Kruipt Cercle weer door oog van de naald in degradatiestrijd?
Het is dit seizoen opnieuw nagelbijten bij Cercle Brugge. Zaterdag kan bij winst tegen OH Leuven zekerheid zijn over het behoud in 1A na opnieuw een competitie vol kommer en kwel. De voorbije jaren maakte groen-zwart het zich altijd moeilijk met degradatievoetbal tot gevolg, met uitzondering van dat ene seizoen dat het kampioen werd. Een overzicht.
2012-2013: behoud na eindronde
Bob Peeters krijgt groen-zwart na twaalf speeldagen en amper vier punten niet op de rails en nadat Lorenzo Staelens als interim-coach overneemt, wordt verrassend Foeke Booy in huis gehaald. Opmerkelijk: hij laat William Carvalho aan de kant. Ondertussen haalt Arnar Vidarsson zijn landgenoot Eidur Gudjohnsen naar Cercle om zijn carrière te herlanceren. Cercle kent een opflakkering en de IJslander kiest halfweg het seizoen voor Club Brugge. Groen-zwart blijft laatste en grijpt opnieuw naar Staelens om play-off 3 tegen Beerschot tot een goed einde te brengen. In een eindronde met tweedeklassers kan het behoud verzekerd worden.
2013-2014: laatste in play-off 2
Cercle trekt lessen uit het bijna dramatische vorige seizoen en maakt de omkadering sterker met een nieuwe staf. Staelens krijgt het vertrouwen, Vidarsson wordt T3, Bart Van Lancker videoanalist en Eric Deleu keeperstrainer. De samenwerking met Sporting Lissabon wordt verlengd en via Filips Dhondt zijn er misschien mogelijkheden met AS Monaco. Door af te stappen van het vzw-statuut wil men het budget ook verhogen. Met onder andere Junior Kabananga en Thibaut Van Acker eindigt groen-zwart laatste in play-off 2.
2014-2015: degradatie na verlies in PO 3
Olivier Werner, Noë Dussenne, Stipe Bacelic-Grgic, Pierre Bourdin en Richard Sukuta-Pasu worden aangetrokken. In januari komen daar Faris Haroun, Maarten Martens en Jinty Caenepeel bij. Frans Schotte neemt opnieuw de plaats van Paul Vanhaecke in als voorzitter. Vidarsson kan na Staelens de situatie niet omkeren. Na de historisch match tegen KV Mechelen (van 2-0 naar 2-3 in de slotfase) wordt ook hij aan aan de kant gezet. Dennis van Wijk moet tegen Lierse in play-off 3 de meubelen redden. Tevergeefs.
2015-2016: vijfde in tweede klasse
Een pak spelers moeten om budgettaire redenen vertrekken. Als nieuwkomer komen onder andere Benjamin Lambot, Wesley Van Belle en Yvan Yagan. Trainer Van Wijk ziet een avontuur in 1B niet zitten en zo komt Cercle bij Frederik Vanderbiest uit. Het resultaat is pas een vijfde plaats.
2016-2017: behoud in 1B in voorlaatste duel
Cercle stelt vast dat het in 1B vooral spelers nodig heeft met vechtlust en ervaring. Met Vincent Euvrard kiest men voor een jonge, ambitieuze West-Vlaamse coach. Zijn stap naar het niveau van 1B lijkt iets te vroeg en ook de ervaren José Riga kan het tij niet keren. Pas op de voorlaatste speeldag op bezoek in Lommel zorgt Yagan met een afstandsschot voor het voortbestaan en het behoud in 1B, dé vereiste van AS Monaco om als hoofdaandeelhouder de Vereniging over te nemen.
2017-2018: titel na overname AS Monaco
Monaco behoedt groen-zwart van het faillissement en pompt 15 miljoen euro in spelers en omkadering. François Vitali wordt sportief directeur en haalt zowel bij onze zuiderburen als bij AS Monaco de nodige spelers, met als doel: in twee seizoenen of als het kan één promoveren. Riga lijkt daar niet in te slagen. De raad van bestuur vooral bestuurder Filips Dhondt dringt aan op de komst van Franky Vercauteren. Na een thriller tegen Beerschot slaagt hij in het kampioenschap.
2018-2019: beste seizoen in 1A
Franky Vercauteren blijft uiteindelijk niet. Fabien Mercadal geeft de voorkeur aan Caen in de Franse Ligue 1 en zo komt Vitali bij Laurent Guyot. Als satellietploeg van Monaco komen vooral veel onbekende spelers. Guyot speelt behouden. Realistisch gezien tot nu toe het beste seizoen in 1A.
2019-2020: behoud na historische remontada
Opnieuw blijft het wachten op een nieuwe coach. Mercadal stemt nu toch in nadat onder andere Besnik Hasi neen zegt. Het is het seizoen van de remontada. met in het competitieslot onder leiding van Bernd Storck een twaalf op twaalf, goed voor behoud in de Jupiler Pro League.
2020-2021: behoud na winst tegen OHL?
Ook dit seizoen is het nagelbijten en blijft het wellicht wachten tot de laatste speeldag voor het behoud. Cercle (OH Leuven thuis en KV Oostende uit) moet de voorsprong op Moeskroen (Antwerp thuis en Club Brugge uit) en Waasland-Beveren (Kortrijk thuis en OH Leuven uit) behouden. Groen-zwart telt meer gewonnen matchen, wat in de eindafrekening belangrijk kan zijn. Het is aan Cercle om volgend seizoen lessen te trekken uit de voorbije seizoenen. Het behouden van de technische staf kan een eerste stap zijn, continuïteit is belangrijk. De spelersgroep moet zoveel mogelijk dezelfde blijven met in iedere lijn de nodige versterking en vooral ervaring uit eigen land. (Alain Creytens)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier