Voetbalclub FC ter Mote vierde onlangs zijn vijftigste verjaardag. Meteen werd ook de nieuwe naam van de voortaan ‘koninklijke’ vereniging bekendgemaakt: FC Ter Mote heet vanaf nu Royal Football Club Ter Mote.
FC Ter Mote is een Ruddervoordse voetbalvereniging, opgericht in 1974. Hun thuiswedstrijden spelen ze op zondagmorgen in het Roeselaarse Liefhebbersverbond, op het terrein achter de sporthal in de Sportstraat in Ruddervoorde. Hun lokaalhouder is café De Vriendschap in Waardamme. De naam FC Ter Mote werd ontleend aan de Platsemolen, ook bekend als de Termote-molen, de laatste van de acht windmolens van Ruddervoorde die in 1850 gebouwd werd en ondertussen afgebroken werd. De molenromp, een herkenningspunt voor Ruddervoorde, bleef onaangeroerd tot 1967, toen de toenmalige studentenclub Moeder Eligo toelating kreeg er een clubhuis in te richten. Ook de vzw Ter Mote werd opgericht. Die organiseerde muziekavonden en tentoonstellingen, zodat de Ruddervoordse molen een voorloper werd van de huidige culturele centra.
doel verdedigen
Naast deze culturele activiteiten werd er ook een niet geringe bijdrage geleverd op sportief vlak met steeds frequentere heroïsche voetbalpartijtjes. Deze evolutie resulteerde uiteindelijk in de oprichting van FC Ter Mote eind 1974. In de beginjaren werden er af en toe wedstrijden gespeeld tegen bevriende studentenclubs, die gekenmerkt werden door de studentikoze sfeer, waarbij de verbroederingen nadien het eindresultaat letterlijk wegspoelden met liters bier. “Op 19 oktober 1973 werd FC Ter Mote ingeschreven bij het Liefhebbersverbond Houtland, wat meteen de geboorte was van onze ploeg. Onze eerste competitiewedstrijd bij de Zwevezeelse Hillevrienden werd, op zondagmorgen na een beruchte Molen T. Dansant, een 14-0-afstraffing.
“Sfeer en resultaten zijn altijd even belangrijk gebleven”
In de bewuste wedstrijd gingen achtereenvolgens Dirk Dejonckheere, Jozef Andries, Patrick Govaert, Virgil Eeckman, Luc Percquy, Rik Devooght en Luc Wille het doel verdedigen, evenwel zonder veel succes”, weet huidig voorzitter Stan Govaert te vertellen. Het jaar daarop werd Ter Mote medeoprichter van het Arbeidersvoetbalverbond Brugge en kreeg daarbij het stamnummer 3, wat bewaard bleef tot de opdoeking van de zondagcompetitie van dat verbond in 2006. Ondertussen richtte Ter Mote elk jaar een voetbaltornooi in met Ruddervoorde kermis in juni. Dit tornooi gaat stilaan ook naar zijn 50ste editie toe, en is nog steeds bestemd voor plaatselijke ploegen. Tijdens datzelfde weekend wordt op vrijdagavond ook een stratenloop ingericht die dit jaar aan zijn 40ste editie toe is.
(Schoon)zonen
In de jaren tachtig bloeide de vereniging en kregen ze hun huidige bestemming op het terrein van Riderfort. Ook op extra-sportief vlak werd er heel wat georganiseerd. In de jaren ‘90 werd het nijpende spelerstekort opgevangen met voetballers uit andere gemeenten, wat de sfeer naast het veld niet altijd ten goede kwam. In 2000 werd dan toch de eerste titel behaald met dit elftal en volgden er de laatste jaren enkele kampioenstitels. Dit seizoen eindige FC Ter Mote op een eervolle tweede plaats na Keukens Roberto. “Ondertussen hebben we al heel wat zonen en schoonzonen van coryfeeën van weleer verwelkomd bij de Ter Mote-familie en blijven de verschillende generaties verbonden met de club”, aldus Stan.
Toekomst
De voorbije jaren is er altijd één constante gebleven binnen FC Ter Mote. Het is een voetbalploeg vrienden waar de sfeer even belangrijk is als de sportieve prestaties. “Dat is ook duidelijk te merken aan de aanwezigheid van zeer veel oud-spelers en supporters die hier vandaag in de Westmolen deze toch belangrijke verjaardag komen meevieren. We zijn als huidig bestuur blij met zoveel blijken van sympathie aan RFC Ter Mote en hopen dat dit in de toekomst ook zo zal blijven als er een volgende generatie opstaat om de toekomst van onze voetbalvereniging te verzekeren”, besluit Stan Govaert.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier