Westerlo zet Rik De Mil aan de deur na salonremise tegen Genk

Rik De Mil is ontslagen als trainer van Westerlo. © BELGA

Rik De Mil is op staande voet ontslagen bij eersteklasser KVC Westerlo, twee dagen na de salonremise van zondagavond tegen Racing Genk, op de dertigste en tevens laatste speeldag van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League, zo maakte de club dinsdagmiddag bekend in een persmededeling.

“De club heeft met onmiddellijke ingang het contract met hoofdtrainer Rik De Mil beëindigd”, klinkt het in de korte mededeling. “Ondanks dat de club een langdurige samenwerking overwoog, vonden we het noodzakelijk om deze beslissing te nemen. De club betreurt tot deze maatregel te moeten overgaan, maar kan niet aanvaarden dat haar waarden en normen in twijfel zouden worden getrokken. We bedanken Rik voor de geleverde prestatie en het behoud en wensen hem alle succes toe in de toekomst.”

Aan het begin van de extra tijd liet Westerlo zondagavond bij een 1-1-stand de bal aan een tienkoppig Genk. Westerlo wist dat het gered was, maar Racing Genk had met verlies nog uit de top zes kunnen vallen. Minutenlang werd de bal door de Genkenaren rondgetikt zonder druk van Westerlo, waardoor een doelpunt aan beide kanten uitgesloten was. KAA Gent viel zo uit de boot voor de Champions Play-off en reageerde na afloop verontwaardigd. Het bondsparket van de Koninklijke Belgische Voetbalbond KBVB bekijkt intussen of het Westerlo gaat vervolgen voor onsportief gedrag, zo bevestigde bondsprocureur Ebe Verhaegen maandag aan Belga. De Pro League wenste niet te reageren.

Volgens het artikel 3.11 van het bondsreglement zijn clubs verplicht “de principes van loyaliteit, integriteit en van sportieve geest als uitdrukking van de fair play na te leven”. Er zou ook van wedstrijdvervalsing sprake kunnen zijn, en dan zijn puntenaftrek en degradatie enkele van de mogelijke sancties. Al moet de straf wel steeds proportioneel zijn met de inbreuk, klinkt het.

Ook Westerlo distantieerde zich maandag al van de gebeurtenissen. “Feiten waarop de club geen enkele invloed had”, klonk het in een kort bericht op de website. Minder dan 24 uur later volgde al het ontslag van de coach.

Op sportief vlak kon De Mil echter uitstekende resultaten voorleggen in de Stille Kempen. Toen de 42-jarige Bruggeling eind vorig jaar overnam in Het Kuipje van de ontslagen Jonas De Roeck, stond Westel in de stand pas veertiende, op twee na laatste dus. Een stek die na het reguliere seizoen een zitje in de Play-downs had opgeleverd. De Mil wist Westerlo echter al snel uit de gevarenzone te halen richting de Europe Play-off.

Voordien werkte de Mil sinds 2015 bij Club Brugge. Hij was bij Club achtereenvolgens coach van de U19, hoofdcoach van Club NXT, assistent-trainer onder Carl Hoefkens, even hoofdtrainer en tot slot assistent van Ronny Deila. Die laatste kreeg maandag zijn C4 in het Jan Breydelstadion. Nicky Hayen, coach van Club NXT, neemt ad interim over.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier