Van de hel naar de hemel voor Ambrose, redder van KV Kortrijk: “Ik heb erg diep gezeten”

Thierry Ambrose scoorde een hattrick in het beslissende duel tegen Lommel in het Guldensporenstadion. Over een knappe invalbeurt gesproken. © Belga
Redactie KW

De manier waarop KVK zich gered heeft, zorgde dan ook nog eens voor de nodige epiek. Thierry Ambrose, de man die zijn seizoen door zijn neus geboord zag worden in zijn debuut met de ‘Veekaa’, beleefde op de allesbeslissende wedstrijd de dag van zijn leven. Een reconstructie van zijn hobbelig parcours.

Drie goals en een half. Dat is de balans van Thierry Ambrose zijn wedstrijd tegen Lommel afgelopen weekend. In de 4-2 overwinning zorgde hij voor de eerste, de tweede en de vierde goal. Maar in de derde goal, van João Silva, had hij ook een belangrijk aandeel. Hij was de man van het eerste schot dat doelman Ivezic niet kon klemmen en waardoor Silva de rebound kon binnenglijden. Daarmee is de Fransman met Guadeloupse roots dé held van het behoud voor KVK.

“Ik ben niet de redder van KV Kortrijk. Voetbal speel je als ploeg” – Thierry Ambrose

Iets wat niemand negen maanden geleden had kunnen vermoeden. Want toen sloeg het noodlot toe voor de sympathieke spits. In zijn eerste wedstrijd voor KV Kortrijk, op 20 augustus 2023 thuis tegen Eupen, moest hij noodgedwongen naar de kant. Het verdict was zwaar: een gescheurde achillespees. Dat staat garant voor een lange revalidatie. Het leek wel einde seizoen voor hem. Nog in diezelfde week maakte Ambrose zijn overstap. Hij kwam over van het gedegradeerde KV Oostende, waar hij het seizoen voordien een van de absolute smaakmakers was.

Pure horror

De maanden die volgden waren pure horror, dat zei hij zelf in deze krant in januari: “De moeilijkste periode van mijn blessure was het begin. Het was een hectische week. Eerst was ik in de wolken met mijn transfer. Ik voelde me goed en was ook in vorm. Dan kwam natuurlijk die match en het verdict. Mijn goed gevoel maakte plaats voor een gevoel van frustratie.” Bij het begin van dat interview was Ambrose de vrolijkheid zelve. Hij kwam zingend binnen met een kamerbrede glimlach. Naarmate het interview vorderde, was te merken dat hij een masker opzette en het moeilijk had met de situatie. Later in het interview zei hij dit: “De afgelopen maanden heb ik het vooral mentaal moeilijk gehad. Voor mij is voetbal mijn leven. Ik heb niet erg veel hobby’s of bezighoudingen daarbuiten. Als dat wegvalt, is dat echt zwaar.”

Comeback

Tijdens zijn blessure kwam hij elke match naar het stadion. Hij vertelde hoe frustrerend het was om de ploeg telkens te zien verliezen zonder er iets aan te kunnen doen. Hij heeft iedere dag keihard gewerkt aan zijn comeback. Op 16 maart was het dan zover. Op de laatste speeldag van de reguliere competitie mag Ambrose invallen. Hij mag meteen vieren achteraf, want Kortrijk slaagt erin om 0-1 te gaan winnen op het veld van Anderlecht. Broodnodige punten voor het behoud, blijkt achteraf.

Eerste goal

Daarna beginnen de Relegation Play-offs voor de ‘Veekaa’. Het duurde tot de derde speeldag vooraleer Ambrose een basisplaats kreeg. Thuis tegen RWDM bekroonde hij die meteen met een goal. Zijn eerste goal van het seizoen. Hij kon wel niet voorkomen dat Kortrijk die match verloor met 2-4. Het leek een definitieve doodsteek voor de Kerels. Maar zoals het een kat met negen levens betaamt, zorgde hij de week nadien voor een revanche. Kortrijk ging winnen met 0-1 op het veld van RWDM, mede door een goede prestatie van basisspeler Ambrose. Hij maakte indruk op coach Freyr Alexandersson, want ook in de twee resterende matchen mocht hij starten.

Daarna kwamen de barragematchen tegen Lommel. Op beide gelegenheden koos Alexandersson voor het duo Davies-Avenatti voorin. Twee keer mocht de Guadelouper invallen. Afgelopen weekend was dat pas in de 75ste minuut. Toch genoeg om zich te ontpoppen tot de redder van KVK. Hij deed het zelfs volledig in de verlengingen.

Na de match was hij zichtbaar emotioneel: “Ik heb erg diep gezeten, maar mijn harde werk wordt beloond. Het is fantastisch om dit samen met deze geweldige supporters te vieren.” Toch bleef hij er nuchter bij: “Ik ben niet de redder van KV Kortrijk. Voetbal speel je als ploeg, het is een teamgebeuren. We zullen hier nog een feestje bouwen, daar ben ik van overtuigd.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier