Mag Charles De Ketelaere mee naar het EK? Bondscoach beslist maandag

Maandag weet Charles De Ketelaere of hij mee mag naar het EK.© BELGA
Maandag weet Charles De Ketelaere of hij mee mag naar het EK.© BELGA

Tijdens een digitaal persmoment in de gebouwen van het nationaal oefencentrum in Tubeke maakt bondscoach Roberto Martinez maandagmiddag zijn EK-selectie bekend.

Van de 26 namen in de selectie, kunnen er op voorhand al 20 ingevuld worden. Bij de doelmannen zijn dat Thibaut Courtois, Simon Mignolet en Koen Casteels, achterin Thomas Vermaelen, Toby Alderweireld, Jan Vertonghen, Jason Denayer en Dedryck Boyata.

Zekerheden

Op het middenveld zijn Axel Witsel, Youri Tielemans, Leander Dendoncker, Kevin De Bruyne, Thomas Meunier, Timothy Castagne, Thorgan Hazard en Yannick Carrasco zekerheden. Voorin zijn dat aanvoerder Eden Hazard, Romelu Lukaku, Dries Mertens en Michy Batshuayi. Zijn er op basis van de selecties de voorbije jaren ook meer dan waarschijnlijk bij: Brandon Mechele, Dennis Praet, Leandro Trossard en Jérémy Doku.

Voor de nog resterende twee plaatsen is het koffiedik kijken. Daarvoor komen heel wat spelers in aanmerking: Yari Verschaeren, Charles De Ketelaere, Thomas Foket, Albert Sambi Lokonga, Matz Sels als vierde doelman, Christian Benteke of Dodi Lukebakio als extra aanvaller, Alexis Saelemaekers op basis van zijn prestaties bij Milan.

Terugkeer Marouane Fellaini

Ook Sebastiaan Bornauw en zelfs de pas herstelde Zinho Vanheusden, die maandenlang out was met een zware knieblessure, zijn kanshebbers. Ook Witsel is nog aan het revalideren van een scheur in de achillespees en haalt de EK-start meer dan waarschijnlijk niet. Zelfs een eventuele terugkeer van Marouane Fellaini lijkt niet helemaal uitgesloten, wel zeer onwaarschijnlijk.

In vergelijking met de 23-koppige WK-selectie van drie jaar geleden haakten intussen ook Vincent Kompany en Mousa Dembélé af. Nacer Chadli, ook al wordt zijn polyvalentie geprezen door de bondscoach, en Adnan Januzaj moeten voor hun plaats vrezen. Laurent Ciman maakte toen als 24e speler de voorbereiding mee, gezien de toenmalige kwetsuren van Kompany en Vermaelen.

De verdediger reisde nog mee af naar Rusland, maar werd vlak voor de afreis naar Sotsji voor de eerste groepswedstrijd tegen Panama huiswaarts gestuurd. Mogelijk past de bondscoach diezelfde strategie opnieuw toe om de beschikbaarheid van Witsel af te wachten.

Uitbreiding selecties

Vanwege de uitzonderlijke situatie door de coronacrisis mogen er deze keer voor het eerst 26 spelers in de selectie zitten. De maatregel moet voorkomen dat teams in de problemen geraken in het geval van coronabesmettingen en quarantaineverplichtingen. Onder meer Martinez was vragende partij voor een uitbreiding van de selecties. Voor elke wedstrijd zullen wel maar 23 spelers op het wedstrijdblad mogen staan, onder wie drie doelmannen.

De bondscoaches moeten de definitieve spelerslijst indienen op 1 juni, tien dagen voor de start van het EK. Daarna kunnen er voor de eerste match wel nog spelers worden vervangen in het geval van een ernstige blessure of ziekte. Tot die laatste categorie horen spelers die positief testen op het coronavirus of als “nauw contact” worden beschouwd van een positief getest persoon en dus in quarantaine moeten.

Oefeninterlands

Twee weken na de bekendmaking van de selectie, op maandag 31 mei, blazen de Duivels verzamelen in Tubeke, ook tijdens het EK hun uitvalsbasis, voor de start van de voorbereiding. Nadien volgen nog twee oefeninterlands in eigen huis, tegen Griekenland (3 juni) en vicewereldkampioen Kroatië (6 juni).

De Rode Duivels zijn op het EK ingedeeld in groep B. De Belgen openen hun toernooi op 12 juni in Sint-Petersburg tegen Rusland. Daarna spelen ze op 17 juni in Kopenhagen tegen Denemarken en op 21 juni, opnieuw in Sint-Petersburg, tegen Finland.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier