toen wel in de schaduw stond van Red Dragon Lowie Stuer die desondanks een matig seizoen én een lopend contract een transfer versierde naar het Zuid-Franse Sète.

“Toen Stuer het begin van de voorbereiding miste bij Menen door interlandverplichtingen, draafde ik al in vele oefenmatchen op”, weet Yentl Bille. “Wanneer hij wel inzetbaar was moest ik mij wel weer tevreden stellen met invalbeurten maar uiteraard wist ik dat dit mijn rol was. Tegen het eind van vorig seizoen mocht ik zelfs elke match spelen als verdedigende libero.”

“Dat ik een jaar later al als eerste libero zou uitgespeeld worden, kwam voor mij toch als een verrassing. Enerzijds omdat Stuer eigenlijk nog onder contract stond en anderzijds omdat ik twee seizoenen geleden nog bij Moorslede in divisie speelde. Pas toen ik in dat jaar verschillende keren kwam meetrainen met Menen voelde ik dat het verschil met hun toenmalige libero Bernardo Silva niet extreem groot was en dat ik misschien wel een kans zou krijgen.”

Niet ontgoochelen

Bille speelde zich in de kijker en versierde een contract bij Menen met het gekende vervolg. Nu mag de Menenaar zich opmaken voor een seizoen als nummer één in het achterveld. “Natuurlijk brengt dit extra druk met zich mee”, geeft de youngster toe. “Maar dat betekent niet dat ik plots begin te twijfelen aan mezelf, laat staan dat ik schrik heb. Integendeel. Ik sta te popelen om tussen de lijnen te komen en ik zal er alles aan doen om de trainer en de hele Meense entourage niet te ontgoochelen.”

Yentl Bille moest extra inspanningen doen om helemaal scherp aan het seizoen te starten. “Ik heb nu eenmaal van nature uit een redelijk zwaar gestel. Als ik op vakantie ga met vrienden dan kom ik makkelijk twee kilo bij terwijl de anderen die hetzelfde eten en drinken nagenoeg niets bijkomen. Daarmee moet ik leren leven. Onder begeleiding van een diëtist doe ik er alles aan om mijn gewicht onder controle te krijgen.”

Shirtnummer ‘6’

“Het vergt wat extra energie maar het lukt me wel”, zegt Bille die voortaan met shirtnummer ‘6’ speelt, het nummer waarmee Stuer vorig seizoen in actie kwam.

In de beker ontlopen we Roeselare en Maaseik, we mogen misschien dromen van een finale

“Ik speelde in het verleden met ‘2’ maar toen de ‘6’ vrijkwam heb ik niet getwijfeld. Waarom? De meeste libero’s spelen daarmee zoals mijn grote voorbeeld Jenia Grebennikov van de Franse nationale ploeg. Maar ook Just Dronkers van Maaseik en vorig seizoen Stijn Dejonckheere van Knack.”

Het Meense liberoshirt valt extreem op. Hoe enthousiast is Bille om voortaan in het roze te spelen? “Goh, aanvankelijk zou het gaan tussen goud en roze. Mijn voorkeur ging uiteraard uit naar het gouden shirt maar er werd toch voor het roze geopteerd. Toen ik de foto’s van het truitje voor het eerst zag, moest ik even slikken maar in het echt ziet het er toch veel beter uit. Al heb ik in het begin heel wat lacherige reacties gekregen van teammaats maar daar heb ik me nooit aan gestoord. Wie weet zal de outfit de tegenstander wel afschrikken”, voegt hij er lachend aan toe.

Yentl Bille in actie tijdens de oefencampagne. (foto MPM)
Yentl Bille in actie tijdens de oefencampagne. (foto MPM)

Drie punten pakken

Zondag begint Bille de competitie met zijn team op bezoek bij Borgworm om op woensdag voor de Beker naar Oudenaarde te trekken. “We kunnen met niets minder dan drie punten op Borgworm tevreden zijn”, stelt hij. “De manier waarop doet er niet toe in die fase van de competitie.”

“De loting in de beker vind ik ook positief. Met Oudenaarde treffen we een club die we gezien onze status moeten kloppen. Het wordt allicht een leuke wedstrijd voor een talrijk en enthousiast publiek. Als alles meezit dan nemen we het nadien op tegen Haasrode Leuven en een stadium later zou Aalst passeren. We ontlopen Maaseik en Roeselare en dus mogen we misschien wel dromen van een bekerfinale.”

Zondag 20 oktober om 14 uur: Waremme Menen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.