KV Kortrijk kan zich dan toch nog miraculeus redden: In de voetsporen van Eupen, Beveren, Beringen en Roeselare?
KV Kortrijk leeft weer. Dat is de conclusie na de wedstrijd van vorig weekend op RWDM. De Kerels deden wat moest en kwamen met drie punten naar huis. In de stand komen ze nu op twee punten van de tweede plaats. Met nog twee speeldagen te gaan lijkt de degradatiestrijd dus weer helemaal open te liggen. In het verleden zagen we nog spectaculaire ontknopingen onderaan het klassement. Voorbeelden waar de Veekaa zich aan kan optrekken.
Eupen 2017-2018
De degradatiestrijd van het seizoen 2017-2018 is een van de meest memorabele van de afgelopen jaren. De beelden van de verontwaardigde fans van KV Mechelen na de laatste speeldag omdat hun club ondanks de overwinning degradeert, staan nog altijd in het collectief geheugen van menig voetbalfan gegrift. Voor aanvang van die speeldag was de situatie ongemeen spannend. Punten en gewonnen matchen waren hetzelfde. Slechts één doelpunt was het verschil tussen KV Mechelen en KAS Eupen op dat moment. Alles zou dus beslist worden op die laatste speeldag.
Mechelen leek lange tijd zijn schaapjes op het droge te hebben. Ze stonden 2-0 voor tegen Waasland-Beveren. Dat betekende dat Eupen al met drie doelpunten verschil zou moeten winnen om zich alsnog te redden. Bij een 0-0-tussenstand tegen Moeskroen leek dat onmogelijk voor een ploeg die amper scoorde. Tot dat sensationele slotkwartier. Yuta Toyokawa, een onbekende Japanner die zich onsterfelijk maakte voor de Panda’s zorgde eigenhandig voor een Mechelse nachtmerrie. Met een hattrick hielp hij Eupen aan een historische 4-0-overwinning. Verontwaardiging alom, maar een mooi voorbeeld voor de Kortrijkzanen. Zelfs in het ultieme slot kan alles veranderen.
Roeselare 2008-2009
In het seizoen 2008-2009 kroop KSV Roeselare door het oog van de naald. Na dit seizoen zou de Jupiler Pro League inkrimpen. Er werd beslist om van achttien naar zestien clubs te gaan. Dit had grote gevolgen voor de degradatiestrijd. Er zouden minimum drie en maximum vier teams degraderen. De twee laatste na de reguliere competitie zakten sowieso. Nummer zestien en vijftien moesten het opnemen in een eindronde tegen twee tweedeklassers. Enkel de winnaar van die eindronde zou mogen aantreden in de eerste klasse van het komende seizoen.
Halfweg de reguliere competitie stond Roeselare afgetekend laatste. Het lot van de West-Vlamingen leek dan ook al beslecht. Maar niets was minder waar. In de terugronde kende Roeselare een heropleving à la Kortrijk dit jaar. RAEC Mons en AFC Tubize eindigden uiteindelijk op de twee laatste plaatsen en degradeerden rechtstreeks. Roeselare mocht samen met Dender naar de eindronde met Lierse en Antwerp uit tweede klasse. Daarin zette Roeselare die stijgende lijn voort en ze verzekerden zich van het behoud. De West-Vlaamse ploeg die op een verloren positie stond in de helft van het seizoen redde zich in extremis. Een voorteken?
Beveren 2001-2002
In het seizoen 2001-2002 redde KSK Beveren zich op een wel zeer opmerkelijke manier. De club verzekerde zich van het behoud ondanks de barslechte resultaten. Twee overwinningen en acht gelijke spelen, goed voor 14 punten. Meer verzamelden ze niet dat seizoen. Ze eindigden daarmee dan ook troosteloos op de laatste plaats.
“Enkel goed voetbal kan KV Kortrijk verzekeren van het behoud”
Normaal goed voor een degradatie, maar niet in dit geval. Dat had alles te maken met RWDM en Eendracht Aalst die er niet in slaagden om hun licentie voor het volgende seizoen te bemachtigen. Daardoor werden zij verbannen naar de derde klasse voor het opvolgende seizoen. Aangezien de competitie evenveel clubs moest behouden, mocht Beveren blijven. Hierop hoeft Kortrijk niet te rekenen dit jaar. Ze zullen dus met voetbal het behoud moeten verzekeren.
Beringen 1980-1981
Voor het volgende reddingsverhaal moeten we al heel diep gaan in de krochten van het Belgisch voetbalarchief. Het seizoen 1980-1981 kende een ongebruikelijke apotheose. De twee laatste in het klassement zouden rechtstreeks degraderen. Berchem Sport eindigde laatste met negentien punten. Beringen FC voorlaatste met 24 punten. Slechts één minder dan Waterschei en twee minder dan Beerschot.
Beringen zou dus degraderen. Tot er competitiefraude werd vastgesteld bij Beerschot. Het resulteerde in een straf waardoor ze moesten degraderen naar tweede klasse. Dit maakte dat Beringen alsnog mocht blijven in eerste klasse. In het seizoen dat volgde degradeerde de club dan toch om na een seizoen weer terug te keren, maar dat was dan ook het laatste van de club in eerste klasse.
(Jonas De Bosschere)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier