Perfect rapport voor Rode Duivels na zege tegen Finland, eerste minuutjes voor Vanaken

© (Foto BELGA)
© (Foto BELGA)
Redactie KW

De Rode Duivels hebben ook hun derde groepswedstrijd gewonnen en leveren een perfect rapport af. Tegen de stugge Finnen duurde het tot het slotkwartier voor de bevrijdende treffer viel. Doelman Hradecky hielp een handje na een kopbal van Vermaelen. Lukaku legde een paar minuten later de eindstand vast. Zondag komen de Belgen opnieuw in actie, de tegenstrever kennen we pas op woensdagavond.

Een nieuwe partij, een nieuwe defensie moet onze bondscoach wellicht gedacht hebben. Vermaelen werd op voorhand aangekondigd, Denayer en Boyata waren de enigszins verrassende namen naast hem. Verder ook speelgelegenheid voor Doku, Chadli en Trossard. Een makkelijke partij werd het niet in de hitte van Sint-Petersburg. De Finnen speelden met een dubbele afweergordel, het had bij momenten wat weg van een handbalwedstrijd. België kreeg de bal maar het eerste half uur bleef het Finse pantser ongeschonden. Met de rust in zicht kwamen de eerste barstjes met als orgelpunt een goede plaatsbal van Doku. Een ideale partij overigens voor de kwieke flankspeler. Zijn fenomenale startsnelheid is een wapen om vanuit stilstand een gepakte defensie te ontwrichten. Al bij al lag het tempo niet hoog genoeg om de Finnen uit verband te spelen. Finland zelf speelde geen kans bijeen, Boyata kwam steeds gepast voor zijn man als er een omschakeling loerde. 0-0 bij de rust dus.

Goal afgekeurd

Zelfde 22 namen in de tweede helft en zelfde spelbeeld. België op zoek naar de openingsgoal en Finland elke morzel grond met lijf en leden verdedigen. Op het uur een grote mogelijkheid voor Hazard die op hoekschop plots erg veel ruimte kreeg maar te weinig kracht achter zijn schot kon zetten. De volgende grote kans kwam ook op zijn naam na een mooi uitgesponnen aanval via De Bruyne en Witsel maar Hradecky hield zijn netten schoon. Toen de doelman uiteindelijk toch geklopt werd, hielp de VAR een handje. Lukaku stond een teen buitenspel toen De Bruyne nog maar eens een schitterende steekpass verstuurde.

Ban gebroken

De onklopbaar gewaande doelman moest zich toch gewonnen geven, op een knullige manier dan nog wel. Een hoekschop van De Bruyne werd door Vermaelen op de binnenkant paal gekopt. In een reflex devieerde de doelman over de doellijn. Na een avondje zwoegen toch de verdiende voorsprong. Ondertussen stonden De Bruyne, Hazard en Witsel nog steeds op het veld, meer minuten dus dan velen verwacht hadden. Trossard mocht een kwartier voor het einde wel naar de kant na een eerder anonieme partij. De 0-2 kwam er uiteindelijk toch via dezelfde combinatie als bij de afgekeurde goal. De Bruyne met de assist, Lukaku met de schicht. België uiteindelijk toch vlotjes naar het maximum. Martinez kan tevreden terugblikken: Witsel is helemaal terug in zijn rol als regulator van de ploeg, De Bruyne toonde weer magische doorsteekpasses. Enkel Hazard moet nog naar zijn beste vorm toegroeien. Misschien al op zondagavond tijdens de achtste finales? (JT)

Opstelling Finland: Hradecky, Uronen (70’ Alho), O’Shaughnessy, Arajuuri, Toivio, Raitala, Kamara, Sparv (59’ Schüller), Lod (92’ Forss), Pukki (92’ Jensen), Pohjanpalo (70’ Kauko).

Opstelling België: Courtois, Vermaelen, Denayer, Boyata, Chadli, Witsel, De Bruyne (91’ Vanaken), Trossard (75’ Meunier), E. Hazard, Lukaku (84’ Benteke), Doku (75’ Batshuayi).

Doelpunten: 74’ 0-1 Hradecky (own goal), 81’ 0-2 Lukaku.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.