Tijdbom bij KVK, splinterbom bij Cercle

Yves Vanderhaeghe.© BELGA
Yves Vanderhaeghe.© BELGA
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Gedaver in Kortrijk en Brugge afgelopen week. Zondag ontsloeg KVK coach Yves Vanderhaeghe omdat “het uitgelekte bericht dat zijn contract niet werd verlengd, veel kapot heeft gemaakt”. Enter Luka Elsner. Twee weken daarvoor werd zijn komst na dit seizoen nog staalhard ontkend. Maandag vloog bij Cercle Brugge dan weer coach Paul Clement op de keien na een 7 op 48. En jawel, een uur later zat Cercle al met Yves Vanderhaeghe aan tafel. Eerst volgde nog wel een nieuw ontslag en een actie van de fans, maar woensdag werd het dan toch officieel: Yves neemt over bij Cercle en Thomas Buffel wordt zijn nieuwe assistent.

Op vrijdag 8 januari kopt De Krant van West-Vlaanderen boven een gesprek met Vincent Goemaere: “Paul Clement is de juiste man op de juiste plaats”. De voorzitter van Cercle bedoelt daarmee: een coach die tegelijk kan opleiden én resultaten behalen. Cercle is op dat moment na een 0 op 18 nochtans alweer in degradatiegevaar gesukkeld, maar de coach blijft buiten schot. Zo lijkt het toch. De volgende quote was echter niet te lezen in het interview: “Maar als het verder zo slecht gaat, weet je ook wat kan gebeuren.” Dat zinnetje mocht niet in de krant verschijnen. De positivo in Goemaere. ’s Anderendaags wordt die 0 op 18 na een thuisnederlaag tegen Eupen (1-2) 0 op 21 en na een puntje op Beerschot volgen alweer twee nipte nederlagen tegen Standard en Antwerp.

Kritiek groeit

De twijfel groeit in en rond de Vereniging. Over het gebrek aan fysieke weerbaarheid (onder Storck werd veel meer en veel harder getraind), over te veel dominantie maar te weinig doelgerichtheid, over te weinig kennis van het Belgische voetbal. Al brengt de Engelsman véél tijd door in zijn bureau met het bekijken van video’s. Pour la petite histoire : volgens getuigen moest hij op zijn wekelijks perspraatje voor Cercle-Club nog eens kijken op een papiertje wat hij kon vertellen over Bas Dost. Voor de achterban is Clement al gebuisd, de kritiek op de sociale media is striemend. Dat de coach de populaire speelvogel Kylian Hazard naar de B-kern heeft verwezen, is al helemaal koren op hun molen. Maar de Monegaskische bestuurders zien in het vaak goede spel van Cercle, en in al die nederlagen met maar één goaltje verschil, voldoende argumenten om de Engelsman nog wat krediet te geven. De winst op Kortrijk (1-2) brengt wat rust.

Waar rook is…

Bij Kortrijk is het op dat moment al langer aan het stormen. Ook rond de coach. De Kerels hadden zich dankzij zeges tegen Standard, Gent en Genk met een vlotte 9 op 12 in de top 8 gehesen, maar toen dropte Het Nieuwsblad een bommetje: KVK verlengt het contract niet van Yves Vanderhaeghe en heeft met de Sloveen Luka Elsner al een opvolger beet. CEO Matthias Leterme noemde het bericht echter “totaal uit de lucht gegrepen”. Vandaag mag Matthias Leterme die lucht zuiveren: “Yves was einde contract. Ik was mij al langer aan het oriënteren. Ik had gesproken met Mbaye Leye, met Bernd Hollerbach (ex-Moeskroen, red.) en met Luka Elsner. Eerlijk: ik wás gecharmeerd door Elsner, maar er was nog niets beslist of getekend. En ik zou ook nog spreken met Yves, die evengoed nog kandidaat was.”

Vanderhaeghe haalt ’s anderendaags, na de sneeuwnederlaag in Oostende – zonder topscorer Ilombe Mboyo (naar STVV) en aanvoerder Hannes Van der Bruggen (naar Cercle) – de schouders op: “Waar rook is, is er vuur.” Maar zo voegt hij toe: “Leterme wil me snel spreken.” Maar heel snel kan dat niet, Leterme kampt met covid-19 en zit eerst thuis, en moet later zelfs zes dagen naar het ziekenhuis. Maar plots blíjft KVK verliezen. Eerst thuis tegen STVV. Pour la petite histoire : na de persconferentie buigt STVV-coach Peter Maes zich naar Vanderhaeghe: “Waarom hebben jullie zo gemakkelijk Mboyo laten gaan?” Vanderhaeghe reageert veelbetekenend: “Dat is mijn bestuur…” Vanderhaeghe, steeds loyaal, roeit altijd met de riemen die hij krijgt.

Transfers

Leterme gaat in het verweer: “Mboyo kon een beter contract krijgen bij STVV en zei: dan train ik niet meer. Van der Bruggen idem. Die kant van het verhaal wordt nooit gehoord. En ook niet dat we nog een bod kregen van AA Gent voor Julien De Sart (straks einde contract en wil sowieso niet bijtekenen, red.) , maar waarop we neen hebben gezegd. We hebben ook nog ambitie.” Dat moet ook blijken uit de wintertransfers van Teddy Chevalier, Ante Palaversa en Zinho Ghano en op de laatste dag van de transferperiode volgde nog Gaëtan Hendrickx. KVK verliest nogmaals thuis, tegen Cercle dus. De penarie dreigt steeds meer, al zorgt een puntje op Beerschot voor verse moed. Twee dagen later zegt Hannes Van Der Bruggen in deze krant: “Yves Vanderhaeghe is een topcoach. KVK zal nooit zakken.” Maar dan gaat het snel. KVK lijdt op zaterdag zijn derde opeenvolgende thuisnederlaag, tegen Charleroi na een slappe prestatie (1-3). De dag erop verliest Cercle op STVV met 3-0. Ook na een slappe prestatie. De messen liggen zowel in Brugge als Kortrijk klaar.

Luka Elsner.© BELGA
Luka Elsner.© BELGA

Koude douche

Zondagnamiddag krijgt een nietsvermoedende Vanderhaeghe na de uitlooptraining het langverwachte telefoontje van Leterme. Maar niet om eens samen te zitten om over zijn toekomst te praten, de Roeselarenaar wordt ontslagen. Een koude douche. En er was al zes weken geen warm water in de douches van het Guldensporenstadion. Voorzitter Ronny Verhelst: “We willen na de 1 op 15 een nieuwe dynamiek.” Leterme vult aan: “Het bericht in Het Nieuwsblad heeft veel kapot gemaakt. Het heeft serieus ingehakt op Yves. Er zat een spiraal van negativiteit in de ploeg. Na de 1 op 15 en een vijftiende plaats moesten we wel ingrijpen.” Dat een ontgoochelde Vanderhaeghe het wat liet hangen, is nonsens, zo laat vleugelspeler Faïz Selemani optekenen: “De coach zei meteen dat de ploeg veel belangrijker was dan zijn eigen persoonlijke situatie.”

Maar intussen heeft Elsner blijkbaar zoveel gecharmeerd dat hij wordt gevraagd om meteen over te nemen. Na lang inpraten op hem stemt hij toe. Verhaeghe out, Elsner in. Hoongelach volgt in de hele voetbalwereld. In het bijzonder in het Antwerpse, waar zijn voorganger Glen De Boeck, die in november 2018 zijn ontslag moest vernemen via ondergetekende, mij een berichtje stuurt: “Mooi nummertje alweer van KVK…” De Boeck verduidelijkt: “De club, en niet de coach, heeft zelf voor onrust gezorgd. Ik weet hoe een kleedkamer reageert als geweten is dat de coach moet opstappen, en als blijkt dat ze zomaar drie Belgen laten vertrekken, waaronder Hannes, een echte leider. Dat is een tijdbom, zag ik tegen Charleroi aan de tjokkende Makarenko en de rode kaart uit frustratie van Derijck. ”

Onderhandelingen

Maandag, 1 februari. Op de middag krijgt Paul Clement een telefoontje van Goemaere. Clement is niet langer de juiste man op de juiste plaats, zo blijkt na de 7 op 48. Terwijl KVK niet meer op zoek moet naar een vervanger, moet Cercle dat wel. Intussen zijn de Kortrijkse fans nog steeds niet bekomen van het ontslag van hun Yveske . De ex-coach is er graag gezien en ontvangt zelfs steunberichtjes vanuit het schepencollege. Die hij trouwens vriendelijk beantwoordt, Yves blijft een gentleman . Op mijn berichtje Kom ik nog eens een boterham eten? , reageert hij niet. Na zijn ontslag bij AA Gent in oktober 2018 nodigde Vanderhaeghe mij ‘s anderendaags bij hem thuis uit om een boterham mee te eten en om zijn verhaal te doen. Gekrenkt twijfelde hij toen zelfs of hij wel in het voetbal zou blijven. Maar goed een maand later ging hij alweer aan de slag bij KV Kortrijk dat eerder die dag Glen De Boeck ontsloeg. Vandaag blijft hij evenwel urenlang offline. Al snel blijkt waarom. Vanderhaeghe zit al aan tafel met Cercle. Hij kent de competitie, hij zorgt voor wat extra Vlaams DNA waar Cercle naar op zoek is en hij haalt steeds het maximale uit een kern. Het bestuur is er trouwens al langer van overtuigd dat Cercle meer dan voldoende kwaliteit heeft om niet in zo’n problemen te komen. Intussen heeft die andere kandidaat Glen De Boeck al te horen gekregen dat Cercle een andere piste volgt. Vanderhaeghe of Jonas De Roeck (Anderlecht), enkel de betrokkenen zijn op dat moment op de hoogte. Al laat Goemaere De Boeck per sms weten dat hij kandidaat blijft. De Boeck, die zich sinds zijn ontslag bij tweedeklasser Lokeren in november 2019 vooral heeft bezig gehouden met het renoveren van zijn huis heeft er zin in: “Er valt met dat Cercle veel te doen.” Maar hij moet wachten. Intussen klinkt door dat Cercle voluit wil kiezen voor Yves, maar hij twijfelt of hij zo snel weer aan de slag wil. Dat zei hij in oktober 2018 ook bij die boterham…

Paul Clement.© BELGA
Paul Clement.© BELGA

Reputatieschade

Pour la petite histoire : ’s avonds maakt analist Arnar Vidarsson in het praatprogramma Extra Time brandhout van KVK. De IJslandse bondscoach noemt het ontslag van Vanderhaeghe zeer onterecht en de manier waarop laag-bij-de-gronds. Stamnummer 19 heeft zware reputatieschade opgelopen, de bestuurders zijn alle geloofwaardigheid kwijt. Ex-voorzitter en verwoed twitteraar Joseph Allijns reageert woedend: “Wie zijn jullie eigenlijk om dit te doen? Toogklap! En, Vidarsson, ben je jouw passage en overname bij Cercle vergeten?” Dat laatste slaat op oktober 2014 toen de IJslander, volgens Allijns na de nodige potenzagerij, bij Cercle overnam van Lorenzo Staelens, vriend van Allijns. Ja, het is een klein wereldje. Leterme stoort zich vooral aan Vidarssons uitlating dat KVK per ongeluk een goudhaantje als Moffi had aangetrokken: “Dat is een belediging voor al onze mensen, de scouts voorop, die hard aan die transfer hebben gewerkt.”

Dinsdag, 2 februari. Eindelijk wat goed nieuws voor KV Kortrijk dat moeizaam wint op Lommel, een bekerfinale kan nog het hele seizoen redden. Maar vrijdag wacht Moeskroen, een zespuntenmatch. Leterme: “Nog 5 à 7 punten halen, we gaan het nog steeds moeten doen.” Intussen lijkt het ontslag van Clement een splinterbom: ook algemeen coördinator Marc Vanmaele wordt ontslagen bij Cercle en de diehards hangen een spandoek uit op het trainingsveld: Schijt aan het Monaco-beleid . Dit lijkt stilaan een splinterbom.

Woensdag, 3 februari. Het blijft wachten op witte rook in Brugge (en Monaco). Vincent Goemaere stuurt een whatsappje: “We zijn er bijna, maar nog niet finaal”. Met een leuk icoontje bij. Ik stuur terug: “We drukken vannacht al. Graag een antwoordje voor 16 uur aub.” Om 13.35 u word ik gebeld. Yves Vanderhaeghe is de nieuwe coach van Cercle. En Thomas Buffel, ook ex-Cercle, wordt zijn assistent. Een paar uren later wint Cercle zowaar zijn bekermatch op OHL. De donkere rook trekt ook in Brugge weg.

Luka Elsner: visie en perfect kapsel

Wie is Luka Elsner, de nieuwe coach van KV Kortrijk? De 38-jarige Sloveen gooide hoge ogen met Union in 1B, mislukte in Frankrijk toen hij zakte met Amiens en krijgt nu een nieuwe kans bij de Kerels. Televisiecommentator Dave Peters volgde Elsner in het seizoen 2018-2019 bij Union. “Ik vind het heel ongelukkig hoe zijn komst bij KVK is gelopen”, opent Dave Peters. “Als club is het opportuun om virtuele paden te bewandelen, maar dat moet binnenskamers blijven. Ik hoop dat KVK een les geleerd heeft.”

Peters vond Elsner voor zijn jonge leeftijd vooral heel zelfzeker. “Altijd netjes gekleed in een perfect kostuum van een of andere designer. Zijn kapsel ligt nóg perfecter dan dat van Toby Alderweireld of Ruud Vormer. Elsner straalt iets uit. Hij dwingt respect af, ook bij jonge kerels.”

Elsner was even in beeld bij Standard, maar in Luik viel de keuze op Mbaye Leye. “In 1B maakte hij een solide indruk. Ik zag hem nooit twijfelen en hij had altijd een antwoord klaar. Hij communiceert heel vlot in vloeiend Frans. Hij is trouwens een goeie vriend van de Franse doelman Hugo Lloris, ze groeiden samen op in de buurt van Nice.” Elsner opteert voor aanvallend voetbal. “Het moet verzorgd zijn, vanuit de opbouw. Bij Union had hij daar de spelers voor met Tau, Selemani en Niakaté. Hij had de beste aanval in 1B. Het is alleen een klein smetje dat hij niet kon promoveren. Union had een bepaalde wisselvalligheid.”

KV Kortrijk haalde tijdens de winterbreak met Gano en Chevalier twee aanvallers, met Palaversa en Hendrickx twee middenvelders en met Radovanovic een centrale verdediger. Elsner kan beginnen bouwen. “Het is een beetje het einde van een tijdperk. Veel clubs kiezen om de zoveel tijd voor een tabula rasa , mét een nieuwe trainer. Hij zal wel betrokken zijn geweest bij de komst van een aantal spelers.”

Kan Elsner deze club in 1A houden? “Het zal ervan afhangen hoe snel de groep zijn visie en autoriteit zal aanvaarden. Kwaliteit is er zeker genoeg. Er moet snel duidelijkheid komen naar volgend seizoen toe. Het grootste probleem zou kunnen zijn dat jongens die einde contract zijn, beginnen nadenken over hun toekomst. Er moeten nu vooral punten gepakt worden.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.