Laten wij ook samen van onze matchen een reclame voor het voetbal maken

Voor Belgische groundhoppers zijn arena’s zoals dit hypermoderne stadion Metropolitano openbaringen. (foto RJ)
Roel Jacobus
Roel Jacobus journalist/muzikant

Hard in hun muziek, hard in het supporteren voor hun club/vereniging. Dat zijn hardrockers Henk Vanhee (Club) en Roel Jacobus (Cercle). Zij vormen dit seizoen onze VAR, oftewel onze Voetbal Analyserende Rockers. Beurtelings werpen ze hun blik op de meest opvallende voetbalmomenten.

Volwassen resultaatvoetbal

De stormloop naar tickets voor de derby is groot en dat verbaast niet. Voor het eerst in talrijke jaren staat er voor Cercle een riante eindpositie in de linkerkolom op het spel. Vanuit ons verleden zijn we het als supporters gewoon om te verlangen naar de dag van de ‘mathematische redding’. Maar dat cruciale keerpunt ligt dit jaar al wekenlang achter ons. We bevinden ons nu in de onbekende zone van de Champions’ Play-Off. Met vier van de vijf resterende matchen tegen laag geklasseerde ploegen hebben we de sleutel van de top zes in eigen handen.

De burenstrijd zondag wordt een laatste grote test voor wat ons hopelijk straks in de hoogste play-off te wachten staat. Bij onze stadiongenoten is de motor aangeslagen, weliswaar met af en toe nog brokken in de nafte. Maar onze jonge gasten bewezen op het juiste moment dat ze hun voet naast de grote zes kunnen zetten. Ons overwicht in Genk en het volwassen resultaatvoetbal in Gent spraken boekdelen over hun verdere ontwikkeling.

Stadion om jaloers op te zijn

Omdat voetbal nu eenmaal in onze genen zit, maakten we vorige week van een citytrip gebruik om Atlético Madrid tegen Bilbao bij te wonen. Met een beetje geluk hadden we de bijna laatste van 68.000 tickets van deze halve finale van de Copa del Rey gescoord. Voor Belgische groundhoppers zijn arena’s zoals dit hypermoderne stadion Metropolitano openbaringen. Het begint al bij een eigen metrostation en brede wandelwegen. Alle tribunes zijn goed overdekt, met comfortabele zitjes, voldoende beenruimte, proper en uitgebreid sanitair, snelle bediening van drank en gevarieerde catering.

“Laten we alsjeblieft snel overeenkomen over voor elke ploeg een hedendaags stadion in plaats van de Brugse brakke barak”

Hoe het elders in Europa kan, is telkens een ervaring om gezond jaloers op te zijn. Laten we in deze stad alsjeblieft snel met alle betrokken partijen overeenkomen om voor elke ploeg een hedendaags stadion op zijn eigen maat te bekomen, in plaats van deze Brugse brakke barak.

Het is maar een voetbalmatch

Overeenkomen, dit werkwoord is ook buiten de lijnen een aandachtspunt. De Brugse veiligheidsdiensten zijn alert voor voetbalgeweld. Na de vorige derby’s gingen elders in de stad aanhangers van beide ploegen over de schreef. Laat het uit jongens, het is maar een voetbalmatch. Morgen zitten we weer naast elkaar op kantoor, in de fabriekskantine of op de schoolbanken.

Ook daaraan moest ik denken, hoog op die tribune in Madrid. Ondanks alle hartstochtelijk gezang, het grote belang van de match en het gezwaai met politiek gevoelige Spaanse en Baskische vlaggen, zaten de Madrilenen en hun bezoekers respectvol door elkaar. Er was vuurwerk vóór de match buiten het stadion, maar binnen werd geen enkele pyro afgestoken en haalde niemand het in zijn hoofd de wedstrijd te verstoren. Voor de señors en señoritas telde slechts één ding: het voetbal. Laten wij ook samen van onze matchen een reclame voor het voetbal maken!