Mét De Ketelaere en De Cuyper, zonder Olivier Deman: dit is de Belgische EK-selectie

Maxim De Cuyper en Charles De Ketelaere zijn de twee West-Vlamingen in de EK-selectie © Belga
Tjorven Messiaen
Tjorven Messiaen Reporter

Bondscoach Domenico Tedesco heeft dinsdag zijn 26-koppige selectie bekendgemaakt voor het EK voetbal in Duitsland. Charles De Ketelaere en Maxim De Cuyper zijn de twee West-Vlamingen in de selectie. Hans Vanaken en Olivier Deman vielen naast de selectie.

In het Basecamp van de Duivels in Tubeke maakte bondscoach Domenico Tedesco dinsdagmorgen zijn selectie voor het EK bekend. In die selectie is er – toch min of meer verrassend – een plek voor Maxim De Cuyper (23). De flankverdediger van Club Brugge kreeg de voorkeur op Olivier Deman. Voor De Cuyper is het zijn eerste selectie voor de nationale ploeg. “Ik heb altijd gezegd dat we Maxim volgden”, verklaarde Tedesco zijn keuze. “Door de concurrentie met Olivier Deman hebben we hem hier nog niet eerder gezien. Deman speelde voordien immers bij Werder Bremen en deed het daar goed. Alleen is zijn situatie de laatste weken wat veranderd en speelde Olivier niet veel meer. Ik moet echter de beste spelers kiezen en dat betekent ook de spelers die in vorm zijn. En dat is Maxim. Ik heb hem tegen Fiorentina live aan het werk gezien en hij verdient het echt wel om hier te zijn.”

Geen Vanaken…

Hans Vanaken en Kyriani Sabbe, die beiden wel in de 40-koppige voorselectie zaten, zijn er niet bij. “Voor Vanaken was er gewoon veel concurrentie. Het is geen keuze tegen Vanaken, maar voor De Bruyne, De Ketelaere en Trossard”, aldus Tedesco. De bondscoach gaf ook aan niet met Vanaken gesproken te hebben na zijn niet-selectie. “Hij is maanden geleden één keer bij ons geweest. Dat lag anders bij iemand als Olivier Deman, die er wel vaker bij was.”

… wel Openda

Loïs Openda, die vorige week nog in Jabbeke in het huwelijksbootje stapte, is er wel bij. De spits heeft er bij het Duitse Red Bull Leipzig een topseizoen opzitten. Ook ex-KV Oostende-verdedigers Arthur Theate en Wout Faes zijn geselecteerd, net als Thomas Meunier.

De volledige selectie van de Rode Duivels:

De Rode Duivels beginnen op maandag 17 juni aan hun EK met een match tegen Slovakije. Op zaterdag 22 juni volgt dan de partij tegen Roemenië. De laatste groepsmatch tegen Oekraïne wordt gespeeld op woensdag 26 juni.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier