Komende maandag legt KV Oostende officieel de boeken neer. Maar wat na de faillissementsaanvraag? Er zijn alvast verschillende opties om KVO een doorstart te laten maken. Intussen is er wel goed nieuws voor wiens kind bij KVO voetbalt: een nieuwe vzw moet garanderen dat er ook volgend seizoen jeugdvoetbal is op De Schorre.
De feiten zijn bekend: maandag dient bewindvoerder Werner Van Oosterwyck aan de ondernemingsrechtbank mee te delen dat er geen overname van KVO kon gerealiseerd worden en dat de club zich in staat van faillissement bevindt. Het is vervolgens aan de curator om te beslissen wat het lot is van de vaste medewerkers en spelers die nog een contract hebben voor de komende seizoenen. Nu komt al meteen een technisch aspect naar boven: de naamloze vennootschap (nv) KV Oostende, die instaat voor de commerciële uitbating van de club, en de vereniging zonder winstoogmerk (vzw), waaronder de jeugdwerking valt, vormen samen één BTW-eenheid. Wanneer de nv dus bankroet gaat, worden alle BTW-schulden bij de vzw verhaald, iets wat die onmogelijk kan betalen, zo bevestigt ook Van Oosterwyck. Ook de vzw houdt dus straks op te bestaan.
Nieuwe vzw
De jeugdwerking, goed voor toch zo’n 600 competitie- en recreatieve spelers, neemt dan ook de vlucht vooruit en richt een nieuwe vzw op. “Die garandeert een doorstart voor de eigen jeugdspelers. De vereniging wordt opgericht met steun van de drie voornaamste sponsors van de jeugd: Gino Vanderhaeghen (Noordzee Interieur), Carlo Durie (Ford Unicars) en Luc Dekimpe (Schilderwerken Dekimpe). Zo hebben we al de garantie dat er ook volgend seizoen jeugdvoetbal is op De Schorre”, zegt jeugddirecteur Rik Coucke. “Het was belangrijk om snel duidelijkheid te verschaffen naar alle jeugdspelers en hun familie, én om de planning omtrent het gebruik van de voetbalvelden op te maken”, aldus Sportschepen Bart Plasschaert (CD&V). Het valt nog te bekijken op welk niveau – gewestelijk, provinciaal of interprovinciaal – de jeugd kan doorstarten. Elite lijkt in elk geval uitgesloten.
Stamnummer
En het volwassenvoetbal? Met het sympathieke Fusion heeft Oostende al een club in vierde provinciale. Al wil de diehardfan natuurlijk dat ‘Kaaveetje’ op één of andere manier blijft bestaan. Dan hoor je al eens spreken over het stamnummer: een uniek identificatienummer voor alle clubs aangesloten bij de Belgische voetbalbond en link naar het oprichtingsjaar. Zo heeft Antwerp (1880) het mythische stamnummer 1 en Club Brugge (1891) nummer 3. KVO heeft stamnummer 31, wat teruggaat naar 1904 en het Van Neste Genootschap Oostende. Na de fusie met AS (Association Sportive) Oostende in 1981, bleef die 31 behouden. Kortom: pure geschiedenis.
Als de huidige Koninklijke Voetbalvereniging Oostende na het faillissement met datzelfde stamnummer én dezelfde naam wil blijven spelen, zijn er twee voorwaarden. De eerste: aantreden in eerste provinciale. KVO deed namelijk een licentieaanvraag voor het profvoetbal, niet voor de drie amateurdivisies daaronder. Omdat die licentie werd geweigerd gezien er geen overnemer is – ook aanvragen voor amateur zouden worden weggewuifd, trouwens – zakt KVO sowieso naar provinciale. Ten tweede en zowaar belangrijker: de openstaande bondsschulden moeten worden betaald. Dat zijn bedragen aan bijvoorbeeld de Belgische voetbalbond, de Europese bond UEFA, de wereldvoetbalbond FIFA en toegekend door de rechtbank aan andere aangesloten clubs.
Hoeveel bondsschulden KVO op vandaag heeft, is onduidelijk. Het gaat minstens over een bedrag dat gelijkstaat aan een gemiddelde woning in Vlaanderen, maar dat kan nog flink oplopen. Wie akkoord gaat om de op vandaag openstaande bondsschulden te betalen, stemt er ook mee in om allerlei toekomstige en onzekere schulden te betalen. “Een beetje als een huis kopen, maar niet weten welke gebreken er zijn. Of precies alsof je een blanco cheque zou tekenen”, klinkt het. En daar zit het addertje: de vorige Amerikaanse investeerders procedeerden tegen nogal wat zaken. Optie 1, het stamnummer behouden, lijkt moeilijk.
Samensmelting?
Andere opties? Een samensmelting met andere al bestaande clubs, bijvoorbeeld Knokke (Eerste Amateur), Torhout (Tweede Amateur) of Bredene (Eerste Provinciale). Dan speelt die nieuwe ploeg onder een nieuwe naam in Oostende. Zo’n scenario’s zijn in België niet ongebruikelijk. Bijvoorbeeld, in 2020 werd tweevoudig bekerwinnaar Sporting Lokeren failliet verklaard en ging de club op in een nieuwe vzw met Temse onder de naam KSC Lokeren-Temse. Die ploeg speelt volgend seizoen in 1B, trouwens. Of kijk naar Beerschot, dat in 2013 failliet ging. Na een fusie met Wilrijk werd in 2019 zo’n 40.000 euro betaald om het oude stamnummer 13 op te kopen. Met andere woorden: een samensmelting, waar ook deadlines aan gekoppeld zijn, betekent op lange termijn niet per se het einde van stamnummer 31. Een laatste optie is om een eerste ploeg op te richten gelinkt aan de pas opgerichte vzw voor de jeugd en daarmee opnieuw te beginnen in vierde provinciale. Kortom: het laatste woord over de toekomst van KVO is nog niet gezegd.
Fans nemen zondag afscheid van hun club
Komende zondag troepen de fans nog één keer samen om afscheid te nemen van wat ze nu als KV Oostende kennen. Het is al om 13.45 uur verzamelen geblazen aan poort 8 in de Van Tyghemlaan, waarna ze om 14 uur het stadion zullen betreden. De stewards zullen een erehaag vormen en ook een doodskist wordt aangevoerd, zoals bij de protestmars/rouwstoet in januari. Er zal worden gezongen en gedronken om KVO waardig uit te wuiven. Ook enkele gewezen spelers, coaches en ambassadeurs komen langs. “Kom zoveel mogelijk in groen, rood en geel”, luidt de oproep nog.
“Hoeveel volk er precies zal opdagen, valt moeilijk te voorspellen”, zegt KVO-woordvoerder Bram Keirsebilck. “Afgaande op de reacties die we zowel persoonlijk, op straat als op sociale media ontvangen, zal dat toch over een paar honderd fans gaan. Hoeveel volk er ook op afkomt: emotioneel wordt deze bijeenkomst sowieso.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier