Tussen de Oostendse trouwe supporters zitten ook enkele bekende namen, die de voorbije jaren ook trots ambassadeur waren van de club. Ook zij zien de teloorgang van hun favoriete voetbalploeg met lede ogen aan en pleiten vooral voor een doorstart in het belang van de jeugd.
Sebastien Dewaele verhuisde dan wel richting het binnenland, zijn voetbalhart bleef altijd achter in zijn geboortestad Oostende. Dat de club nu de boeken moet neerleggen, doet de acteur, onder meer bekend van Eigen Kweek, veel pijn. “Het doet verdriet dat je plots geen club meer hebt door het wanbeleid van bepaalde mensen”, vertelt Sebastien. “Vooral voor de supporters en de jeugd is dit een ramp. KVO is veel meer dan een ploeg, het is een sociaal gebeuren. Het zijn die 600 jeugdspelers, dat is niet niks. Dat is een hele familie die je plots zonder ouders zet”, vertelt Sebastien.
Pak je zak
Net als vele supporters had de acteur hoop door de berichten over een overname. “Bij deze is het dan toch in de kiem gesmoord. Ik ben net als de supporters boos over de gang van zaken. In tegenstelling tot wat mensen soms denken, zitten wij als ambassadeur in niemand zijn zak. Ik kan dus gerust zeggen dat die Conway een dikke lul is. Het is niet voor niets dat ik twee jaar geleden ‘Pak je zak’ heb gezongen. Die mens was zienderogen alles aan het kapot helpen. Hij ziet het gewoon als een business. Het is een beetje de ziekte van de hele voetbalwereld. Veel mensen zien het niet meer als sport en emotie.”
Ook Sebastien hoopt dat er nog een doorstart kan komen. “Hopelijk zitten we niet zonder ploeg, als is het maar voor al die jeugdspelers. Je zet een hele gemeenschap in de zak. En als er opnieuw een eerste ploeg komt, dan gaan we mee in het verhaal.”
Als een sterfgeval
Oostendenaar Martin Heylen zag het einde aankomen. “Het zat er aan te komen, maar dat is zoals met een sterfgeval. Je weet dat het erg is, maar als het verdict valt, dan krijg je daar toch een klap van. Het is onwezenlijk dat er nu geen voetbal meer is in Oostende. Ik loop hier rond en mensen klampen mij aan. Ze willen dat ik iets hoopvol vertel, maar dat lukt niet”, vertelt Heylen. Hij vindt het niet alleen jammer voor de supporters, maar ook voor de jeugdspelers en hun ouders. “Zij moeten nu vertellen dat hun voetbalploeg niet meer bestaat.”
Martin was zelf een fervente supporter. “KVO is mijn enige hobby. Zo zijn er heel veel mensen. Ik heb interesses genoeg, maar een mens heeft liefde voor iets en dan valt dat plots weg. Ik heb ook geen zin om voor een andere club te supporteren. Dat is niet hetzelfde. Ik heb het zelf altijd onverklaarbaar gevonden hoezeer ik daar in op ga. Ik lijk heel nuchter als ik naar de wedstrijd ga kijken, maar als er dan gescoord wordt, kan ik soms een wildvreemde naast me in de armen vliegen.”
Grote kustploeg?
Over wat de toekomst brengt, is het nog afwachten. “Ze zouden moeten samengaan met een andere club, maar die staan blijkbaar niet te springen. Ik heb daar ook wel begrip voor. Als je een gezonde club hebt met voldoende supporters, waarom dan samengaan met een grotere club en je op het gladde ijs van de voetbalwereld begeven?” Nochtans zijn er ook voordelen. “We hebben één van de beste oefenaccommodaties en een trouw en aangenaam supporterspubliek. Je erft geen hooligans of een massa supporters die alleen maar komen als het goed gaat. Die zijn al lang weg. Misschien kunnen we met andere kustploegen samen een grote kustploeg kunnen vormen.”
Volgens Heylen is het faillissement een voorbeeld van hoe het systeem van de voetbalwereld instort. “We gaan naar een wereld met ploegen met veel geld, waar rijke mensen achter zitten, en andere clubs die spelen voor de liefde van het voetbal en de samenhorigheid. Ik zou het niet erg vinden als we in tweede klasse spelen en terug kunnen gaan naar de essentie van voetbal.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier