Kurt Vercamp, al jarenlang hét gezicht van de jeugdwerking van KSV Roeselare, is nu ook hoofdtrainer bij SK Roeselare-Daisel. “Spelers moeten beseffen hoe uniek het is om te spelen voor deze club. Thuis voetballen we voor 800 fans. Dat vind je nergens op dit niveau.”
Kurt Vercamp (53) ademt voetbal. Hij woont dan ook letterlijk op een steenworp van Schiervelde, waar hij ook al zijn vrije tijd doorbrengt. Als 14-jarige snaak ging de Kachtemnaar bij SK Roeselare voetballen. “Ik debuteerde er onder Prudent Bettens op mijn 17de. Eeklo was toen dé ploeg in derde klasse. We stonden er bij de rust 5-0 achter toen ik mocht invallen. Ik speelde niet onaardig in die tweede helft en vanaf dat moment was ik vertrokken.”
Kurt maakte ook de legendarische derby’s in derde klasse mee tussen SK en FC Roeselare. Tot de fusie er kwam in 1999. “Twee Roeselaarse clubs in derde klasse was niet langer houdbaar. Maar na de fusie was het ook niet allemaal koek en ei. Op een gegeven moment speelden hier onder Jerko Tipuric acht Kroaten. Didier Van den Berghe en ikzelf waren de enige twee spelers die geen prof waren. Ik kon dat wel worden, maar ik ben altijd blijven werken. Ik ben nog altijd logistiek verantwoordelijke in het bedrijf dat vroeger van Michel en Luc Espeel was. Nu heet dat Shapes Metalworks en hebben we onze uitvalsbasis in Kuurne.”
Hoofdscout bij KSVR
Op zijn 31ste trok Kurt met Nieuwjaar naar SK Gullegem. “Op dat moment was dat de juiste keuze. We haalden er de eindronde, het jaar erop speelden we net als SV Wevelgem opnieuw de eindronde en promoveerden we beiden naar derde klasse. Daarna volgden twee seizoenen bij Winkel Sport. In dat laatste seizoen liep ik een blessure op en haalde ik na de winterstop mijn niveau niet meer. Ik was toen al 35 jaar en wou stoppen. Ondertussen was ik hier in Roeselare jeugdtrainer geworden van de U13. Tot wijlen Geert Vuylsteke, met wie ik nog samen gespeeld had, mij contacteerde. Ik besloot het een kans te geven en beleefde daarna nog vijf mooie seizoenen bij KSV Diksmuide. We speelden kampioen in eerste provinciale, daarna maakten we vier fantastische jaren in vierde klasse mee.”
Tips Franky Van der Elst bleken altijd te werken
Kurt leerde er ook Allan Deschodt kennen, nu trainer bij KSV Diksmuide en afgelopen weekend zijn tegenstander. “We bellen al vele jaren lang enkele keren per week naar elkaar. Behalve de jongste week”, lacht Kurt. “Ik heb in Diksmuide nog heel wat mensen tegen het lijf gelopen die ik nog kende van vroeger. Een leuk weerzien.”
Na zijn eigen actieve carrière werd Kurt ook hoofdscout bij KSV Roeselare. “Mooie jaren, in eerste en tweede klasse. Ik was ook trainer van de U19 en vervolgens van de beloften. Ik leerde ook enorm veel bij van Franky Van der Elst. De dingen die hij zei over voetbal waren er altijd boenk op. Hij gaf je ook tips die altijd bleken te werken.”
Maar Kurt moest ook lijdzaam toezien hoe de club richting afgrond afgleed. “Met de jeugd waren we nochtans goed bezig. We zorgden er eerst zelf voor dat we onze jeugdlicentie haalden, wat op eliteniveau eigenlijk neer komt op het zoeken van centen. Op interprovinciaal niveau is het veel moeilijker die licentie binnen te halen, daar is het vooral een zoektocht naar gediplomeerde trainers.”
Met alle Chinezen
Kurt wilde ook zijn expertise ten dienste stellen van het eerste elftal. “Na het vertrek van Jordi Condom (in november 2018, hij zou uiteindelijk opgevolgd worden door Nano, red.) had ik samen met Stijn Meert een heel plan uitgetekend. Stijn wilde T1 worden, ik zou als T2 fungeren. We hadden ook al een budget opgemaakt waarnaar we zouden werken. Maar we moeiden ons met de centen, dus hadden we op zere tenen getrapt. Ik ga hier geen namen noemen, maar het waren geen mensen van het hoofdbestuur, enkel twee personen. Ook over onze Chinese investeerder Dai Xiu Li geen slecht woord. Soms zegt men ‘met alle Chinezen, maar…’ Het is alleen jammer dat ze nooit met ons in de jeugdwerking is komen praten. Ze werd altijd afgeschermd toen ze hier was. We hadden haar nochtans mooie plannen kunnen voorschotelen.”
In één klap 130 jeugdspelers kwijt
Maar toen de Chinese vertrok, ging het van kwaad naar erger met de club. “En met de jeugd waren we daar de dupe van. Toen het faillissement werd uitgesproken, waren we in één klap 130 spelers kwijt. Gelukkig konden we nog een doorstart maken met wie wel bleef. En dit jaar zitten we opnieuw aan 225 jeugdspelers en voetballen we op interprovinciaal niveau.” Kurt is nog altijd TVJO bovenbouw en werkt samen met Christophe Vandamme (middenbouw) en Dominique Samyn (onderbouw). “We hebben heel wat knowhow in de club. Daarom dat we niet ver moesten zoeken toen bleek dat het eerste elftal niet ging doorgaan met de trainer.”
Christ Vandevijvere werd ontslagen na het 1-1-gelijkspel op SC Zonnebeke. “Er waren te veel factoren die tegen de trainer begonnen te spelen. Ik heb toen aangeboden om tijdelijk over te nemen met Peter Vancraynest. Ik kende Peter nog als een uitstekende jeugdtrainer, als T2 werd hij ook iets te weinig betrokken bij het eerste elftal. Daar hebben we nu verandering in gebracht. In onze eerste wedstrijd tegen Heestert waren er al 800 fans, waarvan 500 van de jeugd die ons kwamen steunen. Uiteraard doet dit deugd. Er waren ook spontane kandidaturen van andere trainers, maar we besloten om samen door te gaan. We zullen nu op en tijd stond evalueren. Ik weet dat je als trainer de ene dag koning bent en de andere dag misschien het zwarte schaap. Maar intern hebben we goede afspraken gemaakt.”
Meedoen om de prijzen
En Kurt is als hoofdtrainer ook ambitieus. “Je moet nooit weglopen van ambities en verantwoordelijkheid. We hebben een goede kern, dus moeten we meespelen om de prijzen. Uiteraard komt iedere tegenstander zich hier op Schiervelde dubbel plooien. We zagen bijvoorbeeld ook al dat Diksmuide, toch een van de betere teams, zich had aangepast aan ons. Maar daar moeten we mee om kunnen. Er is wat druk, maar zonder druk zou het leven maar saai zijn. De spelers moeten beseffen dat ze voor een unieke ploeg voetballen. Op dit niveau zijn er nergens zoveel supporters als hier. Maar dat moet net motiveren. Ook tegen RC Waregem komende zaterdag.”
Wat je misschien nog niet wist over Kurt Vercamp…
Kurt Vercamp startte met voetballen in zijn thuisdorp bij VK Kachtem. Hij werd als 14-jarige gescout door SK Roeselare. “Maar mijn nonkel regelde ook nog een test bij KFC Izegem. Ik ben er enkele keren gaan trainen, maar mocht niet blijven. Bij SK Roeselare mocht ik meteen gaan meedoen aan een tornooi in Nederland en werd er prompt verkozen tot speler van het tornooi.”Jarenlang ‘huurde’ SK Roeselare Kurt van VK Kachtem. In ruil gingen er twee SK-reserven meespelen in het eerste elftal van VKK. “Maar op mijn 17de had ik al mijn debuut gemaakt voor het eerste elftal en moest er boter bij de vis. Ik werd toen gekocht voor 500.000 frank (12.500 euro, red.).”Kurt Vercamp vond de liefde op de Schierveldewijk. “Ik zag Conny staan toen ik van training kwam”, lacht Kurt. Samen met Conny Provoost heeft Kurt één zoon: Angelo (29). “Die toonde nooit interesse in het voetbal. Hij is theaterregisseur, studeerde in Maastricht en behaalde zijn master.”Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier