Wie het kleine scherm niet eert, is het grote niet weerd: cafébazen halen alles uit de kast voor een Duivelse sfeer

Jens Devos wil van De Nieuwe Appel dé EK-hotspot van de Westhoek maken.©JOKE COUVREUR
Jens Devos wil van De Nieuwe Appel dé EK-hotspot van de Westhoek maken.©JOKE COUVREUR
Redactie KW

Met duizenden samen troepen om de EK-prestaties van de Rode Duivels op een gigantisch scherm te volgen, zit er door corona niet in. Gelukkig kunnen we rekenen op de honderden horecazaken die wél hun kleine en minder kleine schermen bovenhalen. Wij gingen de sfeer al opsnuiven bij vier van hen.

Café De Nieuwe Appel in Watou: “Dé EK-hotspot van de Westhoek”

Het stemmige eet- en volksspelencafé De Nieuwen Appel in Watou trekt tijdens het EK alle registers open. Jens Devos (28) nam de zaak recent over van zijn mama Marleen en wil van de triomftocht van onze Rode Duivels een visitekaartje maken. “We kunnen tot driehonderd mensen volledig coronaveilig een plekje geven”, zegt hij. “In totaal plaatsen we 75 tafeltjes in onze tuin en onze serre, waar we een buitenbar in gebouwd hebben. In de tuin prijkt een scherm van meer dan zes vierkante meter, in de serre staat dan weer een televisie van 70 inch. In onze zaak zal je vanuit elke hoek iedere goal van onze helden kunnen zien. En hopelijk worden dat er veel.”

Een tafeltje kost 15 euro, zegt Jens, maar daarvoor heb je meteen ook 8 euro aan drankjetons. “We houden het bewust democratisch, want we willen hier elke wedstrijd een full house zien. Voor elke wedstrijd zal een liveband de supporters al in de juiste stemming brengen en na de match tegen Denemarken op donderdag 17 juni – die om 18 uur start – zal een dj een liveset verzorgen. Aan sfeer geen gebrek, de komende weken. We willen dé EK-hotspot van de Westhoek worden.” (PVH)

Mary’s Irish Pub in Kortrijk: “Engeland? Nooit! Wij supporteren voor de Belgen”

 © Olaf Verhaeghe
© Olaf Verhaeghe

Wie élke wedstrijd van het EK op café wil volgen, kan terecht in Mary’s Irish Pub in Kortrijk. “Maar als de Rode Duivels spelen, mag het wel een beetje meer zijn”, lacht Caroline Foley. De rasechte Ierse heeft grootse plannen voor het EK: niet alleen zal het voetbal de verschillende televisies binnen domineren, ook de grootse Celtic Room achteraan de Ierse pub staat een maand lang in het teken van Euro 2020. Ook op het terras vooraan zullen de wedstrijden van de Rode Duivels druk worden bijgewoond. Vraag is natuurlijk voor wie de uitbaters zelf supporteren. Caroline haar Ierland wist zich niet te kwalificeren voor het eindtornooi. “Engeland? No way . Never . Natuurlijk supporter ik voor de Belgen.” Voor Justin, zelf een Engelsman, ligt dat anders. “Ik twijfel nog”, lacht hij luid. (OV)

Café De Zeemeeuw in Bredene: “Gratis bier bij elke goal van de Rode Duivels”

 ©Jeffrey Roos
©Jeffrey Roos

“Geen groot scherm, maar wel sfeer”, beloven Robby Verlee (54) en Vanessa Debruyne (44) van café De Zeemeeuw in Bredene hun klanten. Bij elke goal die de Rode Duivels scoren krijgen alle aanwezige klanten een gratis biertje. Robby en Vanessa zijn niet verlegen om een stunt als het over de Rode Duivels gaat. Drie jaar geleden beloofden ze een van hun klanten een gratis vat als hij ervoor zou zorgen dat De Zeemeeuw op het scherm verscheen tijdens een van de wedstrijden van de Rode Duivels. “Het kostte ons twee vaten. Eentje op het moment zelf en eentje bij hun terugkeer.”

Door de coronamaatregelen is er in het café amper plaats voor 24 mensen, maar aan sfeer zal het er niet ontbreken. “We geven frieten met mayonaise en bij elke goal die de Rode Duivels scoren, geven we een gratis pint”, vervolgt Vanessa. “Dat doen we eigenlijk altijd. Zo kostte de wedstrijd tegen Andorra ons een aardige duit toen het 6-0 werd.” (JRO)

Bar Roots in Brugge: “Ondanks corona zal er toch sfeer zijn”

 © Davy Coghe
© Davy Coghe

Fans van de Rode Duivels krijgen ook bij Roots in Sint-Kruis bij Brugge een warm welkom. Je moet de stemmige zaak wel weten zijn want ze bevindt zich achter een schoonheidssalon waar alleen het Jupilerbord aan de zijgevel duidt op de aanwezigheid van een café. Uitbater Mike Staes voorziet binnen twee televisies én buiten een wat groter uitgevallen scherm om alle wedstrijden van de Rode Duivels op het EK te vertonen. “Op het WK in 2018 maakten we er hier al een groot feest van met onder meer gratis frietjes voor de verklede supporters, maar door de coronamaatregelen zal het jammer genoeg iets minder uitbundig zijn. Maar ook met social distancing kunnen we buiten nog 120 mensen en binnen zo’n 40 mensen een plaatsje geven, genoeg volk dus om voor sfeer te zorgen.” (PDV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.