Sportief directeur Nils Vanneste over mentale sterkte KVO-spelers: “Onvergetelijk jaar, op alle vlak”

Sportief directeur Nils Vanneste: “Ik ben de spelers nu al dankbaar om zo veerkrachtig te zijn. © TVA
Timmy Van Assche
Timmy Van Assche Medewerker KW

Vriend en vijand trekken grote ogen: ondanks alle tegenslag – en dat is nogal wat – is KV Oostende weg van de laatste plaats in het klassement en speelde het een zeer verdienstelijke halve finale tegen Antwerp. Voer voor psychologen, want hoe slaagt die jonge spelersgroep erin om alle heibel naast zich neer te leggen en onder gigantische druk te presteren.

Stellen dat KVO een woelig seizoen meemaakt, is een understatement. Nul investeringen vanuit de Amerikaanse aandeelhouders en de impact daarvan op het sportieve beleid, het dreigende faillissement, de puntenaftrek door de Licentiecommissie, een transferverbod, het vertrek van spelers Anton Tanghe, Manuel Osifo en trainer Michiel Jonckheere, het verkeersongeval van Dapo Mebude… Alle ingrediënten zijn aanwezig om er een compleet fiasco van te maken. Maar! De zilte zeelucht houdt de kopjes op De Schorre fris en monter. De 1-2-overwinning tegen Lierse deed KVO zowaar wegspringen uit de degradatiezone. “Een ongelofelijke opluchting”, weet ook sportief directeur Nils Vanneste. “Er zat zoveel druk op deze wedstrijd. Maar we wisten dat een zege ons een mentale boost zou geven. Chapeau voor onze jonge ploeg om met dié druk om te gaan.”

Opmerkelijk detail: de vier beloftenteams in tweede klasse (Club NXT, RSCA Futures, SL16FC en Jong Genk) buiten beschouwing gelaten, heeft KVO de op twee na jongste kern met een gemiddelde leeftijd van 23,4 jaar. Dan moet je toch sterk in het koppie zijn. “Het werd afgelopen zomer geleidelijk aan duidelijk dat het financieel niet gemakkelijk zou worden. Voor onze inkomende transfers keken we dan ook niet alleen naar het sportieve. De spelers moesten werkers zijn met een hart voor voetbal en op wie je kan rekenen in moeilijke tijden”, legt Vanneste uit. “We hebben inderdaad een jong team, maar de situatie waarin we zitten, brengt iedereen zo dicht bij elkaar. Onlangs gaf ik in de kleedkamer mee dat, hoe verschrikkelijk dit seizoen ook is op het vlak van financiën en bestuur, ze in heel hun carrière allicht nooit meer zo’n hechte groep zullen vinden. Die gasten motiveren elkaar, blijven vechten voor elkaar én voor de club. Ik heb een ontzettend groot respect voor hen en ben ze nu al dankbaar om zo veerkrachtig te zijn.”

Positief nieuws

Aan positivisme bij de achterban geen gebrek. Ook insiders horen her en der positieve geluiden. De hoopgevende videoboodschap van Mebude, Stad Oostende die de terreinen onderhoudt, en opnieuw kine en dokters op de club, zijn welgekomen energieshots. Ook bewindvoerder meester Werner Van Oosterwyck is voorzichtig optimistisch, deze week vonden er gesprekken plaats met potentiële overnemers. Hij hoopt binnen de vier maanden een oplossing te vinden. Dat KVO in beroep ‘maar’ drie punten terugkreeg van de afgetrokken negen, had ook een impact. “De teleurstelling en frustratie was groot”, is Vanneste eerlijk. “We hoopten dat we alle punten terug zouden krijgen. Dat er bij inbreuken op Financial Fair Play punten worden afgetrokken, snap ik: clubs die meer spenderen dan toegelaten, hebben een competitief voordeel. Maar dat je punten in mindering krijgt omwillevanbestuurskeuzes? Bizar en onbegrijpelijk. Je zakt weg in het klassement, terwijl je een investeerder warm moet maken. En we hebben die zes punten aan de spelers ook betaald, hé. Het reglement straft alle mensen die er niks mee te maken hebben. Alsof je een dronken chauffeur betrapt en de boete aan de passagier geeft”, is Vanneste scherp. “We hebben na de puntenaftrek ingezet op ‘positief nieuws’ richting de spelersgroep. Alle goeie nieuws – hoe klein ook – werd gecommuniceerd. Het is een beetje allen tegen KVO. De puntenaftrek van de Pro League, sommige media en enkele commentatoren tijdens livewedstrijden… We leggen ons niet neer bij de situatie.”

Eerlijkheid

Communicatie draagt bij tot die veerkracht, zo blijkt. “We zijn zo transparant mogelijk. Ik spreek de groep ongeveer om de drie dagen toe met updates”, vervolgt de sportief directeur. “Daarnaast overleggen we vaak met de coaches over individuele spelers die het moeilijk hebben. We spreken dan af wie met de speler een gesprek aangaat. Elke speler heeft zo zijn eigen benadering nodig door de persoon die hij het meeste vertrouwt. Neem nu die korte spelersstaking in januari: ik werd twee dagen op voorhand ingelicht en ze wilden ons – de volledige sportieve cel – niet voor schut zetten. We toonden begrip en hielpen mee die boodschap richting clubbestuur vertalen. Met andere woorden: communicatie is een wisselwerking, je oogst wat je zaait. Als je in deze moeilijke situatie de spelers constant op hun plichten wijst, maar als club zelf niet aan alles kan voldoen, dan werkt het gewoon niet.”

Elke pion vertolkt ook een rol. “Coach Jamath Shoffner is enorm rustig en geeft de groep vertrouwen zonder druk op te leggen. Assistent Kurt Bataille is natuurlijk voor velen het aanspreekpunt. Hij brieft me dan wat er in de groep leeft. Mijn deur staat open voor alle spelers en medewerkers. We hebben geen bestuur noch CEO. Waar kunnen ze anders met hun vragen terecht? Wat ik kan oplossen, los ik op. En als dat niet kan, zeg ik het ook gewoon. Soms is gewoon luisteren al de helftvanhet werk. Op geen enkel moment ga ik een gesprek uit de weg. Momenteel bestaat mijn job voor 80 procent uit crisismanagement. Maar da’s oké: die last moet bij mij liggen, niét bij de trainers of spelers.”

De grootste psychologische tip? “Wees eerlijk!”, is Vanneste duidelijk. “De ploeg motiveren met leugentjes brengt je misschien tot één overwinning, maar zal uiteindelijk tot wantrouwen leiden en dan ben je de grip volledig kwijt. We hebben wekenlang geen kinesist, dokter of greenkeeper gehad. Dan moet je nadenken over alternatieven, zonder loze beloftes. En ja, de negativiteit van veel media gebruiken we ook om spelers te motiveren. (knipoogt) Merkwaardig: velen zijn zo negatief, terwijl de mensen die er middenin zitten, het positiefst van al zijn.”

Onvergetelijk

Alles in acht genomen: als KVO dit seizoen tot een goed eind kan brengen, zowel sportief als qua beleid, dan schrijft de club geschiedenis. Misschien zelfs straffer dan de bekerfinale in 2017. “Als je de optelsom maakt van alles dat fout is gelopen, zie ik er velen gewoonweg niet aan beginnen. Waar het schip ook strandt, ik heb tonnen respect voor al onze spelers, medewerkers en fans. Iedereen denkt mee in oplossingen en blijft niet zeuren over de problemen. Met de mentaliteit die we nu tonen, kan alles nog. Dit zal in mijn carrière als technisch directeur sowieso een onvergetelijk jaar zijn, op àlle vlak. Ik hoopte ze nooit te moeten meemaken, maar ik heb de afgelopen tijd zaken geleerd die je soms in een volledige carrière niet meemaakt. Dat zal voor spelers, staff en medewerkers niet anders zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier