Ronny Deila weert zich daags voor belangrijk Europees duel tegen Molde: “Ik ben nog steeds de juiste man voor Club”

Ronny Deila twijfelt niet aan zichzelf. © BELGA

De zenuwen staan strak gespannen in het Jan Breydelstadion, waar Club Brugge donderdagavond in de achtste finales van de Conference League een 2-1-nederlaag uit de heenwedstrijd tegen Molde probeert op te halen.

Niet alleen een Europese kwartfinale staat dan op het spel, ook de stoel van coach Ronny Deila staat al enkele weken te wankelen, vanwege de wisselvallige prestaties. Mits een plaats bij de laatste acht in de Conference League zou er al heel wat druk van de ketel kunnen gaan. Een goed resultaat komende zondag op het veld van Sint-Truiden, op de slotspeeldag van de reguliere competitie, zorgt er dan weer voor dat Club de play-offs als nummer drie ingaat en van de interlandbreak gebruik kan maken om even op adem te komen.

“Het is onmogelijk te zeggen of het morgen/donderdag mijn laatste wedstrijd zal zijn”, beantwoordde Deila een vraag van een Noorse journalist. Wat volgde was een opvallend pleidooi voor het behoud van zijn job. “Drie weken geleden klopten we Union in de Beker en was het heel goed. Het draait heel snel, maar we herstellen ook snel van de klappen. Het is tijd om de zaken om te keren en morgen krijgen we daar een uitgelezen kans voor. We zijn een beter team dan Molde. Een uitschakeling zou dan ook niet goed genoeg zijn. Maar je mag niet vergeten dat Club er vorig jaar ook niet geweldig aan toe was. Als je verandert van coach, moet je weeral opnieuw beginnen. Uiteindelijk is het aan het bestuur om te beslissen en blijf ik er kalm bij. Ik denk wel dat ik er de geknipte man voor ben. Ik zal er alleszins voor blijven vechten en ik ben er zeker van dat we kunnen bouwen op wat we hier aan het doen zijn.”

Negen maand trainer

De 48-jarige Deila is nog geen negen maanden hoofdtrainer van Club Brugge, nadat hij een spraakmakende overgang van Standard had gemaakt. In Jan Breydel heeft hij nog een overeenkomst tot medio 2026. Hij werd dan ook gehaald om op lange termijn te werken, nadat er vorig seizoen liefst drie hoofdtrainers de revue waren gepasseerd. “Ik voel me goed, ook al waren het geen makkelijke weken. Dat is altijd zo als je niet wint. Maar kijk ook eens naar de statistieken. In eigen huis verloren we dit seizoen nog maar één keer (tegen Anderlecht, red) en dat was na tegentreffers in de slotfase. In de Beker gingen we er in de halve finales nipt uit tegen Union en dat kan toch niet als een ramp beschouwd worden. In de competitie staan we nog steeds derde achter leider Union en Anderlecht, al geef ik toe dat de achterstand van twintig punten (het zijn er achttien, red) op Union te veel is. In vergelijking met Anderlecht spelen we dan weer heel wat meer wedstrijden.”

Volgens Deila heeft Club geleerd uit de recente magere resultaten. Na drie nederlagen in de laatste vijf wedstrijden is Club volledig uit de titelrace geslagen, uitgeschakeld in de Beker en balanceert het in Europa op de rand van de uitschakeling, na de te vermijden nederlaag in Molde. “Het gaat om uitvoering, concentratie, discipline en communicatie”, ging Deila verder. “Als we daarin geen fouten maken, zullen we onszelf in een goeie positie brengen om ons te kwalificeren. We krijgen hier een kans om ons te plaatsen voor de kwartfinales in een Europese beker.”

De coach ziet ook waar het de voorbije weken fout liep bij blauw-zwart. “We spelen enorm veel wedstrijden en dan viel onder meer ook nog onze spits uit, zo verlies je consistentie. In de toegevoegde tijd krijgen we te veel tegendoelpunten binnen. We sprokkelen te weinig punten en dat ligt aan een gebrek aan efficiëntie, zowel achterin als voorin. We hebben al getoond dat we het wel kunnen, met die ongeslagen reeks van zeventien wedstrijden op rij. Er zijn dus zeker ook heel wat positieve zaken, ik ben blij dat mijn groep zoveel karakter toont. Ik weet perfect wat er niet goed genoeg is, en wat er beter moet.”

Club recupereert Mignolet, Thiago en Nusa voor cruciaal duel tegen Molde

Goed nieuws ook voor Club Brugge. Daags voor de alles-of-nietswedstrijd tegen Molde sloten doelman Simon Mignolet, spits Igor Thiago, winger Antonio Nusa en stofzuiger Eder Balanta woensdagvoormiddag weer aan op training.

De verwachting is dat Mignolet zijn plaats onder de lat weer zal innemen, Thiago maakt veel kans op speelminuten tegen de Noren en Nusa zal zeker in de selectie zitten.

Blauw-zwart staat met de rug tegen de muur tegen de stugge Noren, na de 2-1-nederlaag in de heenwedstrijd van de achtste finales. Een kwalificatie voor de kwartfinales is een must om het seizoen nog enigszins te redden. Voor coach Ronny Deila, die de voorbije weken voortdurend op de wip zit, dus een nieuwe wedstrijd waarin niet winnen eigenlijk geen optie is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier