Zo kloppen de Rode Duivels Finland

© (Foto BELGA)
© (Foto BELGA)
Redactie KW

Een puntje tegen de Finnen volstaat voor de groepszege en een achtste finalewedstrijd op zondag 27 juni. Finland, 54ste op FIFA-ranking, is bezig aan hun eerste deelname.

Ze verrasten op de openingsspeeldag Denemarken met het kleinste verschil. Tegen de Russen gingen ze met dezelfde score onderuit. Waar moet bondscoach Martinez op letten om met een maximumscore door te stoten?

1. Flanken met een voorzet in de voet

Pohjanpalo schreef geschiedenis voor zijn land door als eerste Fin te scoren op een groot tornooi. Op assist van Genkenaar Uronen kopte hij de winnende treffer tegen de touwen. Tegen Rusland scoorde diezelfde Pohjanpalo na drie minuten al opnieuw, dit keer na een prima voorzet van die andere flank: Raitala. De VAR kwam echter tussen na nipt buitenspel maar de Belgen zijn gewaarschuwd voor hun flankvoorzetten en het prima kopspel van Pohjanpalo.

2. Topschutter Pukki

Die eerste kwalificatie voor een groot tornooi heeft Finland in grote mate te danken aan hun aanvaller Pukki. Hij scoorde maar liefst tien van de zestien doelpunten tijdens de kwalificatiecampagne. Bij zijn club Norwich legde hij er ook 26 binnen dit seizoen. In mei blesseerde hij zich echter aan de enkel en zowel tegen Denemarken als Rusland liet hij geen al te beste indruk. Maar een goalgetter verliest zijn instinct nooit.

3. Draaischijf Kamara

Glen Kamara werd door het Schotse Glasgow Rangers in 2019 weggekocht voor 50.000 pond bij Dundee. In drie seizoenen tijd ontpopte hij zich tot een onmisbare schakel op het middenveld en is hij ondertussen een veelvoud waard. Ook bij Finland deelt hij de lakens uit. Naar verluidt zou Juventus al interesse getoond hebben in zijn diensten.

4. Inworpen O’Shaughnessy

Het is geen schande als deze naam niet onmiddellijk een belletje doet rinkelen. De 26-jarige verdediger speelt in zijn thuisland voor HJK Helsinki. Een grootse carrière dichten we hem ook niet toe. Toch heeft hij één gevaarlijk wapen: zijn inworpen zijn halve hoekschoppen. Meerdere keren per wedstrijd gooit hij een inworp tot in het strafschopgebied. Opletten dus voor Courtois (of misschien wel Mignolet).

5. Zwakke broertje

De bovenstaande opsomming moet bij u zeker geen koud zweet doen uitbreken. Van alle EK-deelnemers staat enkel Noord-Macedonië lager gerangschikt. De basiself van de Finnen speelt bij clubs zoals Djurgarden, Paphos en Minnesota. Wetende dat zowel De Bruyne, Eden Hazard en Witsel aan de aftrap komen, kan dit enkel maar een driepunter opleveren. (JT)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.