Ex-consultant Club Brugge vrijgesproken voor hacking: “Geen bewijs dat hij gevoelige informatie doorspeelde”
Een 36-jarige Antwerpenaar is in de Brugse rechtbank vrijgesproken voor hacking, heling, misbruik van vertrouwen en schending van de privacy. De man zou als ex-consultant van Club Brugge talrijke bedrijfsgeheimen, waaronder medische dossiers van Ruud Vormer en Brandon Mechele, hebben doorgespeeld naar rivaal Antwerp, zijn latere werkgever. Maar volgens de rechtbank zijn daar geen bewijzen voor.
In april 2015 ging C.S. als financieel consultant aan de slag voor LakeSprings, de familiale holding van Club-voorzitter Bart Verhaeghe. Aanvankelijk hadden zijn taken vooral te maken met Uplace, maar gaandeweg raakte hij ook betrokken bij het Personal Performance Center van Club Brugge. Zo verfijnde S. als burgerlijk ingenieur de computermodellen waardoor uiteindelijk het Club Lab is ontstaan, een tool dat de club op termijn zelfs in staat moet stellen om blessures te voorspellen.
Toen Club-voorzitter Bart Verhaeghe vernam dat C.S. zijn diensten had aangeboden bij Paul Gheysens, sterke man bij concurrent Royal Antwerp FC, werd diens samenwerking met LakeSprings op 7 april 2017 beëindigd. Volgens Club Brugge zou C.S. tijdens de opzegperiode duizenden documenten met gevoelige informatie, waaronder het businessplan van Bart Verhaeghe en de medische dossiers van Ruud Vormer en Brandon Mechele, hebben overgezet op een laptop die hij van Antwerp gekregen had.
“Een forensische analyse van het toestel heeft dit aangetoond”, stelde Walter Van Steenbrugge, de advocaat van Club Brugge. “Hij mocht die vertrouwelijke informatie niet kopiëren en er al zeker niet mee naar de concurrentie lopen. Ik kan mij wel voorstellen dat deze blauwzwarte mol daar met open armen werd onthaald. Hij heeft met die informatie gesolliciteerd bij Antwerp en mij maak je niet wijs dat hij in de twee jaar dei hij bij die club aan de slag aas nooit informatie zou hebben gelekt.”
C.S. vroeg volmondig de vrijspraak. “De updates van bepaalde documenten kwamen via Dropbox automatisch op zijn nieuwe laptop binnen”, pleitte meester Joke Bleys. “Hij heeft nooit bewust en met kwade bedoelingen informatie gekopieerd.” Volgens advocaat Kris Luycx, advocaat van het bedrijf van de Antwerpenaar, was Club Lab het geesteskind van C.S. “Hij had het in zijn vrije tijd ontwikkeld en daarna hebben ze hem aan de deur gezet. “
Volgens C.S. lag een aanhoudend dispuut tussen de voorzitters van Antwerp en Club Brugge aan de basis van het geschil. “Ik ben een speelbal in de vete tussen de beide clubs”, zuchtte hij. “Ik verrichtte bij Antwerp louter financiële en commerciële taken. In het sportieve had ik geen enkele inspraak. Ik heb altijd in eer en geweten gehandeld en heb al heel zwaar afgezien door deze onterechte beschuldigingen.”
Het parket vroeg in de zaak de vrijspraak en woensdag volgde ook de rechter de stelling van de verdediging. “Uit het onderzoek blijkt niet dat eerste beklaagde na zijn ontslag bepaalde informatie of ideeën met betrekking tot het Club Lab heeft aangewend bij zijn nieuw samenwerkingsverband met Antwerp. Verder blijkt ook niet dat hij ooit vertrouwelijke gegevens of data zou hebben gedeeld met derden.”
Naast Club Brugge en LakeSprings stelden ook Club-spelers Ruud Vormer en Brandon Mechele zich burgerlijke partij. Die twee laatsten eisen elk 25.000 euro schadevergoeding, onder andere omdat hun marktaandeel door de gegevensdiefstal gedaald zou zijn. Maar in het licht van de vrijspraak wees de rechter de schadeclaims af. AFr
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier