Jan Dereeper weet het zeker: “Apollo Koekelare is springlevend”

Secretaris- trainer Jan Dereeper, Julie Casier, Mirthe Robbelin, Alice Goderis en Stien Deschoenmaeker. Zittend: Marie Maertens, Fleur Meersseman enJente vandekerckhove. (foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Secretaris Jan Dereeper (72) is al vele jaren de drijvende kracht en duivel-doet-al van Apollo Koekelare. Hij stond in 1972 aan de wieg van de volleybalvereniging, toen de club op vraag van enkele sportieve meisjes werd opgericht.

Na een korte onderbreking bracht Apollo twee jaar geleden opnieuw een damesploeg tussen de lijnen en sinds enige tijd broeden enkele mannelijke oud-spelers op het idee om opnieuw met een herenploeg te starten. “We staan volledig achter dit initiatief”, opent Jan Dereeper. “Het is ontzettend moeilijk om jongens warm te maken om zich in te schrijven. Momenteel spelen twee jongens in een gemengd team, maar wanneer ze ouder worden, moeten ze noodgedwongen aansluiten bij een jongensploeg. Met een herenploeg in competitie zullen jongens misschien sneller geneigd zijn om te leren volleyballen, want dan is er een toekomstperspectief om door te groeien binnen Apollo.”

Progressie

De dames promoveerden vorig seizoen als derde gerangschikte naar Promo 3. “We wisten dat het een grote stap zou worden, maar we hebben de keuze gelaten aan de speelsters. Om progressie te maken, is spelen in een hogere reeks een goeie zaak en vermits de meisjes gemotiveerd waren, hebben we hun keuze ingewilligd. Het wordt moeilijk om ons te handhaven, maar de promotie was zeker geen vergiftigd geschenk voor de ploeg. Goede coaches vinden en de betere speelsters voldoende tijd aan de club binden, is een serieus probleem”, geeft Jan Dereeper eerlijk toe. “We kampen ook met een gebrek aan plaats in de zaal waar de trainingen doorgaan. Voor de coaches is het niet echt leuk wanneer er niet in ideale omstandigheden getraind kan worden. Het vertrek van de betere jeugdspeelsters is een realiteit waarmee we nog steeds rekening moeten houden. Eigenlijk profiteren de grote clubs van het werk van de kleintjes. Het wordt hoogtijd dat de volleybalbond eens nadenkt over een opleidingsvergoeding voor haar kleinere clubs.”

Uit een dal

Niettemin is Jan Dereeper een gelukkige secretaris. “We komen uit een dal en alles wijst erop dat de club een nieuw elan gevonden heeft. Apollo Koekelare is springlevend”, besluit hij. (PDC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier