Thiam solliciteert naar meer minuten bij KV Oostende, Bätzner is nieuwe Vandendriessche

Oostende's Nick Batzner.©KURT DESPLENTER BELGA
Oostende's Nick Batzner.©KURT DESPLENTER BELGA
Redactie KW

Het is stilaan money time voor Alexander Blessin en KV Oostende. Vijf matchen scheiden de kustploeg van een onverhoopte plaats in Play-off 1. En in het heetst van de strijd zijn er twee namen die steeds nadrukkelijker in beeld komen: Nick Bätzner (20), die Kevin Vandendriessche met verve vervangt op het middenveld, en Mamadou Thiam (25) als opvolger van Fashion Sakala.

Bätzner maakte officieel al zijn debuut eind september, bij de 2-2 uitmatch tegen Racing Genk. Maar om zijn kunnen echt te kunnen aanschouwen, was het wachten op zijn basisdebuut in en tegen Club Brugge (20 januari, 2-1 verlies). Toen verving hij met verve Kevin Vandendriessche, die met corona was besmet. Het stijlverschil tussen de twee spelers is groot: ‘VDD’ is eerder een loper, wroeter en werker, Bätzner technisch verfijnder en met ietsje meer vista. Maar de speelstijl van KVO verandert niet. Nochtans was de Duitser één van de onbekende namen die executive president Gauthier Ganaye naar de Belgische kust lokte.

Bij traditieclub VfB Stuttgart lukte hij in 104 wedstrijden verspreid over de U17, U19 en het tweede elftal 20 goals en 16 assists. Hij arriveerde al in juli bij Oostende, maar was lang out door een enkelbreuk. “Tijdens de lockdown in maart was ik met mijn vader aan het klussen in de tuin. Plots kreeg ik enkele bakstenen van een muurtje op mijn enkel. Een lange revalidatie volgde”, vertelt Bätzner. “Ach, ik was blij om tegen Genk mijn eerste minuten te maken, maar hoopte stiekem op meer.” En zo geschiedde.

Mario Gómez

Opvallend dat een Duits toptalent vertrekt uit zijn thuisland, toch bekend om een sterke jeugdwerking. De reden moet gezicht worden bij de promotie van Stuttgart afgelopen zomer.

“Ik wou op een zo hoog mogelijk niveau trainen en spelen met het oog op m’n ontwikkeling. Ik vermoedde dat mijn speelkansen bij Stuttgart niet hoog gingen zijn, gezien de club zich op de transfermarkt richtte. Vorig seizoen trainde ik met de eerste ploeg en mocht ik mee op stage, competitiewedstrijden speelde ik bij het tweede elftal. Toch kon ik heel veel leren van ervaren jongens, zoals Mario Gómez. Het nieuwe project van KV Oostende sprak me meteen aan. Coach Alexander Blessin en keeperstrainer Trautner Eberhard zijn bovendien afkomstig van dezelfde streek rond Stuttgart.”

Nog jong

Trouwens: in de Duitse U19-bekerfinale (2019) won Bätzner met Stuttgart tegen het toenmalige Leipzig van Blessin (2-1). “Het samenspel met Bätzner verloopt zeer goed”, weet Jelle Bataille. “Je ziet dat die jongen kan ‘ sjotten’ .” Klopt. Tegen Mechelen liet hij alweer een fijn staaltje techniek optekenen. “Nick moet nog veel stappen zetten – hij nog jong, hé – , maar is een groot talent. Hij kan op elke positie in het middenveld spelen, zelfs op de ‘tien’. Ik ben alvast opgetogen over zijn prestaties en ontwikkelingen”, benadrukt Blessin.

Goeie voeten, sterk lijf

Op het middenveld zit het dus snor, ook vooraan lijkt Alexander Blessin over een extra troef te beschikken: Mamadou Thiam. Al noemt de groep hem simpelweg ‘Mama’. Eind oktober door Ganaye binnengehaald, mocht hij voor het eerst invallen tegen Antwerp in november (1-1). Daarna kende hij een terugval, om vanaf de eindejaarsperiode steeds in de slotfase te mogen invallen. Tegen Mechelen kreeg hij, bij afwezigheid van de geblesseerde Sakala, een basisplaats. Goeie voeten, sterk lijf: Thiam heeft de troeven om zich in de toekomst tot basispion te vestigen. “Ik ben hier in het najaar prima ontvangen door spelers en staf, vooral door teammanager Bart Brackez die me met allerlei praktische zaken helpt.”

Oostende's Mamadou Thiam.©KURT DESPLENTER BELGA
Oostende’s Mamadou Thiam.©KURT DESPLENTER BELGA

Er is natuurlijk de link met het Engelse Barnsley, waar Ganaye nog met Thiam samenwerkte. Hij speelde er drie seizoenen met onder meer Cameron McGeehan. Hoogtepunt was de titel in derde klasse. “In Engeland had ik met Daniel Stendel een Duitse coach, net zoals hier met Alexander Blessin. Hun speelstijl is gelijkaardig: hoog druk zetten en uitvoetballen. Aanbiedingen uit Turkije en Qatar sloeg ik af. Het was niet het juiste moment om daar nu te gaan voetballen. Ook voor mijn vrouw en kindje is België een betere optie. Ik woon nu op slechts enkele uren rijden van mijn geboorteplaats Aubervilliers, ten noorden van Parijs.”

Beter en beter

Fysiek heeft Thiam al een serieuze weg afgelegd. Toen hij bij Oostende aankwam, was het al een jaar geleden dat hij een officiële match had gespeeld. “Bij mijn aankomst verloor ik al snel vier kilogram. Ik voel me fysiek goed. Het maakt me niet uit waar ik word opgesteld: als links- of rechtsvoor of centraal in de spits. Ik ben happy dat ik een eerste keer mocht starten tegen Mechelen. De coach toont dat hij vertrouwen in mij heeft en ik wil hem iets teruggeven. Ik heb niet gescoord, maar doe mijn best en zal blijven werken. Het belangrijkste is dat we als team winnen”, aldus Thiam. “’Mama’ werkt heel goed”, voegt Blessin er nog aan toe. “Ik denk dat het een goeie keuze was om hem tegen Mechelen te laten spelen. Hij wordt alsmaar beter.”

(TVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier