Tweestrijd voor Thomas Kü uit Oudenburg: supporter van Rode Duivels én van Hongarije

Redactie KW

Voor Thomas Kü (33) wordt het zondag een spannende avond. Met zijn dubbele roots – Belgische en Hongaarse – supportert hij voor de match België-Hongarije zowel voor de Rode Duivels als voor het land van zijn vader Lajos.

Thomas woont met zijn echtgenote Griet Deschacht (32) en hun kinderen Milo van 6 jaar en Ellis van 3,5 jaar in de Redinnestraat in Oudenburg. Hij werd in Oostenrijk geboren en is de zoon van Christine Leoen (van Roeselare afkomstig) en gewezen profvoetballer Lajos Kü.

“Mijn vader heeft het grootste deel van zijn carrière in Hongarije gespeeld, maar heeft zowat over de hele wereld gevoetbald. Onder meer bij Club Brugge. Hij vluchtte uit zijn land uit schrik voor het communisme. Mijn pa kon zijn mond niet houden en zei zijn gedacht. Zo kwam hij in Brugge terecht waar hij werd opgevangen door Michel Van Maele, toen voorzitter van Club. Nog altijd is hij de vroegere burgemeester heel dankbaar en gaat telkens hij naar België komt zijn graf bezoeken”, vertelt Thomas.

Gouden Ploeg

“Het voetbal kende toen mijn vader speelde, heel mooie tijden in Hongarije. Het nationale elftal was toen een topploeg in Europa en kreeg de naam ‘Gouden Ploeg’. Als ik me niet vergis, scoorde mijn pa zelfs voor Hongarije het laatste doelpunt ooit in een EK, tot nu. En dat was tegen de Belgen. Sindsdien heeft Hongarije aan geen enkel EK meer deelgenomen. De verwachtingen waren dit jaar dan ook niet hoog. Het team bakte er tijdens de kwalificatiematchen niet veel van, maar deed het tot nu toe toch schitterend.”

Thomas leeft met gemengde gevoelens naar de match van zondag toe. “Ik zal bij elk doelpunt juichen, zowel voor België als voor Hongarije en zal voor allebei blij zijn. Ik hoop vooral op een mooie match. Samen met mijn gezin ben ik wel grote fan van de Rode Duivels. Maar zondag ligt het enigszins anders”, bekent Thomas. “Alleen jammer dat het geen finale wordt tussen beide landen. Dat was het mooist geweest.”

“Hongarije zit diep in mijn hart”

Thomas Kü werkt als IT-analist bij Proximus en heeft in bijberoep een online wijnhandel, Q-wine. “Het is in feite een uit de hand gelopen hobby. De Hongaarse wijnen zijn echt top. Ik tracht via de wijnen wat Hongaarse cultuur naar België te brengen. Hongarije telt heel veel wijnbouwers. De wijnen zijn zelfs gegeerd in sterrenrestaurants”, vertelt Thomas met passie over het land van zijn vader die op 5 juli 68 jaar wordt. “Ja, Hongarije zit diep in mijn hart.”

“Onze kinderen zijn ook zot van Hongarije, vooral Milo die al meer beseft dat zijn opa er woont. Elk jaar gaan we er met vakantie. Dankzij Skype en de telefoon hebben we dagelijks contact met papa Lajos. Natuurlijk gaat het dezer dagen vooral over voetbal”, aldus nog Thomas.

De papa van Thomas is vandaag nog altijd een graag geziene en populaire persoon in zijn land. “Hij doet dan ook veel voor Hongarije. Met zijn ‘Gouden Ploeg Stichting’ helpt hij landgenoten die het moeilijk hebben. Ook zet hij zich in voor schooltjes en stimuleert hij het voetbal bij de jongeren. Hij organiseert onder meer ook sportevenementen voor kinderen. Papa Lajos doet alles voor zijn land waar hij zo van houdt.”

Talent van opa

Ook Thomas’ zoontje, Milo, is zot van voetbal. Misschien heeft hij wat talent van zijn opa geërfd. “Ik wil keeper worden. Thibault Courtois is mijn grootste favoriet”, zegt Milo, van wie je niet kan miskennen dat hij zuiderse roots heeft. “Hij babbelt de hele dag door, in tegenstelling tot zijn broer die een rustiger type is”, voegt Thomas er aan toe. “In september zal ik Milo inschrijven bij een voetbalclub. Ik wil niets forceren, maar hem gewoon laten genieten van het spel. En dat zullen we zondag ook samen doen: genieten van de match en blij zijn voor wie wint.” (LIN)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.