Jong en linksvoetig: is Arthur Theate (KV Oostende) rijp voor de Rode Duivels?

Arthur Theate eerder deze week in actie tegen Cercle Brugge in de Beker van België.© BELGA
Arthur Theate eerder deze week in actie tegen Cercle Brugge in de Beker van België.© BELGA
Redactie KW

Hij geldt als een van de revelaties bij KV Oostende en in de hele Jupiler Pro League. Verdediger Arthur Theate valt niet alleen op door zijn weelderige haardos, ook zijn energieke manier van verdedigen weet veel voetbalfans en -kenners te bekoren. Bij de achterban van KVO leeft het gevoel dat de geboren Luikenaar een optie kan of zelfs moet zijn bij de Rode Duivels, waar het aantal linksvoetige centrale verdedigerd dun bezaaid is. Realistisch?

Onlangs raakte bekend dat bondscoach Roberto Martinez interesse heeft om Pascal Struijk als international te strikken. Pascal wie? Centrale verdediger, linkse voet, jong (21). Actief bij Leeds United, spektakelploeg in de Premier League. Detail: officieel een Nederlander, maar omdat hij in België is geboren, kan Struijk in theorie voor de Rode Duivels uitkomen. Vraag is of er dan bij ons geen goeie verdedigers rondlopen. Tijd om eens dichter bij huis te kijken.

Wie voldoet aan het profiel linksvoetig, jong, goed uitvoetballen, energiek? Ze zijn dun bezaaid, maar bij KV Oostende loopt zo iemand rond: Arthur Theate. Het verhaal van de 20-jarige Luikenaar is genoegzaam bekend. Van geen seconde spelen bij Racing Genk en Standard tot titularis bij KV Oostende, dat hem nota bene transfervrij oppikte. Enkel een gele schorsing en corona hielden hem even van het veld weg. Zijn sprong- en kopkracht, snelheid, degelijke linker en keurige tackle vielen snel op en bezorgden hem in oktober en november een plek bij de Jonge Rode Duivels.

Eddy Snelders, gewezen assistent-bondscoach en Rode Duivels-watcher, wikt en weegt zijn kansen. “Sta me eerst toe te zeggen dat KV Oostende voor mij dé revelatie van de competitie is. Iedereen spreekt over Beerschot en OH Leuven, maar die zijn na een sterke competitiestart toch wat aan het wegzakken. Wat is belangrijker: na 10 speeldagen bovenaan staan of na pakweg 26? Wel, dan kom je bij KVO uit. De ploeg komt ook van héél ver. Fashion Sakala en Makhtar Gueye zijn dragende krachten, maar dat is Arthur Theate ook.”

Ander tijdstip

“Dat Roberto Martinez eerder de jonge Elias Cobbaut en Hannes Delcroix bij de Rode Duivels haalde, mag je niet zo maar vergelijken. Toen Cobbaut werd geselecteerd ( november 2019, red .) zaten we op een ander tijdstip. Hij was toen de enige beschikbare linksvoetige verdediger. Ook bij Delcroix ( november 2020, red .) was het moment anders, hij zit ook al langer bij de hoofdmacht. Het verschil met Theate zit hem in het feit dat Anderlecht – en andere Belgische topclubs – een andere uitstraling, reputatie en context heeft. Neem nu doelman Hendrik Van Crombrugge. Toen hij bij Eupen speelde, werd hij ook niet snel bij de Rode Duivels verwacht. Maar nu, bij Anderlecht, kunnen ze niet wachten tot hij terug is. En zo kunnen we nog even doorgaan: een spelende Zinho Vanheusden maakt ook meer kans op een selectie bij Standard Luik.”

“Titularis bij een topclub is wat anders dan titularis bij KV Oostende” – Eddy Snelders

“De situatie van Theate vergelijk ik een beetje met die van Timothy Castagne”, gaat Snelders door. “Van Virton naar Racing Genk, vervolgens naar Atalanta en nu bij Leicester een belangrijke speler. Hij werd ook eerst niet opgemerkt en is er pas de laatste jaren bijgekomen. De keuzes die Arthur Theate in zijn carrière maakt, zijn veelbepalend. Dat geldt ook voor Jelle Bataille, met dat verschil dat de rechtsachter al langer bij de Jonge Rode Duivels speelt. Zo’n carrièreplanning gaat in stappen. Ten eerste: onbetwist titularis zijn bij KV Oostende. Lukt dat één of twee seizoenen, dan kan je een volgende stap zetten. Kan je bij pakweg AA Gent of Antwerp doorbreken – titularis zijn bij een topclub is anders dan titularis bij KVO – is het na bijvoorbeeld twee jaar tijd voor een volgende move. Allemaal niet zo vanzelfsprekend, maar Theate en Bataille beschikken wel over het talent. Ook belangrijk: nu gaat alles goed met KV Oostende. Maar hoe gaat een Arthur Theate om met een minder moment of seizoen?”

Omgaan met druk

Johnny Nierynck, gewezen KVO- en Cercle-verdediger, bekijkt het ook zo. “Qua naam en opleiding zijn Club Brugge, Anderlecht, Standard of het buitenland toch anders dan KVO. Dat is gewoon zo. De druk is er totaal anders: zij moéten winnen en prijzen pakken. Standvastigheid en goeie carrièrekeuzes bepalen de groei en selectiemogelijkheden.”

Maar dat Martinez lonkt naar ene Struijk vindt ook Snelders opmerkelijk. “Ik begrijp dat Martinez alle keuzes en mogelijkheden bestudeert. Alleen, Leeds is geen topper in de Premier League. Ik betwijfel of hij ook werkelijk onmisbaar is bij die ploeg. Met andere woorden: is hij een garantie op succes, ook bij onze nationale ploeg? In die optiek kan Martinez ook een Ritchie De Laet bij de Rode Duivels halen. Sterker nog: ik vind het straf dat zijn naam niet eens wordt genoemd. Wint met Antwerp de beker, overwintert Europees, wint van Tottenham en is dragende kracht. Misschien vind ik dat nóg straffer dan het niet-vernoemen van Theate. Al zal zijn naam toch ergens op een lijstje staan.”

(Timmy Van Assche)