Vanaf zaterdag 1 juni vindt in het Franse Evian een week lang het Europees kampioenschap amputatievoetbal plaats. Onze nationale ploeg, de Red Flamingo’s, neemt eraan deel. “We hebben nog nooit een wedstrijd gewonnen of gelijkgespeeld op een EK. Dat nu wel doen zou mooi zijn, en we hebben er vertrouwen in dat het kan.”
Voortbouwend op het succes van de twee vorige edities, in Istanboel (2017) en Krakow (2021), pakt het Europees tornooi dit jaar uit met de deelname van zestien teams. Een daarvan is België. De Red Flamingo’s nemen het in de groepsfase op tegen Spanje, het organiserende land Frankrijk, en Oekraïne. Die wedstrijden worden tijdens de eerste drie dagen gespeeld.
“De eerste twee ploegen van elke poule maken kans op een plaats bij de eerste acht. Wie derde of vierde eindigt, speelt dan voor een plaats van negen tot zestien”, zegt Geert Depree (64), sportschepen in Jabbeke en T1 van de Red Flamingo’s. De ploeg op het EK bestaat uit twaalf spelers en twee keepers. “We zijn een vzw die erkend is als een nationaal team. We trainen in Tubeke. Het truitje van de nationale ploeg mogen dragen en het volkslied horen blijft speciaal. Dat geeft nog telkens een kick.”
Dankzij Club Brugge
Het is voor ons land de derde deelname. Dankzij de prestatie tijdens de voorbije Nations League, vorig jaar in oktober in Blankenberge. “We zijn toen zestiende geworden”, zegt doelman Arne Depree (39) uit Snellegem, zoon van de trainer. “We hopen beter te doen dan op het EK in Polen. We zijn als ploeg sterker geworden, ook door onze wekelijkse trainingen in Antwerpen of Brugge, bij Club Brugge, waar we in het Jan Breydelstadion gebruik kunnen maken van de accommodatie. Tussendoor krijgen we diverse workshops, over communicatie, mental coaching en voeding. Dat was dit seizoen soms net voor een Europese match die we dan konden bijwonen, wat goed is voor de groepssfeer. Dankzij Club Brugge kunnen we als nationale ploeg echt wel groeien. We doen regelmatig aan tornooien mee. Zo konden we naar Keulen, eind september spelen we de Conference League, en met de wandelvoetbalploeg van Club Brugge hebben we een sparringpartner.”
“Een elfde of twaalfde plaats zou mij veel plezier doen” – coach Geert Depree
In het verleden liepen de spelers met hun krukken één keer om de drie weken. Nu is dat bijna elke week twee keer. De conditie is beter, de techniek gaat erop vooruit en het spelniveau verbetert. “Uiteraard speel je om te winnen. De top tien halen zou vijf plaatsen beter zijn dan dat we de laatste keer waren. Maar een elfde of twaalfde plaats op het EK zal mij evenveel plezier doen”, aldus de coach.
Ook een goede bank
Geert wordt als T1 onder meer bijgestaan door keeperstrainer Randall Van Houtte uit Jabbeke. “Spanje, de vorige keer verliezend finalist tegen Turkije, wordt een zware dobber. Frankrijk wordt evenzeer moeilijk. Winst tegen Oekraïne kan”, vindt hij. “Met Arne hebben we een van de betere keepers op het tornooi. Stijn Chavez is onze tweede doelman. Ze zijn aan elkaar gewaagd en motiveren elkaar. Ook bij de spelers is er progressie. Vroeger waren we beperkt qua goede voetballers, nu hebben we ook een goede bank. Onze invallers zijn aan het groeien. Het is aan Geert om een keuze te maken wie er in de basis staat.”
Luider dan vol stadion
De bondscoach wordt binnen de nationale ploeg omschreven als onvermoeibaar, en zijn passie voor het spel is aanstekelijk. Zijn aanmoedigingen zijn luider dan een vol stadion en hij kan spelers motiveren, zelfs als ze denken dat hun batterijen bijna leeg zijn. “Qua omkadering vergaat het ons ook beter”, vindt de T1. “In Turkije hadden we geen kinesist mee. Nu wel, met Matthias Claeys van De Krokus in Zedelgem.”
Jeroen Gantois (33) uit Oudenburg is met zijn elf jaar dienst een ancien. “Ik ben vooral een verdediger en iemand met een hard schot. Ik zie het positief in. De voorbereiding verliep goed. De laatste maanden hebben we ook op diverse zaken geoefend, zowel op stilstaande fases als qua tactiek en fysiek.” (ACR)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier