Lior Refaelov (ex-Club Brugge) schenkt Antwerp eerste Gouden Schoen in meer dan halve eeuw

Lior Refaelov wint de Gouden Schoen.© Belga
Lior Refaelov wint de Gouden Schoen.© Belga
Redactie KW

Lior Refaelov is woensdag op het 67ste gala van de Gouden Schoen voor de eerste keer in zijn carrière verkozen tot Gouden Schoen, de bekroning voor de beste voetballer van het voorbije jaar op de Belgische voetbalvelden.

De 34-jarige aanvallende middenvelder van Antwerp, voormalig Israëlisch international, kreeg van de 196 stemgerechtigden 271 punten achter zijn naam, en daarmee haalde hij het met een duidelijke voorsprong op de Oostenrijker Raphael Holzhauser (187 punten), de revelatie bij promovendus Beerschot.

Nadien volgde al een stevige kloof met de nummer drie, topschutter Paul Onuachu van Racing Genk. De Nigeriaanse international kreeg 86 stemmen achter zijn naam. De eerste speler van landskampioen en competitieleider Club Brugge kwam pas op de vierde plaats: Simon Mignolet met 75 punten. De Rode Duivel kreeg eerder al wel voor het tweede jaar op rij de trofee voor de beste doelman . Met Charles De Ketelaere (72) is ook de nummer vijf een Bruggeling. Hij werd eerder al verkozen tot Belofte van het Jaar .

Niet voor Club Brugge

Zo ging voor het eerst sinds 2015, toen Gentenaar Sven Kums na een boerenjaar met de prijs aan de haal ging, de Gouden Schoen niet naar een speler van Club Brugge. In 2016 ging de Schoen naar José Izquierdo, een jaar later naar Ruud Vormer en de voorbije twee jaar mocht Hans Vanaken de onderscheiding telkens mee naar huis nemen. Vanaken scoorde volgens de jury wel het mooiste doelpunt in 2020, zijn volley met links tegen Anderlecht.

De 28-jarige Vanaken was het voorbije jaar net iets minder dominant bij Club, waar hij de schijnwerpers steeds meer moet delen met De Ketelaere. Vanaken betaalde de prijs van het succes en kwam niet verder dan de achtste plaats.

Met zijn verkiezing schrijft Refaelov geschiedenis voor The Great Old, dat zijn derde Gouden Schoen binnenhaalde en de eerste in 54 jaar. In 1966 mocht Wilfried Van Moer zijn naam op de erelijst zetten, tien jaar eerder ging de derde editie van de meest prestigieuze Belgische voetbalprijs naar Vic Mees.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier