Wordt dit het jaar van de doorbraak voor Mo Berte?

Mo Berté, hier met Allesandro Albanese, tijdens een oefenmatch. © PETER MAENHOUDT
Timmy Van Assche
Timmy Van Assche Medewerker KW

Al sinds 2017 speelt Mohamed – Mo voor de vrienden – Berte bij KV Oostende. Zijn talent staat buiten kijf, maar de grote doorbraak kwam er niet. Nog niet. Berte krijgt in de voorbereiding veel vertrouwen van Stijn Vreven en co, en hoopt komend seizoen een basisplaats af te dwingen.

Vooreerst: spreek je z’n achternaam als ‘Bert-uh’ of ‘Bert-éé’ uit? “Och, dat maakt niet zoveel uit, hoor”, lacht de 21-jarige aanvaller. “Mijn familie spreekt het uit met op het einde een zachte ‘e’, maar op school spraken ze me steevast aan met een harde, lange ‘é’.” Berte – hoe je het ook wil uitspreken – groeide op in Brussel en zette daar ook zijn eerste voetbalstappen, onder meer bij Royal Léopold en White Star Woluwe. “Toen White Star failliet ging, trok ik in 2017 naar KV Oostende. Ik combineerde sport en onderwijs via het project EduFoot (met clubicoon Lars Wallaeys als coördinator, red.) en kreeg meer uren sport dan mijn leeftijdsgenoten. Ook Manuel Osifo, Siebe Wylin, Andy Musayev en Richmond Badu combineerden op die manier hun middelbare school met voetbal. Dat had een positief effect op onze ontwikkeling: bij de U18 speelden we kampioen met tien jongens van het EduFoot-project, vorig seizoen werden we met de U21 kampioen met zes of zeven spelers van het schoolproject. Dat zegt veel.” Intussen woont Berte al even nabij Petit Paris, niet ver van ploegmaat Badu.

Titel bij U21

Berte raakt meteen een mooie prestatie aan: de titel bij de U21 met als coach Kurt Bataille. “Ja, dat vormt momenteel het hoogtepunt uit m’n carrière. We verloren amper één wedstrijd en vormden een hecht team. Alleen de verloren bekerfinale tegen KAA Gent vormde een minpunt, maar dan nog blik ik terug op een mooi seizoen bij de beloften. Het was Kurt Bataille die me hier speelminuten gunde. Bij de A-kern kwam ik niet vaak aan spelen toe, maar de U21 kon ik wel helpen, onder meer met een resem goals.”

Zijn hoogtepunt komt dus in de nasleep van een mindere periode. Want hoewel iedereen overtuigd is van zijn talent, waren de speelkansen bij de A-kern beperkt tot slechts 270 minuten over vijftien invalbeurten – tien daarvan waren onder Yves Vanderhaeghe. En na een ijzersterke invalbeurt met een assist tegen Club Brugge (3-0-winst) dacht iedereen dat de trein vertrokken was. Niets was minder waar. Slechts één keer op vijf matchen mocht Berte nog opdraven.

“Eerlijk, ook ik dacht dat ik vorig seizoen meer minuten zou mogen maken. De coach (Dominik Thalhammer, red.) gebruikte liever ervaren spelers in de moeilijke situatie waarin de club zich bevond. Ik moet zijn keuzes respecteren, al was ik het daar niet altijd mee eens. Ja, ik was soms gefrustreerd. Ik denk dat ik met mijn snelheid toch enige hulp had kunnen bieden. Maar ik moet het positieve onthouden: ik deed veel ervaring op, ook al was het een slecht seizoen.”

Berte werd in het seizoen 2021-2022 uitgeleend aan de Nederlandse zusterclub Den Bosch. In tweede klasse speelde hij achttien keer, goed voor twee goals en een assist. “Ook dat was geen simpele periode. Ik zat daar als 19-jarige op m’n eentje. Mensen onderschatten soms hoe moeilijk het is om als jongere plots alleen te moeten gaan wonen in een onbekende omgeving en alles zelf te doen in combinatie met hoge sportieve verwachtingen. Maar ook hier heb ik veel uit geleerd.”

“Alles lijkt nu anders dan in de vorige campagne”, vervolgt de aanvaller. “Nieuwe coach Stijn Vreven wil álles samen doen: trainen, eten, slapen, douchen… Alle spelers moeten aan één zeel trekken. Ik heb ook de indruk dat de club nu meer kijkt naar de eigen (jeugd)spelers dan naar buitenlanders. Kijk naar de transfers die zich recent voltrokken. Linksachters Brent Laes, Cedrick Van Daele, en doelman Brent Gabriël zijn gasten die de competitie kennen. Dat bevordert ook de communicatie onderling.”

Klaar voor start

Tijdens de oefenmatch achter gesloten deuren tegen Charleroi viel de positieve manier van coachen op van zowel Vreven als assistenten Kurt Bataille en Michiel Jonckheere. “Die jongen kunnen we echt goed gebruiken”, zei het trio. Eerder scoorde hij ook twee keer tegen Harelbeke. Ook persoonlijk voelt Berte zich goed in zijn sas. “Toen Vreven pas was aangesteld, had hij me in de gaten. Mijn attitude was niet altijd oké. Na de oefenpot tegen Bredene bijvoorbeeld was hij zelfs boos. Zo liep ik niet snel genoeg terug bij balverlies. Daar heb ik al aan gewerkt. Ik weet wat ik moet doen. Verdedigen én aanvallen doe je samen. Ik voel me alsmaar beter worden. We hebben nog vier weken om klaar te zijn voor de competitiestart. Ik zal er alles aan doen om me te tonen en minuten te verzamelen.” Met het vertrek van aanvallende jongens als Thomas Robinet (Almere) en Tatsuhiro Sakamoto (Coventry City) zijn de speelkansen voor jongens als Berte wel gestegen.

Abonnementen verkopen vlot

Ondanks de degradatie lijkt KVO met een nieuw lokaal verhaal de achterban te overtuigen. De abonnementenverkoop loopt vlot: er gingen al zo’n 1.300 abonnementen de deur uit. Verrassend, want dat zijn er zo’n 300 meer dan op hetzelfde moment vorig seizoen, toen de club in eerste klasse speelde. Vorig jaar klopte KVO af op 2.300 seizoenkaarthouders. In de cijfers zitten geen vipabonnementen vervat. “Daar mogen we vooralsnog zeer tevreden mee zijn”, zegt communicatieverantwoordelijke Bram Keirsebilck. “Een van onze extrasportieve doelstellingen was om weer een brug te slaan met onze fans. Dat er nu al zoveel abonnees zijn, doet het beste vermoeden met nog een maand voorbereiding voor de boeg. Maar we mogen niet op onze lauweren rusten.” Een abonnement voor volwassenen kan al vanaf 109 euro. Er gelden ook aangepaste tarieven voor senioren en jongeren. Alle info: www.kvo.be. (Timmy Van Assche)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier