Vanaken biedt scheidsrechters excuses aan en pleit schuldig

Hans Vanaken kreeg een rode kaart tijdens de match tussen Club Brugge KV and KAS Eupen.©BRUNO FAHY BELGA
Hans Vanaken kreeg een rode kaart tijdens de match tussen Club Brugge KV and KAS Eupen.©BRUNO FAHY BELGA
Redactie KW

Hans Vanaken heeft zich dinsdag voor het Disciplinair Comité van de Belgische voetbalbond verontschuldigd voor zijn uitlatingen aan het adres van scheidsrechter Nathan Verboomen en zijn team. “Ik verwachtte een gele kaart en verloor even de controle over mezelf. In dat korte moment heb ik woorden gezegd die niet mogen”, aldus de Gouden Schoen.

Vanaken werd afgelopen speeldag tegen Eupen (3-0 winst) uitgesloten voor een overtreding op Beck. De Duitser was net iets eerder op de bal, waardoor de middenvelder van Club Brugge zijn schoon op Becks enkel plantte. “Het was een onvermijdbaar contact, want ik ging net als hij voor het leer. Ik probeer mijn voet nog terug te trekken, maar kom een honderdste van een seconde te laat. Dat zijn fases die wel vaker voorkomen, dus ik verwachtte een gele kaart”, schetst Vanaken de situatie.

Voorbeeldfunctie

Maar ref Verboomen trok de rode kaart en bleef daar ook na het zien van de beelden bij. Vanaken ging vervolgens fel tekeer en snauwde de wedstrijdleiding “kutrefs” en “onnozelaars” toe. “Die kaart zadelde me met een gevoel van ongeloof op”, aldus Vanaken. “ Ik had niet mogen schelden, maar ik verloor even de controle. Daar wil ik me bij de scheidsrechter bij deze ook voor verontschuldigen. Ik vond geel terecht, maar de huidige regels schrijven iets anders voor. Daarom was ik zo kwaad.”

“Ik denk dat elke voetballer een voorbeeldfunctie heeft en we moeten ons proberen te gedragen. Ik heb 132 matchen op rij gespeeld zonder ooit agressief te zijn geweest naar tegenstanders. Daar ben ik een voorbeeld in. Die tien seconden waarin ik het even kwijt was, zullen mijn imago niet schaden.” Het Bondsparket vorderde twee speeldagen schorsing voor de overtreding, en nog eens twee speeldagen schorsing voor de misplaatste uitlatingen na de rode kaart . Het Disciplinair Comité neemt de zaak in beraad en doet dinsdagavond of uiterlijk woensdag uitspraak.

“Ongelukkig en onvermijdbaar”

Advocaten Johnny Maeschalck en Kristof De Saedeleer hebben dinsdag uitgelegd waarom voor Club Brugge en Hans Vanaken een schorsing van vier speeldagen, zoals gevraagd door het Bondsparket, disproportioneel is. “Het contact met Beck was ongelukkig en onvermijdbaar, daar kon Hans niets aan doen”, aldus meester De Saedeleer tijdens een videozitting. Meester Maeschalck pleitte schuldig voor de scheldpartij na de rode kaart, maar zag verzachtende omstandigheden.

“Het is door de sliding van Beck dat Vanaken ongelukkig op de enkel van Beck terechtkomt. Vanaken heeft het rechterbeen al van de grond vanaf het moment dat Beck zijn tackle nog moet inzetten . De verdediger was er sneller dan Vanaken kon inschatten. Dat verwachtte hij niet”, sprak De Saedeleer, die de fout voor zijn rekening nam.

“Eruptie van emoties”

“Elke voetballer weet dat als je zo’n tackle inzet er risico aan verbonden is. Beck stelt zich dus zelf kwetsbaar op. Ik ben het niet eens met de voorgestelde straf van twee speeldagen. De fout werd gemaakt met lichte intensiteit. En er was 0,0 procent intentie. De rode kaart is te verantwoorden door de impact, maar de straf is te zwaar. 132 matchen zonder één rode kaart, dat bewijst dat Vanaken een faire speler is. Wij vragen om die twee speeldagen met uitstel op te leggen.”

Het Bondsparket verzocht Vanaken om de bijkomende vordering van twee speeldagen schorsing te aanvaarden. “Dat zou pas echt blijk geven van grote klasse”, aldus bondsprocureur Ebe Verhaegen. “Hans pleit ook schuldig voor die woorden”, antwoordde advocaat Johnny Maeschalck. “Hij verontschuldigt er zich ook voor. Maar het is wel een reactie uit onbegrip, ontgoocheling en onmacht. Hans schrok van de rode kaart en riep dingen die hij niet meende. Zijn woorden zijn niet goed te praten. Hans komt niet vaak in dergelijke situaties terecht. Hij is een minzame voetballer en was erdoor verrast. Mag een voetballer nog emotie hebben? We gaan hem toch niet herleiden tot een robot? Zijn woorden moeten niet als ondermijning van de scheidsrechter worden beschouwd, maar als een eruptie van emoties.” (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier