Er ligt een concreet bod van 5,5 miljoen euro, bankwaarborg incluis, op tafel voor het noodlijdende KVO. Voor 100 procent van de aandelen. Een mogelijke oplossing voor de schulden van de eersteklasser bij Marc Coucke inbegrepen. Definitieve deadline: woensdag 15 januari. Maar Frank Dierckens, eigenaar van 97 procent van de aandelen, twijfelt. Hij schermt met constructies waarbij hij wél voorzitter kan blijven. Concreet zijn die niet.
Iedereen in Oostende houdt de lippen stijf op elkaar over de identiteit van de overnemer, maar het gaat in elk geval over een Amerikaan die ook een club in de Engelse Premier League bezit. De eerste besprekingen dateren al van eind oktober. Buitenlandse tussenpersonen lieten al een audit uitvoeren en kwamen ook al incognito een wedstrijd bijwonen. Er volgde al snel een letter of intent, eind december volgde het concrete bod: 5,5 miljoen euro voor alle aandelen.
De overnemers zijn ook bereid de dringendste schulden van 2,8 miljoen euro waardoor KVO volgende maand zijn licentie dreigt te verliezen te vereffenen. De andere openstaande schulden aan de vroegere eigenaar Marc Coucke 6,1 miljoen euro huurgelden, commissies voor makelaars vooral… zouden wegvallen indien de nieuwe eigenaars van KVO na de overname ook de hoofdtribune van de Versluys Arena overnemen. Die is nog steeds in handen van Coucke. Sinds de voorzitter van Anderlecht de club overliet aan Peter Callant, betaalt de kustploeg jaarlijks 1,2 miljoen huurgeld aan Coucke. Een molensteen om de nek van KVO. Het plan van de Amerikanen: van zodra zij eigenaar zijn van de club, wordt ook de tribune overgenomen voor zo’n 20 miljoen: de 13 miljoen bankschulden voor de tribune worden overgenomen van Coucke en er wordt nog eens 7 miljoen cash neergeteld.
Droomoplossing
Alychlo, de vennootschap van Coucke die het stadiondossier beheert, zou meegaan in die constructie. Indien KVO geen overnemer vindt, zijn licentie niet haalt en moet worden opgedoekt, heeft Couckes tribune – op grond van de stad Oostende, in erfpacht gegeven aan KVO – geen enkele waarde meer.
Het bod ligt op tafel, de Amerikanen zien in de kustploeg een opportuniteit als opleidingsclub. Maar ze willen haast maken. Ze willen het risico niet nemen dat in deze wintermercato de spelersgroep aan waarde inboet én dat de club in de eerstkomende weken dichter bij een mogelijke degradatie komt – een club in 1B interesseert hen niet.
Er waren binnen de club zelfs al scenario’s om te herbeginnen in vierde provinciale
Intussen is hun deadline wel al een paar keer opgeschoven. Nu definitief naar woensdag 15 januari. Het lijkt een droomoplossing – er waren binnen de club zelfs al scenario’s om KVO te laten failliet gaan en opnieuw te starten in vierde provinciale. Er is de afgelopen weken trouwens ook gebleken dat het vertrouwen van Dierckens in ceo Patrick Orlans danig verminderd is. Niet Orlans maar clubadvocaat Dimitri Dedecker is in het hele overnamedossier de vertrouwenspersoon van Dierckens. Een ontslag lijkt (nog) niet aan de orde, maar Orlans houdt zich de afgelopen weken in elk geval opvallend afwezig en was niet bereid tot commentaar.
Aanvankelijk 9 miljoen
Maar zoals we al vermeldden: een droomoplossing. Dierckens, die de club overnam voor 1,5 miljoen euro en enkele maanden later voor nog een kapitaalsverhoging zorgde van 3 miljoen euro, heeft zijn geld terug én heeft de club gered.
Maar Dierckens, die aanvankelijk 9 miljoen euro vroeg, twijfelt. De reden: er zijn nog twee andere kandidaat-overnemers, onder wie Luxemburgse investeerders. Alleen zouden zij geen 5,5 miljoen willen neertellen, maar slechts een deel – 70 à 80 procent – van de aandelen willen kopen. Daardoor zou Dierckens weliswaar geen meerderheidsaandeelhouder meer zijn, maar zou hij wel voorzitter kunnen blijven. Want de Amerikanen zouden in elk geval een nieuw beleid willen installeren. Alleen is bij de andere kandidaat-overnemers nog steeds geen sprake van een concreet bod, laat staan een bankwaarborg. Wat maakt dat Dierckens nog weinig keuze heeft, als hij in het belang van de club denkt. Indien hij deze week niet met een concreet alternatief komt, wordt KVO hoogstwaarschijnlijk de eerste Belgische voetbalclub in Amerikaanse handen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier