Heeft KVO een keepersprobleem?
We hebben de Oostendse verdediging dit seizoen al scherper weten optreden dan tegen Standard en vooral Mechelen. Tegen de Rouches liep het nog goed af (6-2), maar tegen Mechelen werden toch een resem pijnpunten blootgelegd (5-3).
Ook de optredens van Guillaume Hubert (27) worden door de supporters met een vergrootglas bekeken. Terecht? We gingen te rade bij ex-KVO-doelman Christophe Lycke.
Lange tijd leek KV Oostende over een solide verdediging te beschikken. Ga maar eens na: dit seizoen kregen ze enkel tegen Club Brugge, Kortrijk en Cercle Brugge in de beker drie tegengoals te slikken (telkens 3-1 verlies). Daarnaast lukte de kustploeg zeven clean sheets . Da’s goed. Maar: vijf van die clean sheets dateren van vóór Nieuwjaar, daarna werd alleen op Moeskroen (0-1) en thuis tegen Mechelen (2-0) nog de nul gehouden.
Vijf tegendoelpunten
De resultaten vielen echter mee. In de play-offs draait het evenwel om de knikkers: Europees voetbal. En net nú lijken ze achteraan de pedalen te verliezen. Eerst de twee razendsnelle tegengoals van Standard. Erger waren de vijf tegendoelpunten van KV Mechelen, waarbij KVO zowel een 0-2 voorsprong als 3-3 draw weggooide.
De hele verdediging kon een stevige trap onder de kont gebruiken, maar de Oostendse achterban nam vooral keeper Hubert op de korrel. Dat hij twee keer een bal door de benen zag glippen, ging er bij velen moeilijk in.
In onze analyse schreven we recent nog dat Hubert “niet foutloos” was, maar dat hij wel ‘solide’ was en ‘de lijn van de heenronde doortrok’. De keeper nu de grond inboren, is spotgoedkoop, al knaagt er wel iets.
Weinig overtuigend
“Als het fout loopt, is het maar al te makkelijk om naar de keeper te wijzen”, wil Christophe Lycke meteen benadrukken. “Neem nu Jack Hendry, die zag er bij het tweede Mechelse tegendoelpunt ook niet goed uit, al was hij niet helemaal fit.”
“Nu, Guillaume Hubert heeft dit seizoen al goeie dingen laten zien en KVO enkele keren rechtgehouden.”
“Wat me wel stoort, is zijn uitstraling. Bij de Mechelse tegengoals bijvoorbeeld maakte hij zich niet boos, maar greep hij gewoon naar z’n flesje water. Ook zijn richtlijnen op stilstaande fases zijn weinig overtuigend. ‘Allee, je man nemen’… tja.”
Als het fout loopt, is het maar al te makkelijk om naar de keeper te wijzen
“Nochtans moet Hubert tonen dat hij er staat, zich laten gelden. Hij geeft me geen zelfverzekerde indruk. Maar hij staat daar niet alleen natuurlijk: als er scherp wordt verdedigd, wordt er ook scherper gekeept – en omgekeerd.”
“Ja, Hubert heeft met zijn bijna 2 meter ( 1,98 meter, red .) een goeie fysieke presence, maar hij lijkt wat uitstraling te missen. Ik vind ‘m te braaf. Je kan hem niet alles verwijten, hé. Soms wordt hij te weinig geholpen, waardoor ie in z’n korte hoek wordt gepakt. Trouwens, dat overkwam Mechelen-keeper Yannick Thoelen en Club-doelman Simon Mignolet óók, in hetzelfde weekend.”
Op zoek naar competitieve doelman
“Oostendenaars zijn altijd al kritisch op hun keepers geweest. (lacht) Ach, dat was in mijn tijd ook zo, hoor”, gaat Lycke door. “Het is eigen aan het keeper zijn, maar in Oostende lijkt dat net iets meer te leven.”
“Ik denk toch dat KVO volgend seizoen op zoek moet naar een competitieve doelman, iemand die dieper ballen gaat pakken en kan meevoetballen. Bram Castro deed het als vervanger oké, maar met zijn 38 jaar is hij geen wissel op de toekomst. En derde keeper Jordy Schelfhout ken ik onvoldoende om te beoordelen.”
(Timmy Van Assche)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier