Jan Vertonghen: “Onze kracht is dat we vlot scoren”

© (Foto BELGA)
© (Foto BELGA)
Redactie KW

Vrijdagavond wordt het EK officieel afgetrapt maar ook voor onze Rode Duivels wordt het stilaan menens. Koning Filip kwam op donderdag langs op het trainingscentrum om hen wat bemoedigende woordjes toe te stoppen. Hij reist zelf af naar Kopenhagen om hen live aan het werk te zien tijdens de tweede groepswedstrijd. Hij sprak onder andere ook met recordinternational Jan Vertonghen.

“De Koning is altijd heel rustig en aangenaam,” liet Vertonghen optekenen. 127 caps heeft Vertongen inmiddels op de teller, hij scoorde ook al op twee WK’s. Hij beseft dat dit een gouden kans is voor deze generatie om een prijs te oogsten. “Dit tornooi is het tornooi met de meeste druk. We hebben geleerd en ervaring opgedaan in onze verliespartijen. Zaterdag spelen we terug in Sint-Petersburg. Ik wil daar niet al te veel aan terugdenken want daar verloren we onze halve finale op het WK in 2018 tegen Frankrijk. Onze kracht is dat we heel gemakkelijk scoren. Als ploegen een laag blok tegen ons opzetten, hebben we de spitsen die in de rechthoek het verschil kunnen maken. Anderzijds kunnen we ook in de omschakeling veel ploegen pijn doen. Ik zie Frankrijk en Engeland als de grote favorieten maar niemand zal graag tegen ons spelen. We kunnen iedereen aan.”

Kevin De Bruyne trainde nog niet mee met de groep. De kans dat hij zaterdag minuten maakt tegen Rusland is erg klein, Hazard zal ook niet starten maar kan eventueel later wel een rol spelen. Witsel wordt pas tegen de derde groepswedstrijd fit verwacht maar Vertonghen is nu al erg onder de indruk van zijn vorderingen na een serieuze achillespeesblessure: “Ik ben verbaasd dat hij al zo ver staat. Je kan niet zien dat hij zo lang uit roulatie is geweest. Hij traint vol mee en staat ook fysiek erg ver. Ik denk dat hij een belangrijke rol zal spelen voor ons.”

De recordinternational hoopt er nog heel wat caps bij te doen, zeven op dit EK zou alvast goed nieuws zijn voor voetbalminnend België. Hij denkt nog niet na over stoppen bij de Duivels. “Ik voel me goed en blijf zo lang mogelijk doorgaan. Ik sta altijd klaar voor de Rode Duivels, op en naast het veld. Maar de trainer zal wel beslissen.” Cap nummer 128 is voor zaterdagavond, daarmee loopt hij er alweer eentje uit op zijn dichtste achtervolger Witsel (110). (JT)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.