Match tegen Antwerp is meteen al een examen voor Nicky Hayen

Op Genk gaf Club een 0-2-voorsprong nog volledig uit handen. (foto Belga) © JOHAN EYCKENS BELGA
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Na twee heerlijke olympische weken mag de focus opnieuw volop op het West-Vlaamse eersteklassevoetbal.

Op zaterdag was het eerst de beurt aan KV Kortrijk. De 4-1-nederlaag op Dender – de Kadavers zijn nochtans degradatiekandidaat nummer 1 – stemt tot nadenken voor de West-Vlamingen. Er was geen dash, geen duelkracht en geen tempo. Zonder verdere versterkingen wordt het opnieuw een zorgelijk seizoen voor KVK. Bij de start van het seizoen poneerde coach Alexandersson dat hij ook rekende op de doorstroming van twee of drie jeugdproducten. ‘Good luck’, zeiden we, ‘het is 15 jaar geleden dat bij de Veekaa een talent uit de eigen jeugd kon doorbreken.’ Dat was toen nog wel een ex-keepertje van Club Brugge. Bij het begin van deze week leek hetzelfde Brechtje op weg naar de Veekaa, op zijn 33ste nog wel: Brecht Dejaegere. Dat was toch al wat goed nieuws uit voetballand.

Waarom verliet Club de piste om een ervaren technisch directeur naast Hayen te zetten?

Zondagmiddag viel dan het tweede bommetje: landskampioen Club Brugge start het nieuwe seizoen met amper 1 op 9. Het is daar dus meteen weer crisis. Dus wordt coach Nicky Hayen, goed twee maanden geleden nog bestempeld als mirakelcoach, in vraag gesteld. Dat hij qua spelersmateriaal in luxe baadt, daar is iedereen het over eens. Maar de coach moet die 20 toppers wel schérp krijgen en dat voor negentig minuten aan een stuk. De topper zondag tegen Antwerp is nu echt wel een nieuw examen: hoe pakt de jonge Hayen deze plotse crisis aan? We vroegen ons vóór die 3-2 in Genk wel al het volgende af: waarom werd door Club de piste plots verlaten om een ervaren ex-coach als technisch directeur naast de coach te installeren als klankbord? Waren ze op 25 mei, in volle titeleuforie, plots zó overtuigd van Hayen? Idem voor Dévy Rigaux, de 38-jarige director of football bij Club? Indien het zondag opnieuw misloopt wacht Hayen nog geen ontslag, maar Club zal niet zolang wachten om in te grijpen als vorig seizoen. Dan kan iemand als Hugo Broos (72), kind van het huis en god in Afrika, misschien wel een probate toevlucht zijn voor Hayen.

Gelukkig viel zondagavond beter nieuws te rapen bij die andere Bruggelingen. Cercle was nog slapper gestart dan Club – 0 op 6 – maar herstelde ondanks het zware Europese programma met die 4-1 tegen Beerschot toch al de schade. De Europa League leek te hoog gegrepen, maar ook in de Conference League kan het plezant zijn. Dat weten ze ook bij Club. Koning Voetbal is terug!