Piepjonge Cercle-supporter die Club-vlag in brand stak tijdens Brugse derby krijgt 80 uur werkstraf en twee jaar stadionverbod
Een piepjonge Cercle-supporter heeft in de Brugse rechtbank 80 uur werkstraf en twee jaar stadionverbod gekregen omdat hij een Club-vlag in brand stak in het Jan Breydelstadion. “Hij bracht zijn medesupporters in gevaar”.
Op 14 september 2019 gingen supporters van Cercle Brugge en Club Brugge flink over de schreef tijdens de Brugse derby in het Jan Breydelstadion. Toen supporters van blauw-zwart vanuit hun vak een Cercle-banner scheurden reageerden hun groen-zwarte rivalen door een vlag van Club Brugge met een Bengaalse fakkel in brand te steken. In het dichtbevolkte supportersvak met 1.200 toeschouwers vatten hierdoor ook zeventien zitjes vuur. “Het is een wonder dat hier geen gewonden vielen. Dergelijk wangedrag waarbij de beklaagde zijn medesupporters in gevaar bracht kan niet geduld worden”, fulmineerde de procureur.
De schade aan het stadion werd door Cercle Brugge op 856 euro geraamd. Dankzij camerabeelden kon Bruggeling S.M. (20) als dader geïdentificeerd worden. Hij is lid van de Cercle-supportersclub Cheeky Green Boys en werd ondanks zijn jeugdige leeftijd al vier keer gesanctioneerd voor inbreuken op de voetbalwet, onder meer voor bezit en gebruik van pyrotechnisch materiaal.
Na de feiten kreeg hij al achttien maanden stadionverbod en een boete van 750 euro opgelegd door de Voetbalcel. Zijn advocaat vroeg de rechtbank tevergeefs om geen extra straf meer op te leggen. “Niet meer naar het stadion kunnen is het ergste wat je als voetbalsupporter kan overkomen”, pleitte meester Olivier Ryde. “Wie zijn gat brandt moet inderdaad op de blaren zitten, maar hij was op het moment van de feiten pas achttien jaar geworden. Drie maanden eerder zou hij er vanaf zijn gekomen met een berisping van de jeugdrechter. Zijn ouders betaalden zijn boete en die zal hij terugbetalen middels een vakantiejob.”
De rechter tilde zwaar aan de feiten. “Er waren in dat supportersvak ook minderjarigen aanwezig”, stelde hij. “Bovendien valt Bengaals vuur bijna niet te blussen aangezien dit ontwikkeld werd als noodsignaal voor de scheepvaart.” Als S.M. zijn werkstraf niet naar behoren uitvoert wordt die omgezet in een jaar celstraf. (AFr)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier