“Mijn medailles? Die heb ik allemaal al weggegeven”: Sander Depovere met Knack in zijn allerlaatste bekerfinale

Sander Depovere na de vlotte bekerwinst, ook al tegen Menen vorig seizoen. Je ziet hem links centraal met zoontje Gust op de schoot. © VDB
Wouter Vander Stricht

Ondanks een nog twee jaar doorlopend contract kiest Sander Depovere (29) voor een professionele carrière buiten het volleybal. “Ik hoop dit seizoen nog af te sluiten met de triple: supercup, beker en titel”, zegt het jeugdproduct van Knack Volley. Dit weekend kan Knack overigens de 16de beker uit de clubgeschiedenis pakken.

Sander Depovere zegt ondanks contract dat nog twee jaar doorliep profvolley vaarwel en gaat bij zijn schoonpa werken

Ardooienaar Sander Depovere, die nu met zijn gezinnetje in Beveren-Roeselare woont, startte ooit met volleyballen bij de jeugd van Knack Volley. Maar via de topsportschool en VBS Vilvoorde kwam hij bij Antwerpen en later Menen terecht. Nu is hij toch ook al bezig aan zijn zevende seizoen bij Knack, maar dat zal dus zijn allerlaatste worden. “Noem het gerust een samenloop van omstandigheden. Maar eens ik de keuze gemaakt had, vond ik het geen moeilijke beslissing. Ik ben nu al in bijberoep bezig met Studio Sander, waarmee ik ramen en deuren verdeel. Mijn schoonvader heeft in Hasselt al Studio Frank, de naam van mijn bedrijfje was daar een allusie op. Maar nu wil mijn schoonvader hier ook een filiaal openen, dus ga ik straks aan de slag in Studio Frank. Ik ben met dat gegeven naar het bestuur gestapt en we zijn er vrij vlot uitgekomen. Ik doe uiteraard nog het seizoen uit, maar daarna stop ik met professioneel volleybal. Het is wel de bedoeling dat ik nog iets ga doen in het volleybal: spelen op lager niveau of ergens trainer worden, we zien wel.”

Bekerwinst tegen Knack

Maar eerst wil Sander het seizoen nog op een waardige manier afsluiten en daarbij wil hij het liefst zijn prijzenkast nog wat verder aanvullen. En als het op bekerfinales spelen aankomt, hoef je Sander niets meer te leren. “Met Menen heb ik er geen gespeeld, maar met Antwerpen wel drie keer op een rij. Zo wonnen we ooit van Knack Roeselare. Wij waren toen echt de underdog, zij de superfavoriet. Maar we wonnen uiteindelijk de beslissende tie break met 29-27, onvergetelijk. We waren aan de wedstrijd gestart met de bedoeling om zo lang mogelijk op het veld te blijven staan, maar we slaagden er zelfs in die vijfsetter te winnen.”

De negende en allerlaatste bekerfinale is er eentje tegen de ‘vrienden van Menen’

Kris Tanghe (ook ex-Knack, red.) was toen coach bij Antwerpen. Knack Volley is met 15 bekers ondertussen recordhouder geworden. In 2021-2022 haalde het de finale niet, maar de laatste acht jaar zegevierde het zeven keer, vijf keer maakte Sander ook deel uit van het team. “Het kan dus straks mijn zevende bekerwinst worden. Naast die zege met Antwerpen vond ik de eerste beker met Knack de mooiste in Roeselaarse loondienst. Maaseik was dat jaar superieur, we konden in de competitie niet van hen winnen. Maar één keer slaagden we daar dat seizoen toch in, we pakten tegen hen de beker. Ik vond het wel fijner toen er nog in de Lotto Arena werd gespeeld, het publiek zat daar dichter op het veld.”

Sander Depovere (links achteraan) en coach Kris Tanghe waren in 2014 door het dolle heen na de onverwachte bekerwinst met Antwerpen tegen Knack Roeselare. Je herkent ook Robin De Bont, Bas van Bemmelen en Martijn Colson.
Sander Depovere (links achteraan) en coach Kris Tanghe waren in 2014 door het dolle heen na de onverwachte bekerwinst met Antwerpen tegen Knack Roeselare. Je herkent ook Robin De Bont, Bas van Bemmelen en Martijn Colson. © KRANT VAN WEST-VLAANDEREN / RONNY NEIRINCK

En al dat eremetaal van Sander, staat dat netjes geëtaleerd in de woonkamer of ligt het ergens in een schoendoos op zolder? “Ik heb al mijn medailles weggegeven. Meestal aan kinderen die in de buurt waren en die ik daarmee gelukkig kon maken. Eentje heb ik ook in San Marco, ons huisrestaurant zeg maar, achtergelaten. En vorig jaar was mijn zoontje Gust van 2,5 jaar de gelukkige. Als we winnen, zal de medaille opnieuw voor hem zijn.”

Jonge gasten doen het

Knack is overigens opnieuw bezig aan een uitstekend seizoen. “Seppe Rotty moest wat onverwacht als hoofdaanvaller gaan spelen, maar hij doet dat uitstekend. Ook onze andere jonge gast Simon Plaskie speelt uitstekend. Het zou mooi zijn mocht ik mijn Knack-periode kunnen afsluiten met een triple. De supercup haalden we al binnen, de beker hopen we dit weekend in de lucht te mogen steken en ook in de competitie loopt het goed.”

Een bekerfinale tegen Menen, het is toch altijd iets speciaal. “Dat is nog altijd een derby, ja, al wordt die nu wel in het Sportpaleis betwist. Aan de andere kant van het net ken ik de meeste jongens persoonlijk, sommigen zijn zelfs vrienden. Met Arno Van de Velde (ook al ex-Knack, red.) werk ik zelfs samen. Veel hebben nog niet over die finale gesproken, het is momenteel te druk.”

De favorietenrol schuwt Sander niet. “We zijn uiteraard de favoriet, maar het is altijd oppassen met Menen. Zeker als het maar één wedstrijd betreft. Zelf kunnen we zonder veel zorgen naar die finale toeleven, iedereen is fit.”

Het leven gaat er dus straks anders uitzien voor Sander, maar ook voor zijn familie. “Mijn broer Bram (30) is al gestopt met volleybal, mijn ouders (Bart Depovere en Veroniek Gobbin, red.) zijn altijd trouwe supporters geweest. Mijn ma zorgt vaak voor de kleinkinderen, omdat ook mijn vrouw Leen vaak moet spelen. Maar mijn pa polste al of ik het erg zou vinden mocht hij naar Knack blijven kijken. Natuurlijk niet! Ze gaan zaterdag ook mee naar Antwerpen. En laat ons hopen dat dat we opnieuw met bekerwinst kunnen afsluiten.”

Met zeven bussen en in totaal ruim 600 supporters naar Antwerperen

De Knack-supporters werden de voorgaande jaren al vaker verwend met een bekerfinale, maar dit keer zal het aantal aanwezige supporters zeker geen records breken. “En dat heeft zo zijn redenen”, zegt Evelien D’Haene, officemanager bij Knack Volley Roeselare. “De finales worden nu betwist in de krokusvakantie, daarin zijn best wel wat mensen op skivakantie. En de finales werden eerst aangekondigd voor de zondag, maar zijn nu op zaterdag.”

Toch zijn het geen onaardige aantallen die men kan voorleggen. “In totaal gaan er zeven bussen, de helft van de supporters gaat met eigen vervoer. Er zijn voor Knack 632 tickets gereserveerd en er zijn ook 487 T-shirts aan de man en vrouw gebracht.”

Zaterdag 10 februari om 15.30 uur (herenfinale): Decospan VT Menen – Knack Volley Roeselare; om 19 uur (damesfinale): Asterix Avo Beveren ES Charleroi Volley.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier