KFC Sint-Joris Sportief ontgoocheld na uitspraak BAS

Ondervoorzitter Birger Van Quathem en voorzitter Urbain Vanhaecke. (foto JPV)
Redactie KW

Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport gaf KFC Sint-Joris Sportief en de andere West-Vlaamse clubs Wevelgem, Vlamertinge, Ledegem en Komen ongelijk in hun klacht tegen Voetbal Vlaanderen omwille van de degradatie na de stopzetting van de competitie. Birger Van Quathem, ondervoorzitter van KFC Sint-Joris Sportief, reageert zwaar ontgoocheld.

“Door het competitieverloop speelden we de eerste twee wedstrijden van maart tegen de top van de rangschikking”, vertelt Birger. “Voor ons waren dat realistisch gezien geen haalbare kaarten. Maar we zouden de punten pakken tegen onze rechtstreekse concurrenten. We zouden die ontmoeten in de laatste vijf wedstrijden. Onze hoop en strijdkracht was er, maar die werd niet beloond. De KBVB en Voetbal Vlaanderen beslisten om de competitie stop te zetten. KFC Sint-Joris Sportief gaat akkoord met deze beslissing, laat dat duidelijk zijn, de volksgezondheid gaat boven alles. Alleen hadden beide organisaties wat meer tijd kunnen nemen om de manier waarop de competitie zou afgehandeld worden te organiseren. Dat hebben ze nooit gedaan. Ze hebben beslissingen genomen die niet rechtvaardig waren. Dat is de reden dat wij contact hebben gezocht met andere ploegen die omwille hiervan klacht zouden indienen. We hebben bondgenoten gevonden, zowel in West-Vlaanderen als Oost-Vlaanderen met allen dezelfde vraag: niet dat de competitie volledig geannuleerd zou worden, maar dat er geen dalers zouden zijn.

De dupe

We hebben nooit de bedoeling gehad om de rechtvaardige stijgers te benadelen. Wel de benadeelde dalers hun rechtvaardige plaats terug te geven. Ook heeft de KBVB en Voetbal Vlaanderen nooit de tijd genomen om even hun leden te consulteren. Een procedure werd opgestart bij het BAS door onze advocaten. Zeer capabele mensen die weten waarover het gaat en die ons met hand en tand hebben verdedigd. Ongelooflijk dat we ongelijk halen. De coronacrisis wordt als onvoorziene omstandigheid aangewend om alles als gewoon aan te nemen. Het is ongelooflijk dat ook het BAS dergelijke zaken, fundamenten van het voetbal, vrijspreekt. Dat de bonden volledig ingaan tegen hun eigen reglementering blijft ongezien. Als kleine clubs doen wij elk voetbalseizoen zware inspanningen om alles op een goeie manier te laten verlopen, maar ook steeds zijn wij de dupe van hun beslissingen en reglementering.”

Voorzitter in PC

“Als ik bepaalde beleidsmensen hoor spreken over de eerlijkste beslissing, de beste beslissing… dan huiver ik. Stellen zij zichzelf dan niet de vraag ‘hebben wij niet gefaald? Hadden we toch niet beter even onze achterban moeten consulteren en daaruit leren?’? Volgens mij hadden ze wel de tijd daarvoor. Onze voorzitter Urbain Vanhaecke bekleedt een bestuursfunctie in het provinciaal comité West-Vlaanderen. Hij heeft zich moeten neerleggen bij de beslissing van het bestuur van zijn voetbalclub om klacht in te dienen. Betekent het dat je als club altijd moet akkoord gaan met de genomen beslissingen van de KBVB of VV ook al ben je lid van die organisatie? Bij deze wil ik met klem vermelden dat mijn voorzitter zijn werk zowel in onze club als in het PC West-Vlaanderen uitmuntend verricht. Mag ik verder een boodschap richten aan KBVB en Voetbal Vlaanderen? Neem uw verantwoordelijkheid en (h)erken uw leden.”

(JPV)