“Promoveren is het doel ditseizoen”: Ennio van der Gouw is de nieuwe eerste doelman van Essevee

Ennio van der Gouw: “Ik hou van wat druk op de ketel.” © Belga
Tjorven Messiaen
Tjorven Messiaen Reporter

Vorig jaar struikelde Essevee op de openingsspeeldag tegen Francs Borains, dit keer kwam Lierse winnen in de Elindus Arena. Ennio van der Gouw, die in doel de concurrentiestrijd won van Louis Bostyn, wil echter niet te lang stilstaan bij de gemiste start: “Ik weet niet wat er misliep, maar we moeten de knop nu omdraaien.”

Zulte Waregem likte deze week zijn wonden, want voor het tweede seizoen op rij begint het met een valse noot aan het seizoen. Komende zondag wacht evenwel al de derby tegen Deinze. “Zo’n valse start is natuurlijk lastig om te verteren, maar je mag daar ook niet te lang bij blijven stilstaan, want zondag komt er al een nieuwe match aan”, is Ennio van der Gouw (24) evenwel stellig. De Nederlandse doelman won in de voorbereiding het pleit van Louis Bostyn en is momenteel de eerste doelman bij Essevee.

Voor we vooruitblikken naar Deinze: wat liep er mis tegen Lierse?

“Dat is een goede vraag, waar ik zelf eigenlijk het antwoord niet op weet. In de voorbereiding liep het op zich goed, maar dat is anders dan een competitiewedstrijd. De druk is anders, de tegenstanders nemen het toch allemaal net iets serieuzer en het gaat er allemaal toch net iets steviger aan toe. Het is nu evenwel aan ons om die knop om te draaien en zondag een betere prestatie te leveren.”

Ik kan me vergissen, maar ik zag opnieuw het patroon van vorig seizoen: na een tegengoal gaan de kopjes naar beneden en lijken jullie niet meer bij machte om tegen een laag blok iets te gaan forceren.

“Goh, bij mij leeft dat gevoel niet echt. Ik had niet het idee dat de wedstrijd over was na die tegengoal. Het is logisch dat er vlak na een goal even teleurstelling is, maar ik denk niet dat de kopjes naar beneden gingen. Al is het wel zo dat Lierse na die 0-1 de boel op slot gooide en dat wij er heel moeilijk doorheen konden voetballen. Daar moeten we een oplossing voor vinden.”

En zondag wacht Deinze. Een derby tegen een medekanshebber op de promotie. Er zal opnieuw wel wat druk op de ketel staan.

“Klopt, maar persoonlijk houd ik daar wel van. Dat zijn de leukste wedstrijden om te spelen. Bij VVV Venlo speelde ik in de play-offs of in de grotere wedstrijden altijd mijn beste matchen, dus hopelijk kan ik die lijn hier doortrekken en kunnen andere jongens hetzelfde doen. In zo’n derby maakt het ook niet uit of je in een goede of een slechte flow zit. Zo’n wedstrijd staat op zichzelf en kan het gevoel helemaal doen verkeren.”

Met Nathan Fraser en Atli Barkarson werden deze week twee nieuwe jongens gehaald. Geen overbodige luxe, lijkt me.

“Het is inderdaad geen geheim dat we op dit moment geen brede selectie hebben en dat die versterkingen dus heel erg welgekomen waren. Ik ben heel benieuwd naar wat ze deze ploeg kunnen bijbrengen.”

Voor jou persoonlijk is het op zich wel een positieve start geweest, want na een moeilijk seizoen ben je nu eerste doelman.

“Klopt. Dat is ook waarvoor ik naar deze club gekomen ben. Vorig seizoen was heel zwaar. Ik kwam naar Essevee om te spelen en met de club te promoveren, maar dan viel ik jammer genoeg geblesseerd uit en toen ik weer fit was, was er geen enkele reden om Louis uit de ploeg te halen. Toen ik dan eindelijk mijn kans kreeg, raakte ik opnieuw geblesseerd en stond ik opnieuw aan de kant. Ik begreep op dat moment ook wel dat Essevee met Ortwin De Wolf nog een nieuwe doelman haalde, al zorgde dat ervoor dat ik, toen ik fit was, mijn plaats onder de lat niet weer kon innemen. Maar ik ben hard blijven werken en daar word ik nu voor beloond.”

Wat verwacht de trainer van jou?

“Dat ik goed meespeel en hoog op het veld durf te staan. Iets wat wel bij mijn speelstijl past, vind ik. Ook moet ik op een manier een rustpunt zijn voor de ploeg door spelers te coachen, door op het juiste moment het tempo uit de match te halen of net door het tempo te verhogen.”

Wat de ambities betreft, wordt de druk overal weggehouden. Het is niet van moeten promoveren, maar van willen, lees en hoor ik overal.

“Vorig jaar werd er meteen uitgesproken dat we moesten promoveren, wat ik volledig snap. En natuurlijk is dat ook de ambitie, alleen leg je door dat woordje moeten heel veel druk op de staf en de spelersgroep. Daarom deed de coach op de eerste training een oproep aan de fans om moeten te veranderen in willen. Zeker op de jonge, onervaren spelers die we in onze kern hebben, kan die druk immers een grote impact hebben. Zelf ben ik daar niet heel gevoelig aan, maar anderen steken dat misschien wel meer in hun hoofd. In dat opzicht begrijp ik dus wel dat de club daar nu iets voorzichtiger in is.”

Maar promoveren blijft toch wel de ambitie? Die druk van de promotie zal er toch altijd zijn?

“Daar ben ik het zeker mee eens. Voor mij is dat uiteindelijk ook het enige doel voor dit seizoen en ook binnen de club is het wel duidelijk dat dat onze ambitie is. Alleen wordt er nu op een andere manier naartoe geleefd. Om alvast op de goede weg te zitten, zou een zege zondag dan ook heel welgekomen zijn.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier