Wordt er nog gevoetbald bij de amateurs en in provinciale? De kans wordt elke dag kleiner
De volledige afgelasting van het voetbalseizoen in de amateur- en provinciale reeksen hangt in de lucht. Het Overlegcomité buigt zich vrijdag opnieuw over de coronamaatregelen, maar veel versoepelingen worden daar niet verwacht. Officieel is het nog niet, maar de kans dat er op 14 februari opnieuw competitievoetbal zal worden gespeeld, wordt met de dag kleiner. “En in maart of april nog starten… Dat is niet doenbaar”, klinkt het bij Walter Lava van het Provinciaal Comité West-Vlaanderen.
Volgende week dinsdag staat topoverleg binnen de voetbalbond op de agenda, maar of daar groen licht zal kunnen worden gegeven over de heropstart van het voetbalseizoen in de amateur- en provinciale reeksen is miniem. Op het Overlegcomité van vrijdag worden weinig tot geen versoepelingen verwacht, al helemaal niet in de sport.
De beperkingen op de grootte van de contactbubbels en het verplicht dichthouden van de kantines vormen twee onoverkomelijke obstakels voor de voetbalclubs. Volgens de huidige regels mag er dan wel getraind worden, zij het in groepjes van maximaal vier personen, trainer inbegrepen. Jeugdspelertjes mogen wel nog met het hele team op het trainingsveld staan, maar competitiewedstrijden zijn niet toegelaten. Het amateurvoetbal ligt met andere woorden zo goed als stil, en dat al sinds oktober.
Normaal starten in februari
Volgens het huidige plan dat Voetbal Vlaanderen in december in elkaar stak, zou de competitie in het weekend van 14 februari moeten hervatten. Op die manier kunnen de resterende wedstrijden van de heenronde tijdig worden afgewerkt en kan er een geldig klassement worden opgemaakt. Alleen moet je vooraleer er competitie kan worden gespeeld, clubs en spelers de kans geven om zich voor te bereiden. Zonder versoepelingen vanaf halfweg januari is dat quasi onmogelijk.
Dat zegt ook Walter Lava, voorzitter van het Provinciaal Comité West-Vlaanderen. “De spelers liggen al sinds oktober stil. Je moet hen toch drie, vier weken geven om zich in te spelen en te trainen. We mogen niet vooruitlopen op het Overlegcomité, maar de kans is wel groot dat er deze maand nog niet in grote groepen getraind zal kunnen worden”, zegt hij. “Ik zie dat eerlijk gezegd ook niet haalbaar. Bovendien moeten voor een heropstart van het amateurvoetbal ook de kantines kunnen openen. Zonder die inkomsten is het voor clubs financieel helemaal niet doenbaar.”
Wat met promoveren?
Is de competitie later starten dan een optie? “Moeilijk”, oordeelt Walter Lava. “Er is nog wat ruimte om tot het einde van mei, misschien begin juni te spelen. Maar halfweg maart of april nog beginnen… Dat heeft eigenlijk geen zin. Dan kom je in de problemen met het klaarstomen van de terreinen voor volgend seizoen. Ook daar moeten we rekening mee houden.”
Het vertrouwen bij de organisatoren van de amateur- en provinciale competities om de nodige 15 speeldagen af te kunnen werken, is met andere woorden niet heel groot. “We moeten aan dat aantal wedstrijden raken om een klassement te kunnen opmaken”, benadrukt Walter Lava. “Lukt dat niet, dan begint iedereen volgend seizoen in dezelfde reeks.”
Op de transfers van spelers naar hun nieuwe club heeft dit alles hoegenaamd geen impact. Toch niet op vlak van de regels. Financieel kan er wel een impact zijn, denk maar aan een club die nu ‘inkoopt’ voor een reeks hoger maar dus door de coronabeperkingen niet zal kunnen promoveren.
Het blijft hoe dan ook nog even afwachten op wat het Overlegcomité vrijdag beslist en welke oplossing de voetbalbond en Voetbal Vlaanderen in de loop van volgende week uitwerken. De bal komt naar alle waarschijnlijkheid volledig in hun kamp te liggen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier