Kan Anderlecht Club nog van titel houden? Drie kenners over de topper

Charles De Ketelaere druipt ontgoocheld af, Anderlecht heeft zonet de 2-1 gescoord tegen Club Brugge. Kan Paars-Wit Club nog van de titel houden?© BELGA
Charles De Ketelaere druipt ontgoocheld af, Anderlecht heeft zonet de 2-1 gescoord tegen Club Brugge. Kan Paars-Wit Club nog van de titel houden?© BELGA
Redactie KW

Dit weekend starten de play-offs met op zondag al meteen een ouderwetse Club-Anderlecht – zij het nog altijd zonder kolkende tribunes. De voorbije weken ontstond de indruk dat Club met zichzelf worstelt en dat Anderlecht in topconditie verkeert, maar is dat wel zo? Kan Club, acht punten voorsprong, de titel nog kwijtspelen? Kan Anderlecht, op negen punten, alsnog de sluipmoordenaar zijn? Hugo Broos, Geert De Vlieger en Nordin Jbari wikken en wegen.

HUGO BROOS (69), speelde voor Anderlecht (‘70-‘83) en voor Club (‘83-‘88), coachte Club (‘91-‘97) en Anderlecht (‘02-‘05): “Jammer voor Anderlecht dat seizoen bijna gedaan is”

Hugo Broos viert de titel met Club Brugge.© BELGAIMAGE
Hugo Broos viert de titel met Club Brugge.© BELGAIMAGE

“Of Anderlecht nog kampioen kan worden als het zondag wint? ( lacht ) Alles kan natuurlijk in het voetbal. Het is een feit dat Club op het einde van de reguliere competitie niet goed bezig was. Maar ik denk dat de onderbreking op het goeie moment is gekomen en dat we in play-off 1 weer het beste Club gaan zien. Dus neen, ik denk niet dat Anderlecht nog een gevaar zal worden. Club leed onder de coronabesmettingen, de afwezigheid van belangrijke spelers en de uitschakeling in de Europese en de Belgische beker op één week tijd. Maar nu kreeg het veertien dagen de tijd om alles op een rijtje te zetten. Daarom denk ik dat we weer het Club van voor de coronabesmettingen gaan zien.”

“En ook: er zijn dit keer geen tien matchen meer in play-off 1, maar slechts zes. Dat maakt ook een verschil als je acht, negen en tien punten voorstaat en er maar achttien meer te verdienen zijn. Dat betekent dat je minstens acht punten moet verliezen en dat de naaste achtervolger alles moeten winnen. Dat is bijna een utopie.”

“Anderlecht zit natuurlijk in een goeie flow, het won een paar belangrijke wedstrijden en dat was een boost voor het vertrouwen. Dus misschien is het voor hen jammer dat het seizoen bijna gedaan is. ( lacht ) Hoe dan ook moet er kwaliteit bijkomen. Ze deden nu wel een goeie zaak met Refaelov, maar er zal meer nodig zijn om volgend seizoen voor een echte kentering te kunnen zorgen en wel de concurrentie met Club te kunnen aangaan. Het zijn allemaal goeie spelers, maar goed is niet genoeg. Het moet iets meer zijn.”


GEERT DE VLIEGER (49) speelde voor Anderlecht (‘95-‘98 en ‘99-‘00) en voor Club (‘08-‘11): “Dan sneeuwt het ook nog in mei”

Geert De Vlieger (met Ryan Donk) als doelman van Club Brugge.© BELGA
Geert De Vlieger (met Ryan Donk) als doelman van Club Brugge.© BELGA

“Club kán de titel nog kwijtspelen, maar het is niet realistisch. Dan zal het ook nog sneeuwen in mei. ( lacht ) Club toonde zich het hele seizoen al betrouwbaar. Wie denkt dat ze een voorsprong van acht punten op zes wedstrijden gaan prijsgeven, rekent zich ten onrechte rijk. Oké, ze verloren wel in de eindfase van de reguliere competitie van Antwerp en Anderlecht, en ze gaan wellicht nog wel eens een match verliezen, maar niet verschillende matchen na elkaar. Want ze blijven de beste ploeg van het land, met de beste keeper, het beste middenveld enzovoort.”

“We hebben het dan wel indertijd met Standard meegemaakt dat een ploeg in de play-offs plots alles ging winnen, maar ik zie dat Genk, Antwerp en Anderlecht niet meteen doen. Nee, ook Anderlecht niet, ondanks die 15 op 18 in de eerdere onderlinge confrontaties. Die zitten wel in een goeie flow, ook met de laatste overwinning tegen Club en de triomf met de transfer van Refaelov – weggehaald bij een grote concurrent –, het blijft toch nog te broos om Club te verontrusten. Ik geloof ook niet dat Anderlecht, al zeker van een Europees ticket, zonder enige druk naar Club trekt.”

“Ze staan nu wel in andere schoenen dan een paar weken geleden, maar een wedstrijd op Club betekent àltijd druk om te winnen voor Anderlecht. En zelfs al zouden ze er winnen, dan geeft Club het nog niet weg. Indien het nog play-offs waren met tien wedstrijden was het misschien nog een ander verhaal, maar acht punten voorsprong met zes wedstrijden, dat geeft Club echt niet meer uit handen.”


NORDIN JBARI (46) speelde voor Anderlecht (‘95-‘96) en voor Club (‘97-‘99): “Club moet wel weer normaal beginnen doen”

Nordin Jbari in het shirt van Club Brugge.© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Nordin Jbari in het shirt van Club Brugge.© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

“Normaal wordt Brugge kampioen. Maar dan moet het wel weer normaal beginnen doen. Want de voorbije weken zag ik dingen die niet normaal zijn. Een echte centrumspits als Badji op links opstellen bijvoorbeeld, en hem dan tijdens de rust vervangen omdat het niet werkt. Of Mignolet die opeens hoog in het veld de plaats van een centrale verdediger komt innemen om zelf een pass te kunnen trappen. Het is tijd voor Clement om weer Clement te worden en niet almaar dingen te veranderen en uit te vinden. Hij beschikt over veel mogelijkheden in zijn kern, maar sommige dingen werken gewoon niet of toch minder goed. Aan hem nu om spelers op hun beste plaats te zetten. Zo niet… Ik ga niet zeggen dat ze anders geen kampioen gaan worden, maar dan kan het zelfs met acht punten voorsprong nog zwaar worden tot het einde. Aan Brugge om zich nu te herpakken.”

“Anderzijds deed Anderlecht het de laatste tijd heel goed in een aangepast systeem: met kleine, dynamische, moeilijk te bespelen spelers als El Hadj en Verschaeren die heel goed tussen de linies bewegen. Met Nmecha die diepte in het spel houdt. Met opkomende backs. Met de ervaring van Trebel op het middenveld. Met Sambi Lokonga die aan het uitgroeien is tot de beste verdedigende middenvelder van de competitie. Dat is heel wat.”

“De kwalificatie voor play-off 1 en de zekerheid over Europees voetbal bevrijdde de ploeg. Kompany ging heel goed om met de druk die er op zijn jongens lag. Je merkte ook dat het vertrouwen van de jonge spelers in hem groot is. Ik verwacht een goed Anderlecht in play-off 1, met vooral een sterke El Hadj en Verschaeren. Brugge blokkeerde El Hadj en Verschaeren in de eerste helft van hun laatste onderlinge wedstrijd wel, maar kwam zelf ook niet tot voetballen of tot kansen. Dat is toch niet het Brugge dat je wil zien. Brugge moet zichzelf op scherp zetten en op een mooie manier kampioen worden. Dat is het aan zichzelf verplicht na een sterk seizoen waarin het maandenlang superieur was.” (FB/CV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier